YAŞAM
okuma süresi: 3 dak.

Zebraların çizgilerinin sırrı bulundu

Zebraların çizgilerinin sırrı bulundu

Bilim insanları uzun süredir gündemde olan kuramı deneye tabii tutmak için atların üzerine şeritli örtü serdi. Zebraların neden çizgili oldukları nihayet tespit edildi.

Yayın Tarihi: 07/10/19 09:00
okuma süresi: 3 dak.
Zebraların çizgilerinin sırrı bulundu
A- A A+
Charles Darwin'den bu yana zebraların siyah beyaz çizgileri bilim insanlarının kafasını karıştırdı ancak neden çizgili oldukları nihayet tespit edildi.

Çizgiler sadece estetik amaçlı değil. Yeni araştırmaya göre, bu çizgiler kan emici sineklerin hayvanların üzerine konmasını önlüyor böylece onları ölümcül hastalıklardan koruyor.

Teoriyi test etmek için araştırmacılar atların üzerine siyah beyaz çizgili örtüler serdi ve tek renkli örtü serilen atlara kıyasla çizgili atların üzerine sineklerin daha az konduğunu buldu.

PLOS ONE dergisinde yayınlanan araştırmaya öncülük eden davranış ekolojisti Tim Caro şunları söyledi:

"At sineklerinin zebralara ve tek renkli atlara benzer seviyede yaklaştığını, ancak zebralara ve çizgili örtü serdikleri atların üzerine konamadıklarını çünkü düzgün şekilde yavaşlayamadıklarını gösterdik."

Araştırmacı Caro, böceklerin hayvanların üzerinden ya uçarak geçtiğini ya tosladığını ya da çarpıp sıçradığını belirtti.

Önceki teoriler, zebralardaki çizgilerin sıcaklık düzenlemesine yardımcı olması nedeniyle evrim yoluyla ortaya çıktığını öne sürmüş, aynı zamanda şeritlerin zebraları yırtıcı hayvanlara karşı kamufle ettiği veya bireysel tanıma gibi sosyal bir işlev gördüğü iddia edilmişti.

Şeritlerin sinek ısırmalarını engellediği fikri daha önce de birçok biyolog tarafından açıklandı ancak Caro araştırmasının "incelemeye dayanan" tek çalışma olduğuna dikkati çekti.

Afrika at sinekleri, mahvedici ve ölümcül olabilen tripanozomiyazis ve Afrika at vebası gibi hastalıkları taşıyor.

Araştırma, bazı böcekler tarafından ısırılmaktan kaçınan insanların işine de yarayabilir. Bristol Üniversitesi biyoloğu ve çalışmanın ortak yazarı Martin How, araştırma esnasında koyu siyah kıyafetler giydikleri zaman şeritli giyindikleri zamanlara kıyasla at sineklerinin saldırısına daha fazla uğradıklarına dikkati çekti.

Araştırmada ayrıca zebraların atlara kıyasla sinekler yaklaştığında kaçmak veya kuyruğuyla onları uzaklaştırmak gibi davranışlar sergiledikleri görüldü.

Araştırmacılar şimdi şeritlerin sinekleri nasıl uzaklaştırdığını anlamak amacıyla test için kullandıkları örtüler üzerinde farklı desen, kontrast ve kalınlıkta denemeler yapıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.