DOĞA ve ÇEVRE
okuma süresi: 3 dak.

Grönland’da üç günde 18 milyar ton erime gerçekleşti

Grönland’da üç günde 18 milyar ton erime gerçekleşti

Grönland’da üç günde 18 milyar ton erime gerçekleşti. Araştırmacılar, Grönland'ın buz tabakasındaki erimeye karşı uyarıda bulunurken, 15-17 Temmuz tarihleri arasında kaydedilken erimenin deniz seviyesindeki artışı tetiklediğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 25/07/22 12:52
okuma süresi: 3 dak.
Grönland’da üç günde 18 milyar ton erime gerçekleşti

Kutuplardaki erimeyi inceleyen bilim insanları Grönland’daki buz tabakasında geçtiğimiz haftasonu 18 milyar ton buzun erdiğini açıkladı. Araştırmacılar, geçen haftasonu sıcaklıkların yaklaşık 15.56 santigrat derece olarak kaydedildiğini ve bunun ortalamanın 10 santigrat derece üzerinde olduğunu söyledi. 

Küresel iklim krizinin Grönland’a etkilerini inceleyen bilim insanları, adadaki sıcaklıkların her geçen gün arttığını ve bunun buz erimelerini hızlandırdığını açıkladı. Araştırmacılar, Grönland'ın buz tabakasındaki erimeye karşı uyarıda bulunurken, 15-17 Temmuz tarihleri arasında kaydedilken erimenin deniz seviyesindeki artışı tetiklediğini vurguladı.

SCAMBOS: GÜNDE ORTALAMA YAKLAŞIK 10 SANTİMETRE ERİME MEYDANA GELİYOR

Üç gün içerisinde 18 milyar ton buzun eridiğini dile getiren Colorado Üniversitesi Yer Bilimi ve Gözlem Merkezi ile Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi bilim insanı Ted Scambos, günde ortalama 4 inch (yaklaşık 10 santimetre) erime olduğunu söyledi. Scambos, erimenin çoğunun kuzey Grönland'dan geldiğini çünkü sıcak havanın Kanada Arktik Takımadaları'ndan sürüklendiğinin altını çizdi.

Atmosferik Araştırmalar Ulusal Merkezi'nin İklim ve Küresel Dinamikler Laboratuvarı'nda kıdemli bilim insanı William Lipscomb, geçen haftasonu sıcaklıkların yaklaşık 15.56 santigrat derece olarak kaydedildiğini ve bunun ortalamanın 10 santigrat derece üzerinde olduğunu aktardı. 

1980'lerde ve 1990'larda Grönland'da bu tür bir erime olayı hiç olmadı, ancak 2000'lerden başlayarak özellikle 2010'dan beri erime her geçen gün arttı. 

Liege Üniversitesi'nden kutup araştırmacısı Xavier Fettweis, erimenin normalden iki kat daha büyük olduğunu söylerken, şimdiye kadar toplam erimenin 2019 seviyelerinin çok altında olduğunu, ancak durumun Norveç'in kuzeyindeki Svalbard buzulları üzerinde daha vahim olduğunu söyledi.

Kaynak: NTV

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.