YAŞAM
okuma süresi: 8 dak.

Elmadan somona sağlığınızı güçlendirecek 10 besin

Elmadan somona sağlığınızı güçlendirecek 10 besin

Elma ve kabuklu yemişler 2020'de tüketilmesi önerilen sağlıklı gıdalar arasında yer alıyor.

Yayın Tarihi: 02/01/20 16:23
okuma süresi: 8 dak.
Elmadan somona sağlığınızı güçlendirecek 10 besin

Yeni yıl kısa süre önce başladı. Bu, Yılbaşı Gecesi'ni çevreleyen hedonizmin kaybolmasına ve herkesin 2020'de kendisini daha iyi kılacak şeyler aramaya başlamasına yalnızca saatler kaldığı anlamına geliyor.

Bir öğleden sonra beş kıymalı turta yemek ya da dünden kalma hindiden yaptığınız sandviçi yiyip şarapla mideye gönderdiğiniz saatler geçirmek Ocak ayıyla birlikte artık kabul edilemez.

Ancak kısıtlayıcı diyet planlarına veya radikal egzersiz rejimlerine başlamadan önce, bu kadar yorucu hissetmeyecek ve hatta daha ödüllendirici olabilecek daha basit düzenlemeleri de bir düşünün.

Yorgun, hasta veya tembelken sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak 6 ipucu

2020'de sağlığınızı biraz olsun güçlendirmek istiyorsanız, Britanya Beslenme Vakfı (British Nutrition Foundation, BNF) neyi yemeyi bırakacağınızdansa diyetinize ekleyebileceğiniz besin değerleri zengin yiyecekleri düşünmenizi öneriyor.

Bir BNF sözcüsü parti dolu yılbaşı sezonunun ardından vitamin yoksunluğu hissedenlere yardımcı olacak 10 yiyecek önerdi.

The Independent'a konuşan BNF sözcüsü "İnsanların birden fazla çeşit meyve ve sebze yemesini istiyoruz, yine de besleyicilik açısından zengin olup çok pahalı veya niş olmayan spesifik yiyecekler önererek bir denge kurmayı denedik" diye konuştu.

Kombu çayınızı bir kenara bırakın, işte 2020'de yemeniz gereken 10 gıda.

1- SOMON

Somon, Omega 3'ler, protein, D vitamini, selenyum ve iyot gibi çeşitli vitamin ve mineraller içerir.

BNF, biri somon gibi yağlı bir tür olmak üzere haftada iki porsiyon balık tüketmenizi öneriyor.

"Çıplak Diyetisyen" diye de bilinen tescilli beslenme uzmanı Daniel O'Shaughnessy Omega 3 içeriği bakımından daha zengin ve genellikle daha pembe olduğu için, yani daha fazla antioksidan ve cilt sağlığına yardımcı olduğu belirlenen astaksantin içerdiği için mümkün olduğu sürece yabani somon tercih etmenizi öneriyor.

2- YULAF

BNF yulafın muhteşem bir lif kaynağı olduğunu ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek beta glukan adlı spesifik bir lifi içerdiğini söylüyor.

Vakıf mümkünse yulafı lapa halinde ya da akşamdan hazırlayarak kahvaltınıza dahil etmenizi öneriyor.

3- MERCİMEK

BNF mercimek ve fasulye gibi bitki bazlı proteinlerin zengin bir lif kaynağı olduğunu belirtiyor. Ayrıca enerji seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilecek demir ve folat içeriyor.

Yazar ve beslenme uzmanı Jo Travers, mercimeklerle ek besin olarak bol miktarda sebze ekleyebileceğiniz "dhal" (bir Hint mercimek yemeği -ç.n.) yapmanızı öneriyor.

Zerdeçal da eklerseniz yavaş sindirilen bir karbonhidrat yemeğinin tadını çıkarırken iltihap sökücü etkiden de yararlanabilirsiniz.

4- SERT KABUKLU YEMİŞLER

Sert kabuklu yemişler barındırdığı lif, protein, doymamış yağ nedeniyle sıklıkla sağlık uzmanlarının övgüsünü alır. BNF ayrıca enerji verdiklerini ve bağışıklık sisteminizi destekleyebilecek tiyamin (B1 vitamini) ve demir gibi bir dizi temel besin maddesi sağladıklarını belirtiyor.

