YAŞAM
okuma süresi: 5 dak.

Yaz yağmurlarının çöl çekirgelerine etkisi

Yaz yağmurlarının çöl çekirgelerine etkisi

Suudi Arabistan’ın güneydoğusundaki Rubülhali Çölü’nün Nefud Dahi bölgesinde son zamanlarda su birikintileri oluşuyor. Yağış alan aşırı kuru alanlarda toprak hidrofobik olduğundan su yüzeyde kalıyor.

Yayın Tarihi: 20/08/22 22:00
okuma süresi: 5 dak.
Yaz yağmurlarının çöl çekirgelerine etkisi
A- A A+

Dünyanın en kurak bölgelerinden birinde biriken bu yaz yağmuru, sosyal medyada hayranlık uyandırdı. Ancak diğer yandan bu durum, çöl çekirgelerinin yarattığı zararın farkında olanlar için etkileyici değil. Zira yağmur suları, çöl çekirgeleri ile daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiği anlamına geliyor.

Yeryüzünün en eski ‘zararlı hayvanlarından olan’ çöl çekirgeleri yumurtalarından, yağmurun ardından ılık, kumlu ve nemli toprakta çıkıyor, büyüyor ve bu atmosferde ürüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Çöl Çekirgesi Bilgi Hizmet Merkezi, son raporunda ağustos ayında yağan yağmurun çekirgelerin üremesi ve yayılması için uygun bir ortam oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu.

FAO Çekirge ve Sınıraşan Bitki Zararı Ekibinin Başkanı Şevki Debi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Arap Yarımadası, Afrika’nın batısında ve doğusunda yağan orta ve şiddetli yaz yağmurları, çekirgelerin üremeleri için uygun bir ortam yaratıyor. Zira bu yağmurlar, çöl çekirgelerine uygun bitki örtüsünü ve nemli toprağı sağlıyor. Şu ana kadar bu bölgelerde durum sakin. Yetişkin ve herhangi bir müdahalede bulunmayı gerektirmeyen izole ve dağınık çekirge sürüleri sadece Sudan ve Yemen’deki bazı bölgelerde gözlemlendi. Biz, eylül ayından ekim ayının başına kadar durumda ciddi bir değişim beklemiyoruz.”

Debi şu an durumun ciddi olmamasının yetkililerin harekete geçmemesi anlamına gelmediğini belirtti. Yetkililerin dikkatli ve tedbirli olması, ayrıca yağan yağmurla birlikte çekirgelerin üreme alanlarının takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

Çekirgeler, yağan yağmura bağlı bir şekilde yaşıyor. Ancak iklim değişikliği sonucunda çöl çekirgelerinde de değişiklik gözlemlendi. Çekirgeler, yağmur ve nem gibi çevresel koşullara bağlı olarak vücutlarını, davranışlarını ve üreme hızlarını değiştirebiliyor. Debi, FAO’nun izleme çalışmalarında çekirgelerin hava koşulları ile başa çıkmak için yaptığı değişiklikleri takip ettiğini belirttiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

“FAO, Çöl Çekirgesi Bilgi Hizmet Merkezi aracılığı ile çekirgelerin üreme alanlarındaki toprağın nemini, yağışı ve bitkilerin büyümesini takip etmek ve izlemek, gerekli uyarıları yapmak için uzaktan algılama ve uydular ile modern sistemler kullanıyor.”

FAO Çöl Çekirgesi Bilgi Hizmet Merkezi, bu kapsamda modern teknik ve mekanizmalar geliştirdi. Merkez, uyduya bağlı eLocust3 cihazı veya aynı isimli cep telefonu uygulaması ile sahadan anlık olarak raporlar gönderiyor. Üye ülkeler, çekirge kontrol merkezlerine sağladıkları verilerin anında analiz edilmesine, uyarı yapılmasına yardımcı oluyor. Kuruluş, karadaki ekiplerin ulaşamadığı bölgelerde çekirgelerini gözlemlemek için drone kullanıyor. Debi çalışmalara dair şunları söyledi:

“Örgüt, 2020'den bu yana ülkelerin çalışmalarını güçlendirmek, çekirgelerin periyodik olarak izlemelerini sağlamak, çekirgelerin üreme veya istila durumlarında hızlı müdahaleye hazır olmalarını sağlamak için çalışmalar yürütüyor.”

FAO, uluslararası ortaklarının desteği ile 2020- 2022 yılları arasında yaşanan çekirge salgınlarından ders çıkartarak ülkelerin herhangi bir çekirge istilasına hazır olmaları için gerekli eğitim programlarını ve ekipmanları sağladı.

FAO ayrıca Yemen Tarım, Sulama ve Balıkçılık Bakanlığı’na Aden kentinde çekirge istilasına karşı çok sayıda ekipman ve makine teslim ederek yardımda bulundu. Yakın zamanda Sana’daki yetkililere bir teslimat daha yapılacak. Çekirge istilasına karşı yürütülen mekanizmalar, ABD Tarım Bakanlığı’nın 27 Haziran tarihinde yayınladığı bir raporda belirtilene göre Antik Mısır’daki firavunlar döneminde (M.Ö. 3200) dahi bilinen çekirgelerin yarattığı tehlikeyi ortaya koyuyor.

Küçük bir çekirge sürüsü, günde 35 bin kişinin yiyeceği besin miktarını tüketebiliyor. Bir kilometrekarelik bir sürüde 80 milyona kadar yetişkin çekirge bulunuyor. Bu sürü, bir haftada bin kilometre kareye kadar yol kat edebiliyor.

ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı çalışan bilim insanlarının çöl çekirgesinin ilk yüksek kaliteli genomunu ürettiler. Bunun, insan genomonun üç katı büyüklüğünde olduğu kaydedildi. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.