DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 5 dak.

Şerife Gündüz: “İklim krizi ile birlikte tarımsal üretim de tehlikede”

Şerife Gündüz: “İklim krizi ile birlikte tarımsal üretim de tehlikede”

Prof. Dr. Şerife Gündüz, Kıbrıs Postası’na iklim krizini değerlendirerek, “Giderek ısınan Dünya ve en fazla etkilenecek ülkelerden biri olmak ister istemez endişelendiriyor. İklim krizi ile birlikte tarımsal üretim de tehlikede” ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 16/05/22 11:18
okuma süresi: 5 dak.
Şerife Gündüz: “İklim krizi ile birlikte tarımsal üretim de tehlikede”

Prof. Dr. Şerife Gündüz, Dünya İklim Günü nedeniyle Kıbrıs Postası’na iklim krizini değerlendirdi. Şerife Gündüz, 2021 iklim değişikliği panelinde BM Genel Sekreteri’nin “insanlık için kırmızı alarm” diyerek iklim krizine dikkat çektiğinin altını çizerek, ülkemiz için de mesajlar verdi. Ülkemizde uç iklim olayları, aşırı sıcaklar, şiddetli yağışlar, kuraklık ve sellerin yaşanmaya başladığına dikkat çeken Gündüz, “Giderek ısınan Dünya ve en fazla etkilenecek ülkelerden biri olmak ister istemez endişelendiriyor. İklim krizi ile birlikte tarımsal üretim de tehlikede” ifadelerini kullandı.

“KIBRIS İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE “HASSAS SICAK NOKTALARDAN” BİRİSİDİR “

Gündüz Kıbrıs Postası’na yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“Dünya’nın önünde çok kritik bir eşik var. Bu eşik küresel ısınmayı 1.5 derecede tutabilmek karbon salınımını 2030 a %40 azaltılması, 2050 de ise net sıfıra ulaşmasıdır.

En fazla karbon salınımı yapan ülkeler, sırasıyla Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Avrupa Birliği tarafından üretiliyor. Bizim karbon salınımına katkımız yukarda ki ülkeler yanında devede kulak kalmaktadır. Tam da buraya dikkat çekmek isterim. Kıbrıs iklim değişikliğinde “hassas sıcak noktalardan” birisidir. Burada iklimin adaletsizliğinden bahsedebiliriz. Bizim katkımızın en az seviyede oluşu bizim etkilenmeyeceğimiz anlamına gelmemekte aksine AB ülkeleri arasında en fazla etkilenecek 5’inci ülke olarak kayıtlara geçmiş bulunuyoruz.

“İLERLEYEN ZAMANLARDA BU DAHA DA BELİRGİN OLACAKTIR”

Ülkemizde uç iklim olayları aşırı sıcaklar, şiddetli yağışlar, kuraklık, seller yaşanmaya başlamıştır. Orman yangınları, toprağımızın verimsizleşmesi ve sıcak hava dalgaları ülkemizi etkiliyor. Gelişmiş veya gelişmekteki ülkelerde ki yoksullar, çocuklar, kadınlar, doğayı en az kirletenler daha çok zararı görüyorlar ilerleyen zamanlarda bu daha da belirgin olacaktır. Zaten Dünya’da çok büyük sosyoekonomik eşitsizlikler var. İklim krizi bunları yeniden şekillendirmektedir.

Sadece ekolojik anlamda değil bireysel ve ekonomik anlam dada bu durumu güvenlik sorunu olarak tanımlayabiliriz. Çevresel bunalımlar ve iklim krizi tüm dünyayı ve ulusların varlığını ve güvenliğini tehdit etmektedir. Tabii bu sadece iklimle sınırlı kalmayacak. Su kıtlığı, gıda güvensizliği ve göç yaşamı yeniden şekillendirecek.

“ÜLKEMİZDE 2020 YILINDA 5000 HEKTAR ORMANLIK ARAZİ YANDI”

2021 iklim değişikliği panelinde BM sekreteri “insanlık için kırmızı alarm” diyerek iklim krizine dikkat çekmiştir.

Ülkemizde de 2020 yılında 5000 hektar ormanlık arazi yandı.  En yüksek sıcaklıklara baktığımızda bu son 10 yıla denk gelmektedir. Giderek ısınan Dünya ve en fazla etkilenecek ülkelerden biri olmak ister istemez endişelendiriyor.

“İKLİM ADAPTASYON PLANLARIMIZI HAZIRLAYIP UYGULAMAYA KOYMALIYIZ”

İçinde bulunduğumuz ekonomik krizle birlikte, gıda krizi de gündemde. İklim krizi ile birlikte tarımsal üretim de tehlikede. Bu konu ile ilgili devlet politikası oluşturmalıyız. Adaptasyon çalışmalarımızı, planlarımızı hazırlamalı, önlemlerimizi almalıyız.  Doğanın düzenini bozduk ve hızla çöküşe doğru gidiyoruz. İklim Adaptasyon planlarımızı hazırlayıp uygulamaya koymamız gerekmektedir. Kısaca önceliklerimiz arasına iklim, su gıda ve enerji güvenliğini almazsak gelecekte yaşanabilecek bir ülke bulamayacağız.

Gezegende yaşam tehdit altında, insan etkisiyle doğanın döngülerine zarar verdik , su kaynaklarını, toprağı, biyolojik çeşitliliği, yaşamamız için gerekli doğanın bize sağladığı tüm hizmetleri baskı ve yok oluş tehditti ile karşı karşıya bıraktık. Ama çok önemli bir şey unutuyoruz, yaşamamız için temel olan doğanın bize sağladığı en önemli hizmetleri! Bir düşünün oksijensiz, susuz ve yemeksiz ne kadar zaman yaşayabileceğimizi….”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.