DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 6 dak.

Fikri Ataoğlu: Bilinçsizce atılan her adım, doğa felaketlerine vesile oluyor...

Fikri Ataoğlu: Bilinçsizce atılan her adım, doğa felaketlerine vesile oluyor...

Deniz Kaplumbağaları Koruma Projesi sezon açılışında bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, “Bilinçsizce atılan her adım, doğa felaketlerine vesile oluyor..." dedi.

Yayın Tarihi: 25/05/22 07:29
okuma süresi: 6 dak.
Fikri Ataoğlu: Bilinçsizce atılan her adım, doğa felaketlerine vesile oluyor...

Telsim sponsorluğunda, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, Karşıyaka Turtle Watch ile Dipkarpaz ve Lapta Belediyelerinin katkılarıyla Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü’ne bağlı Kıbrıs Deniz Canlıları Merkezi tarafından yürütülen Deniz Kaplumbağaları Koruma Projesi sezon açılışı, Güzelyalı sahilinde gerçekleşti.

Lapta Belediyesi Halk Dansları gösterisi ile başlayan sezon açılışına, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Çevre Dairesi Müdürü Emir Akyıllar, Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ, Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, Deniz Kaplumbağaları Koruma Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Oğuz Türkozan katıldı. Konuşmaların ardından canlı müzikle devam eden açılışta, sivil toplum örgütlerinin kurduğu stantlar da hazır bulundu.

ATAOĞLU: “DOĞANIN YOK OLMASI ÇOK BASİT, BİLİNÇSİZCE ATILAN HER ADIM, DOĞA FELAKETLERİNE VESİLE OLUYOR”

Lapta Belediyesi’ne, Dipkarpaz Belediyesi’ne, Taşkent Doğa Parkı Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü’ne, projeye destek veren sivil toplum örgütlerine ve Telsim’e projeye verdikleri desteklerden dolayı teşekkürlerini sunan Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, “Doğanın yok olması çok basit, bilinçsizce atılan her adım doğa felaketlerine vesile oluyor. En basiti bir poşetin bilinçsizce denize atılması deniz kaplumbağaları için hayati tehditler oluşturuyor.” dedi. Bugün yurt dışından, farklı farklı ülkelerden gönüllülerin Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesi’nde ter aldığını sözlerine ekleyen Ataoğlu, “45 değişik ülkeden 325 civarında gönüllü, kaplumbağaları koruma projesinde gönüllü olarak yer almak için başvurdu. Bu gönüllüler kendi ülkelerine geri döndüklerinde kültür elçilerimiz olacak ve bu ekoturizme büyük faydalar sağlayacak.” dedi.

AKTUĞ: “DOĞAYI KORUDUĞUNUZDA VE TEMİZ TUTTUĞUNUZDA, DOĞADAKİ GELİŞİMİ BİREBİR GÖRÜYORSUNUZ”

Lapta Belediyesi olarak iki yıldır Taşkent Doğa Parkı ile projeler yürütüldüğünü ifade eden Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ, “Güzelyalı Halk Plajı’nı 4 yıl önce hizmete sunduk. Atıl halde olan plajı doğal fonksiyonlarına geri getirdik. Bilimsel olarak bakıldığında deniz kaplumbağalarının sahile gelişi 4 yıl öncesine göre 4-5 katı arttı. Doğayı koruduğunuzda ve temiz tuttuğunuzda doğadaki gelişimi birebir görüyorsunuz.” dedi. Güzelyalı Halk Plajını deniz kaplumbağaları ile birlikte kullanıyoruz diyen Aktuğ, “Projemizde yer alan tüm paydaşlara, Turizm Bakanlığına, Çevre Dairesine, Sivil Toplum Örgütlerine ve Kıbrıs Deniz Canlıları Merkezi’ne teşekkür ederim.” dedi.

TANPINAR: “BİZLER BU ÜLKEDE YAŞAYAN İNSANLAR OLARAK, ÇEVREYE VERDİĞİMİZ ZARARI AZALTMAK ZORUNDAYIZ”

Adayı bizden çok önce kullanmaya başlayan deniz kaplumbağalarının aslında gerçek ev sahipleri olduğunu ifade eden Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, “Projemiz kapsamında, deniz kaplumbağalarına doğal ortamlarını geri kazandırmaya çalışıyoruz. Günümüzde deniz kaplumbağalarının sahile gelip yumurtlamalarını engelleyen ciddi sorunlar var. Işık sorunu, kirlilik sorunu, ses sorunu gibi ciddi faktörler yüzyıllardır bu sahillerde üremelerini sürdüren deniz kaplumbağaları için tehlike oluşturuyor.” dedi.  Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesi kapsamında, tüm paydaşlar olarak bir seferberlik başlatıldığını sözlerine ekleyen Tanpınar, “Bizler bu ülkede yaşayan insanlar olarak çevreye verdiğimiz zararı azaltmak zorundayız ve tüm canlılarla birlikte çocuklarımıza da yaşanabilir bir dünya bırakmak zorundayız. Biz, Telsim olarak bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için seferberlik boyutunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çok geç kalıyoruz ve her geçen gün bu geç kalışımız daha büyük sorunlara yol açıyor. Ormanlarımız azalıyor, karbon ayak izlerimiz gün geçtikçe çok ciddi boyutlara ulaşıyor. Dolayısı ile paydaş sayısını artırmamız gerekiyor.” dedi.

TÜRKOZAN: “DENİZ KAPLUMBAĞALARINI KORUMA PROJESİ, KANITA VE BİLİME DAYALI, İNOVATİF YÖNTEMLER KULLANILARAK YÜRÜTÜLEN BİR PROJE”

Böyle bir projenin parçası olmaktan dolayı mutlu duyduğunu ifade eden Deniz Kaplumbağaları Koruma Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Oğuz Türkozan, “Böyle güzel bir projenin parçası olmak heyecan verici, sayın Bakanıma, sayın Kemal Basat’a, Çevre Dairesi Müdürü sayın Emir Akyıllar’a ve projeye destek veren tüm paydaşlara teşekkür ederim.” dedi. Bu yıl 45 farklı ülkeden 325 civarında uluslararası gönüllü başvurusu olduğunun altını çizen Türkozan, “İnovatif bir yöntemle, kanıta dayalı ve bilimi de kullanarak bir koruma projesi yürütüyoruz. Projemiz sadece koruma ve araştırma projesi olarak algılanmasın, buraya gelen yabancı gönüllüler, buradan ülkelerine döndüklerinde bizim kültür elçilerimiz oluyor. Projemiz ekoturizm açısından ayrıca önemi olan bir proje.” dedi. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.