YAŞAM
okuma süresi: 7 dak.

"Kıyaslanan, aşağılanan, hor görülen çocuk; kaygı ve özgüven eksikliği yaşar"

"Kıyaslanan, aşağılanan, hor görülen çocuk; kaygı ve özgüven eksikliği yaşar"

Uzman Adlî ve Klinik Psikolog Ebru Çorbacı, eğitim hayatında başarısızlık yaşayan çocukların ailelerine tavsiyelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 07/02/18 07:40
okuma süresi: 7 dak.
"Kıyaslanan, aşağılanan, hor görülen çocuk; kaygı ve özgüven eksikliği yaşar"
A- A A+
  • Çorbacı, çocukların özellikle eğitim hayatındaki başarısızlıklarında anne ve babaların çocukları motive etmek ve başarısızlıklarını gidermek konusunda gösterdiği tepkiye dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, ebeveynlerin çocukların sadece eksiklerini görmemesi, çocukların başarılı olduğu noktaları da takdir etmesi gerektiğini hatırlattı.
  • Eğitim hayatındaki başarısızlıklar nedeniyle başkalarıyla kıyaslanan, başkaları yanında azarlanan veya cezalandırılan çocukların, tüm hayatı boyunca hırslı, kıskanç, kendine güvenmeyen, içe dönük ve saldırgan bir yapıya sahip olacağını belirten Çorbacı, çocukların psikolojik anlamda herhangi bir olumsuzluk yaşamasını önlemek amacıyla ailelere büyük bir sorumluluk düştüğünü kaydetti.
  • Eğitim hayatında başarısız olan çocukların aileleri yanı sıra başarılı olan çocukların ailelerine de tavsiyelerde bulunarak, çocukların başarısının teşvik edilmesi ve devamının sağlanması amacıyla çocukların ödüllendirilmesinde de dikkatli davranılması gerektiğine vurgu yapan Çorbacı, maddi değeri yüksek ödüllerin çocukların 'doyumsuz' bireyler olmasına neden olduğunu kaydetti.

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Uzman Adlî ve Klinik Psikolog Ebru Çorbacı ebeveynlerin çocuklar üzerinde kurduğu 'başarı odaklı' baskının psikolojik anlamda yarattığı olumsuzlukları Kıbrıs Postası'na anlattı.

"SEVGİ, ÖDÜL DEĞİL"

Uzman Adlî ve Klinik Psikolog Ebru Çorbacı, çocukların özellikle eğitim hayatındaki başarısızlıklarında anne ve babaların çocukları motive etmek ve başarısızlıklarını gidermek konusunda gösterdiği tepkiye dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, ebeveynlerin çocukların sadece eksiklerini görmemesi, başarılı olduğu noktaları da takdir etmesi gerektiğini hatırlattı.

Ailenin her konuda olduğu gibi çocukların eğitim hayatındaki başarısızlığını sevgi göstermekle alakalandırmamaları gerektiğini belirten Çorbacı, 'sevginin ödül olmadığını' ifade ederek, çocuğun başarısız olduğu noktalarda ailenin doğru şekilde vereceği desteğin çocuğa başarıya ulaştırma konusunda faydalı olacağını söyledi.

"KIYASLANAN, AŞAĞILANAN, HOR GÖRÜLEN ÇOCUK; KAYGI VE ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİ YAŞAR"

Eğitim hayatındaki başarısızlıklar nedeniyle başkalarıyla kıyaslanan, başkaları yanında azarlanan veya cezalandırılan çocukların, tüm hayatı boyunca hırslı, kıskanç, kendine güvenmeyen, içe dönük ve saldırgan bir yapıya sahip olacağını belirten Çorbacı, çocukların psikolojik anlamda herhangi bir olumsuzluk yaşamasını önlemek amacıyla ailelere büyük bir sorumluluk düştüğünü kaydetti.

Eğitim hayatında başarısız olan bir çocuğun arkadaş veya kardeşleriyle kıyaslanması ve çocuğun başarılı olduğu noktaların göz ardı edilerek, sürekli bir şekilde başarısızlıklarının yüzüne vurulmasının çocukta psikolojik anlamda olumsuzluk yaratacağını kaydeden Çorbacı, "Çocuğun başarılı olduğu noktaları takdir edin. Başarısız olduğu dersleri elbette olabilir. Ancak onu başkalarıyla kıyaslayarak veya diğer başarılarını göz ardı ederek çocuğunuzda 'kaygı' ve kendisini eksik hissettiği için 'özgüven eksikliğine' neden olur. Böylesi bir durumda çocuk kendisini yetersiz hisseder ve ailesinin başarısız olduğu için kendisini sevmediği bilinçaltına yerleşir. Özellikle başarının ön planda tutan ailelerin çocuklarında söz konusu durumlara rastlanır. Kıyaslanan, aşağılanan, hor görülen çocuk agresifleşir, saldırganlaşır ve kendi içerisinde ne yaparsa yapsın ailesini mutlu edemeyeceğini düşünür. Bu düşünce onları yoğun kaygılar içerisine sokar" şeklinde konuştu.

"ÇOCUĞUN BAŞARISIZLIĞININ NEDENİ ÇOCUĞUN DİLİNDEN DİNLENMELİ"

Ailelerin, çocukların eğitim hayatında aldığı karneleri çocuğun genel durumunu gösteren bir araç olarak görmesi gerektiğini işaret ederek, "Karne, başarıya götüren bir araçtır. Bu nedenle çocukları yargılamadan önce eksikliğin ve sorunun nereden kaynaklandığını analiz edip çocuğun fikri alınarak eksikliğin ve sorunun nasıl giderileceği yönünde bir plan yapılmalı. Her şeyden önemlisi çocuğun başarısızlığın nedeni çocuğun dilinden dinlenmeli, eksikliklerini nasıl tanımladığı sorulmalı. Daha sonra çocuğun 'işkence' olarak algılamayacağı şekillerde eğitim hayatındaki eksikliklerin giderilmesi için planlı ve programlı şekilde hareket edilmeli" dedi.

"MADDİ DEĞERİ YÜKSEK ÖDÜLLER 'DOYUMSUZ' YAPIYOR"

Eğitim hayatında başarısız olan çocukların aileleri yanı sıra başarılı olan çocukların ailelerine de tavsiyelerde bulunan Çorbacı, çocukların başarısının teşvik edilmesi ve devamının sağlanması amacıyla çocukların ödüllendirilmesinde de dikkatli davranılması gerektiğine vurgu yaptı. Çocukların başarısını teşvik etmek adına verilen ödüllerin eğitim hayatını destekleyecek şekilde seçilmesi ve maddi değeri yüksek ödüllerden ziyade çocuklara manevi değeri yüksek ödüller verilmesi gerektiğine değinen Çorbacı, "Çocuklara alınan hediyeler yaşına uygun olmalı. Özellikle eğitim hayatındaki başarılarını ödüllendirmek adına alınan hediyeler eğitim hayatına katkı sağlayacak şekilde olmalı. Böylelikle çocuk eğitim hayatında daha başarılı olabilir. Her zaman çocuklar için alınan hediyelerin, maddi değeri yüksek olan hediyeler yerine manevi değeri yüksek olan hediyeler arasından tercih edilmeli ki çocukların maddiyata değil maneviyata ve vicdani değerlere verdiği önem artırılsın. Çocuklara maddi değeri yüksek ödüller verilmesi durumunda çocuk 'doyumsuz' olacaktır. Ayrıca en önemli noktalardan birisi de ailelerin çocuklarla kaliteli vakit geçirmesi, onlara zaman ayırması" şeklinde açıklamalarda bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.