YAŞAM
okuma süresi: 4 dak.

Dünyanın en pahalı tablosu Suudi Prens'in yatında

Dünyanın en pahalı tablosu Suudi Prens'in yatında

Leonardo da Vinci'nin başyapıtlarından biri olan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından rekor fiyata satın alındıktan sonra gizemli bir şekilde kayıplara karışan Salvator Mundi tablosu, Prens'in lüks yatında ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 11/06/19 11:57
okuma süresi: 4 dak.
Dünyanın en pahalı tablosu Suudi Prens'in yatında
A- A A+

Rönesans ustası Leonardo da Vinci'nin 1500'lü yıllarda yaptığı Salvator Mundi adlı tablo, Kasım 2017'de 450 milyon 300 bin dolara Badr bin Abdullah bin Muhammed bin Farhan Al Saud tarafından satın alınmıştı. Böylece Salvator Mundi, bir açık artırmada satılan gelmiş geçmiş en pahalı yağlı boya tablo oldu.


Prens'in, kraliyet ailesinin daha kıdemli bir üyesi olan Suudi Arabistan'ın veliaht prensi Muhammed Bin Salman adına hareket ettiğine inanıldığından, tabloyu asıl satın alananın Bin Salman olduğu açıklanmıştı. Bin Salman, krallığın fiili yöneticisi ve muhtemelen Orta Doğu'daki en güçlü kişi olarak görülüyor.

2017'de rekor fiyata satın alınmasından sonra kayıplara karışan ve aylardır gizemli bir şekilde nerede olduğu bilinmeyen tablo ortaya çıktı

Sanat yayın organı ArtNet'teki habere göre resim, Bin Salman'a ait, 50 kişilik mürettebatı olan, bir helikopter pisti ve bir denizaltı askısı bulunan Serene adlı devasa yatta tutuluyor.


Suudi hükümetinin Uluslararası İletişim Merkezi, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

26 Mayıs'ta Kızıl Deniz'deki Şarm El-Şeyh'te demirleyen yatta bulunan tablo için uzmanlar, 500 yaşındaki hassas bir başyapıtın açık denizde, nemli bir ortamda tutulmasının sağlıklı olmadığı görüşünde.

Artnet'e göre, Salvator Mundi, Suudi Krallığı'nın Al-Ula bölgesinde bir kültür merkezi oluşturulana kadar Muhammed Bin Salman'ın 134 metrelik yatında kalacak. Kültür merkezi projesinin henüz "keşif aşamasında" olduğu biliniyor.

Paris'teki Louvre Müzesi'nin sözcüsü Celine Dauvergne, ekim ayında açılacak sergi için eseri ödünç almak istediklerini belirtti.

Erkek Mona Lisa olarak adlandırılan ve 450 milyon dolarla şimdiye kadar bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan tablo olan Salvator Mundi ile ilgili kısa süre önce Arap basınında bir takas iddiası ortaya atılmıştı.

Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın Da Vinci'ye mal edilen tabloyu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid'in Topaz isimli yatıyla takas ettiğine dair iddialar öne sürülmüştü.

147 metre uzunluğunda olan ve 26 yatak odası bulunan Topaz isimli yatın değerinin de 450 milyon dolar civarında olduğu belirtilmişti.

Arap basınına göre Muhammed Bin Salman, İsa peygamberi dünyanın kurtarıcısı olarak resmeden tabloyu, ödenen fiyata gelen tepkiler nedeniyle elden çıkarmıştı.

Yükselen tepkiler üzerine Suudi medyası olayı reddetmiş, ardından BAE kültür ve Turzim Müdürlüğü bir açıklama yaparak tablonun Dubai'de açılan Louvre Müzesi için satın alındığını açıklamıştı.

Da Vinci'nin yaptığı son resim olan Salvator Mundi, diğer müzelerde sergilenen eserlerinin aksine özel koleksiyonda bulunuyordu. 1500 yılında yapıldığı tahmin edilen da Vinci'nin bu tablosu, Rönesans dönemi ressamın günümüze kadar var olmayı başarmış 20 kadar tablosundan bir tanesi.

İlk olarak İngiltere Kralı I. Charles'ın koleksiyonunda kayıt altına alınan Salvator Mundi tablosu, 1763'te açık artırma ile satılmış, ancak tabloya dair herhangi bir kayıt olmaması sebebiyle 1900 yılına kadar nerede olduğu bilinmiyordu. Bu tarihte ortaya çıktığında ise İsa Peygamber'in yüzü ve saçının bir başkası tarafından boyandığı görülmüştü.

1958'de Sotheby's müzayede evi tarafından sadece 45 sterline satılan tablo, 2005'te üstüne boyama yapılmış bir şekilde tekrar açık artırma ile satılmıştı.

Tablonun sadece Avrupalı bir koleksiyoner olarak tanımlanan alıcısı bu tarihte restorasyon süreçlerine başlamış ve altı yıllık araştırma sonucunda tablo, Da Vinci'nin 500 yıldan daha eski bir eseri olarak tasdiklenmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.