İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Girne Üniversitesi Uluslararası Argo programında

Girne Üniversitesi Uluslararası Argo programında

Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu (IOC of UNESCO) ve Dünya Meteoroloji Organizasyonu (WMO) tarafından önerilip desteklenmekte olan Argo programı kapsamında yürütülen çalışmaların Akdeniz kısmında, Girne Üniversitesi de yer alıyor.

Yayın Tarihi: 24/06/13 16:20
okuma süresi: 3 dak.
Girne Üniversitesi Uluslararası Argo programında
A- A A+

Girne Üniversitesi Kıbrıs (University Of Kyrenia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler dairesi'nden yapılan açıklamaya göre, Argo sistemi, derinlik ayarlı bir tür yüzer şamandıra olup, denizden sürekli veri toplama kapasitesine sahiptir. İçerisinde derinlik, deniz akıntısı hız ve yönü ve deniz suyu sıcaklığı ve tuzluluğunu ölçer algılayıcılar bulunan Argo cihazı, belli bir derinliğe ayarlandıktan sonra denize bırakılmaktadır. Dokuz gün süre ile belli bir derinlikte (ayarlandığı derinlik) ölçüm yapan cihaz, bu süre sonunda once 2000 (ikibin) metre derine inmekte ve buradan ölçüm yaparak yüzeye çıkmaktadır. Topladığı verileri uyduya ve buradan da kullanıcıya aktaran cihaz tekrar önceden ayarlandığı derinliğe inmekte ve yeniden dokuz gün süre ile veri toplamaktadır. Bu süreç iki yıl devam etmekte ve süre sonunda enerji kaynağı (akü) tükenen cihaz işlevsiz kalmaktadır. Bu yöntem denizden hem güvenilir ve hem de ucuz veri teplamanın en etkin yoludur.

Argo programında 3000 adet cihazın aynı anda yer alması hedeflenmekte ve şu anda bu sayıya oldukça yaklaşılmış bulunmaktadır. IOC/WMO parçası olan tüm Argo verileri, CLS (Collecte Localisation Satellites) tarafından analiz edilip kullanıcıya sunulmaktadır. Veriler konu ile ilgilenen her kuruma açıktır.

Akdenizde, DEKOSİM çerçevesinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Erdemli Deniz Bilimleri tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen proğramda, denize bırakılacak cihazlardan bir Argo'yu Girne Üniversitesi öngörülen konumda denize yerleştirmeyi yerine getirecektir. Argo cihazı, önümüzdeki Temmuz ayının son haftasında Girne Üniversitesi ve kardeş Yakın Doğu Üniversitesinin ortak kullanımında olan araştırma ve uygulama gemisi R/V Teal vasıtası ile, Türkiye-KKTC arasındaki Kilikya Baseninde denize bırakılacaktır. Argo cihazının Girne kıyılarından yaklaşık 15 deniz mili açıkta ve 250 metre derinliğe bırakılması planlanmaktadır. Bu operasyon sonunda Argo Girne Üniversitesi (University Of Kyrenia) tarafından izlenecek ve Argo proğramı verilerinden yararlanabilecektir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.