BNF tuzsuz çeşitleri tercih etmenizi ve kalorileri yüksek olduğu için porsiyonları bir avuç miktarında tutmanızı öneriyor.

O'Shaughnessy en zengin antioksidan formlarından biri olan selenyum içeren brezilya fıstığını veya Omega 3 açısından zengin olan cevizi tavsiye ediyor. O'Shaughnessy "Bu aynı zamanda tiroid sağlığı için önemli bir besindir. Eğer yetersiz çalışan bir tiroidden muzdaripseniz, günde en az iki brezilya cevizi yediğinizden emin olun" diye ekliyor.

 5- DOMATES

Domates çoğu zaman hakettiği değeri görmez. Ancak BNF, C vitamini ve onlara canlı kırmızı tonlarını veren doğal pigment likopen gibi doğal bitkisel ilaçlar açısından zengin olduklarını söylüyor.

Onları nasıl ilginç bir şekilde tüketeceğinize gelince, İtalyan salatalarının ve makarna soslarının ötesinde düşünmeyi deneyin. Körilere, çorbalara veya fırınlanmış sebzelerinize domates ekleyebilirsiniz.

6- ELMA

BNF elmanın sindirim problemlerine iyi gelen ve sizi kardiyovasküler hastalıklardan korumaya yardımcı olabilecek polifenollerin yanı sıra çözünür lifler sağladığına dikkat çekiyor.

Sağlıklı bir atıştırmalık ya da kahvaltıda lapa olarak yemek en iyisi.

7- YEŞİL SEBZELER

Hepimiz bunu daha önce duyduk. Ancak yapraklı yeşil sebzeler, içerdikleri birçok vitamin sayesinde en sağlıklı gıdalardan biridir.

BNF ıspanak, brokoli ve lahana gibi sebzelerin ağırlıklı olarak C ve A vitaminleri, folat ve potasyum sağladığını, böylece bağışıklığınızı, enerjinizi ve cilt sağlığınızı güçlendirdiğini söylüyor.

O'Shaughnessy'ye göre brokoli aynı zamanda en besleyici olanlardan biri, çünkü güçlü bir aromataz inhibitörü olan DIM (Di-indolil Metan) içeriyor. Bu, hormon dengesini destekleyebileceği anlamına geliyor.

8- SADE YOĞURT

Sade yoğurt kulağa hoş gelmeyebilir, ne var ki BNF şekerli yiyeceklerden kaçınmaya çalıştığınızda atıştırmalıklar ve tatlılar için harika bir zemin olduğunu söylüyor.

Ayrıca, tiroid sağlığında hayati bir rol oynayan iyoda ek olarak protein, kalsiyum ve riboflavin sağlar.

Sade yoğurt yemeniz aynı zamanda eklenmiş şekerlerden kaçındığınız anlamına gelir. Lezzet için kurutulmuş veya taze meyve, kuru yemiş ve tohumlar eklemeyi deneyin.

9- TAM TAHILLAR

Ekmek, makarna, bulgur veya firik gibi tam tahıl karbonhidratları pişirmek hızlı ve kolaydır, ayrıca vücudun dokuları ve hücreleri onarmasına yardımcı olan niyasin (B3 vitamini) ve fosfor gibi besinlerin yanı sıra lif bakımından da zengindir.

Travers “Bu yiyecekler bize kan şekerinizi yükseltmeden sağlıklı işlememiz için gereken enerjiyi verir” diyor. Travers ayrıca "Bir ögün için yumruk büyüklüğünde porsiyonu geçmeyin" diye ekliyor.

10- TURUNÇGİLLER

Yılın bu dönemi turunçgil mevsimi, yani hem sürdürülebilir hem de sağlıklı bir seçim.

BNF portakal, limon ve greyfurt gibi yiyeceklerin C vitamini açısından zengin olduğunu, karbonhidratları enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan ve hamilelik sırasında kadınlar için çok önem taşıyan folat içerdiğini belirtiyor.

Salatalarınıza ya da diğer yemeklerinize ekleyerek limon ve misket limonunu rahatlıkla diyetinize dahil edebilirsiniz. BNF'ye göre bu tuzu kesmenize de yardımcı olacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.