EĞİTİM
okuma süresi: 4 dak.

Nefes alma teknikleriyle iç huzuru yakalamanın formülü

Nefes alma teknikleriyle iç huzuru yakalamanın formülü

Yaşamak, insanın en temel içgüdüsü. Hepimiz yaşamak için nefes alıp veriyoruz, bunu istemsizce yapıyoruz. Peki nefes alıp vermenin değişik yolları olduğunu biliyor musunuz?

Yayın Tarihi: 10/07/18 09:01
okuma süresi: 4 dak.
Nefes alma teknikleriyle iç huzuru yakalamanın formülü
A- A A+
Kötü nefes almanın duygusal, zihinsel ve fiziksel olarak etkilerini duydunuz mu?

GÖĞÜS NEFESI

Farz edin ki arkanızda sizi kızgın bir ayı kovalıyor. Bu durumda hızlı hızlı nefesler alırsınız, göğsünüz daha fazla inip kalkar, nefes almak için daha fazla efor harcarsınız. İşte buna göğüs nefesi deniyor. Göğüs nefesi; tehlike, stres veya tehdit durumunda devreye giren savaş ya da kaç yanıtından sorumlu sempatik sinir sistemini harekete geçirir. Göğüs nefesinde akciğerler tam olarak kullanılmaz ve zaman zaman hiperventilasyona neden olur.

Göğüs nefesi almak kötüdür diye bir şey söylemek mümkün değil çünkü o arkanızda kovalayan ayıdan kaçmanızı sağlayan veya zorlayıcı egzersizleri çıkarmanızı sağlayan şey göğüs nefesidir. Ancak zaman zaman gereksiz yere göğüs nefesi alarak kendinizi daha gergin ve stresli hissetmenize neden olabilirsiniz.

DIYAFRAM NEFESI

Rahatlatıcı bir şeyler yaptıktan sonra nasıl nefes alırsınız? Büyük ihtimalle yavaş, daha az efor harcayarak ve nefesi karın bölgenize göndererek nefes alırsınız. İşte buna da diyafram nefesi deniyor. Diyafram nefesi; savaş ya da kaç yanıtının tam tersi olan, rahatlamanızı sağlayan parasempatik sinir sistemini harekete geçirir.

Diyafram nefesi veya karın nefesi almak, hem zihin hem de beden için çok faydalıdır. Öte yandan diyafram nefesinin travma sonrası stres bozukluğu, ağrı, depresyon ve anksiyeteyle mücadelede yardımcı olduğu da bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bazen gereksiz olduğu halde göğüs nefesi aldığınızı düşünüyorsanız veya diyafram (karın) nefesi konusunda kendinizi geliştirmek istiyorsanız düz bir yere sırt üstü uzanın. Burnunuzdan nefes alın ve havanın içinize girdiği andan itibaren geçirdiği yolculuğu gözünüzün önünde canlandırın. Karnınızın yavaşça kalkışını ve nefes verirken aynı yavaşlıkta inişini fark edin.

Kendinizi kötü hissettiğiniz, zorlandığınız anlarda siz de bu ufak egzersizi yaparak sakinleşebilir, olayları daha net düşünebilmek için zihninize yardımcı olabilirsiniz. Eğer daha derin nefes almak istiyorsanız, bunu da bir deneyebilirsiniz.

GENEL DERIN NEFES

Bu aslında her zaman, her yerde uygulayabileceğiniz basit bir teknik. Bir yere oturun veya uzanın. Birkaç saniye kendinize doğal bir şekilde nefes alıp vermek için izin verin. Daha sonra kendinizi hazır hissettiğinizde yavaşça burnunuzdan nefes alın, karnınızın tamamen dolduğunu hissedin. Belki bunu yaparken gözlerinizi kapatmak daha fazla derinleşmenize yardımcı olabilir. Karnınızı tamamen doldurduktan sonra 1 saniye bekleyin ve ağzınızdan veya burnunuzdan yavaşça nefes verin. Karnınızın yavaş yavaş indiğini fark edin. Eğer isterseniz bunu yaparken ellerinizi karnınızın üstüne koyup nefesin vücudunuzda yarattığı zarif hareketi hissedebilirsiniz. Bunu en az 8 defa tekrarlayın.

4-7-8 TEKNİĞİ

Karnınıza daha fazla nefes doldurmayı hedefleyen bu teknikte 4 adımda burnunuzdan nefes alın, 7 adım nefesinizi tutun ve 8 adımda nefesinizi verin. Bu da sizi sakinleştirip, nefesinizi derinleştirmenize yardımcı olur.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer EĞİTİM Haberleri