YAŞAM
okuma süresi: 3 dak.

Kırılgan erkeklik saldırganlığa neden oluyor: Araştırmacıları bile tehdit ettiler

Kırılgan erkeklik saldırganlığa neden oluyor: Araştırmacıları bile tehdit ettiler

Bilim insanlarının yaptığı araştırma, kırılgan erkeklik duygusuna sahip kişilerin "erkekliği" tehdit edilince tetiklendiğini ve saldırgan tepkiler verdiğini ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 02/02/21 12:06
okuma süresi: 3 dak.
Kırılgan erkeklik saldırganlığa neden oluyor: Araştırmacıları bile tehdit ettiler
A- A A+

Araştırmanın başyazarı, ABD'deki Duke Üniversitesi'nin psikoloji bölümünde doktora öğrencisi Adam Stanaland, "Bulgularımız, bir erkeğin, erkek olması gerektiğine dair ne kadar toplumsal baskı hissederse, o kadar saldırgan olabileceğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

"Erkek şiddeti, terör, kadına yönelik şiddet, politik saldırganlık… Kırılgan erkeklik bunların çoğunu açıklayabilir" diyen Stanaland, bu konunun daha iyi anlaşılmasının önemine dikkat çekti. Cinsiyete dair katı normlara uymadığını hisseden bazı kişilerin, "erkekliğini" kanıtlamak için saldırgan davranışlar sergileme ihtiyacı hissedebileceğine işaret etti.

Duke Today'de yer alan habere göre, araştırmaya 195 lisans öğrencisi ve yaşları 18'le 56 arasında değişen 391 erkek dahil edildi. Katılımcılara spor, araba ve ev tamiri gibi klişe "erkek" konularına dair bir dizi soru soruldu. Ardından, rastgele katılımcılara puanlarının ortalamadan daha yüksek veya düşük çıktığı bildirildi.

Erkekliğe yönelik gerçek dünyadaki tehditlerin benzerini canlandırabilmek için, düşük puan alan kişilere "ortalama bir erkekten daha az erkek" olduğu söylendi.

Araştırma ekibi, daha sonra katılımcıların zihinsel durumunu tespit edebilmek için, bazı eksik harfleri kelimelerle tamamlamalarını istedi. Uyum sağlama, beğenilme veya bir kişiyle randevuya çıkma isteği gibi toplumsal baskılar sebebiyle "erkek gibi" davrandığını söyleyen, kırılgan erkeklik duygusuna sahip kişiler harfleri şiddet çağrışımlarına sahip kelimelerle doldurdu.

Örneğin bu kişiler, "ki" harflerini "kiss"le (öpücük) değil "kill" (öldürme), "blo" harflerini "bloom" (çiçek) değil "blood"la (kan) tamamladı.

Saldırgan tepki, yaşı 18'le 29 arasında değişen genç erkekler arasında daha yaygınken 30'la 37 arasındaki erkekler arasında azaldığı görüldü. 38 yaş üstü erkeklerde bu devam etti.

Sonuçların çarpıcı olduğunu belirten Stanaland, şöyle konuştu:

“Gençlerin, erkekliklerine yönelik tehditlere karşı daha duyarlı olduğu açık. Erkeklerin, toplumdaki yerlerini bulmaya veya ispatlamaya çalıştığı bu dönemlerde, erkeklik kimliği daha kırılgan olabilir. Bu, pek çok yerde genç erkeklerin, erkekliklerine yönelik tehditlerle sürekli saldırıya uğradığı anlamına geliyor. Erkekliklerini hayatlarının her günü kanıtlamaları gerekiyor.”

Araştırmacılar, kız öğrencilerin söz konusu tehditlere karşı saldırgan tepkiler göstermediğini belirtirken bazı erkeklerin tepkilerinin araştırmayla sınırlı kalmadığını ekledi. Zira düşük puan alan bazı erkekler, araştırmacılara şiddet tehdidinde bulundu.

Araştırma sonuçları 27 Ocak'ta Personality and Social Psychology Bulletin adlı hakemli bilimsel dergide yayımladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.