İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Atun:"UBP'nin ekonomi manifestosu, ekonomik programdır"

Atun:"UBP'nin ekonomi manifestosu, ekonomik programdır"

Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa Milletvekili, eski Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, UBP dışındaki partilerin iktidara gelmeleri durumunda Özelleştirme ve Ekonomik Program ile ilgili ne yapacaklarını açıkca ifade etmelerini istedi. Atun,UBP'nin ekonomi manifestosunun Ekonomik Program olduğunu da söyledi.

Yayın Tarihi: 02/07/13 07:34
okuma süresi: 6 dak.
Atun:"UBP'nin ekonomi manifestosu, ekonomik programdır"
A- A A+

Sunat Atun, BRT'de yayınlanan seçim özel programında ekonomi ve özelleştirmeye ilişkin soruları yanıtladı.

2010-12 Ekonomik Protokolünün mali yapının sürdürülebilir bir hale gelmesini amaçlayan ve dolayısıyla mali uygulamaların ön planda otutulduğu bir program olduğunu söyleyen Atun,bunun nedeninin o dönemde ülke gelirlerinin azalmasına karşın ülke giderlerinin artması, bütçe açıklarının oluşmasına sebebiyet vermesi ve 2009'dan önceki hükümetlerin bu açıkları gidermek için dolaylı ve dolaysız vergilere zam yapmaya başvurması olduğunu söyledi.

"Aniden bir gün yüzde 4 stopaj ile uyandık. Gümrük fonlarındaki artışlarla uyandık." diyen Atun, bütün bunların mali disiplinden daha uzak bir yapının yerleşmesine sebebiyet verdiğini söyledi.2010-12 protokolü hazırlanırken ağırlıklı olarak TC ve KKTC teknik komitelerinin çalıştığını, ve gelinen mali süreçte ülke ve ülke gelecek adına çok önemli kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Atun,bu prokolden elde edilen tecrübenin 2013-15 protokolüne yansıtıldğını belirtti.

"PROGRAMIN HAZIRLAMASINDA EMEK VERENLERE SAYGISIZLIK"

Atun şöyle devam etti:

"2012 den itibaren başlayan süreçte bizler toplumun bütün katmanlarını oluşturan temsilcilerini içine alarak bu çalışmalara başladık.Şeffaflık ve profesyonellik adına programı Manengment Center'ın yürütmesini istedik. 3 ayrı çalıştayda tüm ilçelerin temsilcilerinin katılımı gerçekleşmiştir. Bunların tamamına sivil toplum örgütü temsilcileri,sendika,akademi dünyası ve gönüllü olarak katılan herkes gelmiştir. Hatta gerçekleşen çalıştayların ardından gerhangi bir nedenle 3 çalıştaya katılamayanlar için yeni bir çalıştay daha gerçekleştirdik.Toplamda 184 gönüllü ve 72 sivil toplum örgütü temsilcisi son çalıştayımızda ise 8 müsteşar,24 bürokrat,11 akademisyen ve 12 sivil toplum örgütü temsilcisi yer almıştır.Daha sonra odak çalışması yöntemine geçilmiştir.KKTC tarihinde ilk kez bu kadar geniş bir tabanın katılımıyla hazırlanan bir program oluşmuştur.Biz hazırladığımız programı, Türkiye ile birlikte hazırlanan Ekonomik Protokolün zemini olarak sunduk."

Program rafine edilirken bazı taraflara programla ilgili soru yöneltilirken "şu an ne yapıldığından habersisiz "cevabı verildiğini ve bu cevabın bazı çevrelerce art niyetli olarak algılanıp "programdan kimsenin haberi yok" diye yansıtılmaya çalışıldığını söyleyen Atun,bu durumun, programı hazırlamak için uğraş veren herkesin emeğine de bir saygısızlık olduğunu söyledi.

"ÖZELLEŞTİRME YASASI ADİANE BİR YASAYDI"

Sunat Atun,hükümetleri döneminde hazırlayıp meclisten geçirdikleri özelleştirme yasasının son derece adilane olduğunu düşündüklerini ifade ederek, muhalefetin yasanın Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine götürdüğünü ve mahkemenin de bu itirazı reddettiğini hatırlattı.

Ekonomik programların ise meclisten geçirilmesi gibi bir gerekliliği olmadığını söyleyen Atun bütün hükümetlerde olduğu gibi Bakanlar Kuruluna sunulduğunu söyledi.

Atun şöyle devam etti:

"UBP dışındaki bütün siyasi partilerin iktidara geldikleri taktirde özelleştirme ve ekonomik programı ne yapacaklarını açıkca belirtmeleri gerekmektedir.UBP'nin ekonomik manifestosu yine ekonomik programımızın temelini oluşturacaktır"

RAKAMLARLA EKONOMİK BÜYÜME

Ekonomik programın gelmesiyle 2009-12 döneminde kamu maliyesinde ayrılan bütçe içerisindeki payın giderek azalmaya başladığını ifade eden Atun : "Şöyle bakmak lazım; 2009'da kamu maliyesinde fert başına ayrılan pay 2213 TL iken, 2012'de 1229 TL'ye düşmüştür.Reel sektörün teşviği için ayrılan pay da 2009'da 1060 TL iken, 2012'de 1500 TL ye yükselmiştir.Bu da ekonominin ilerlediğinin bütçe gözüyle bakıldığında bir göstergedir."

Bütün bu ortalamalar ele aldığında bütün gelişmiş ülkelerin ortalamaların üzerinde olunduğunun görüldüğünü söyleyen Atun,göreve geldiklerinde ihracatın 70 Milyon Dolar olduğunu, 2012 yılı sonu itibarıyla 130 Milyon Dolara çıktığını belirterek İhracatın,ithalatı karşılama oranı 2009 yılında Yüzde 4,5 iken, 2012 yılı itibariyle Yüzde6,1'e çıktığını söyledi.

"SLOGANLARLA DEVLET YÖNETİLMEZ"

Atun, ekonomik protokolün açıklanmasının ardından bazı eleştirler gelmesine ve hatta bir reddediş olmasına karşın özellikle o dönemki muhalefet partilerinin neyi eleştirdiği ve reddettiği konusunda bir fikri olmadığını, çünkü program ile ilgili bir düşünceleri olmadığını söyledi.Bunun tamamen idolojik nedenlerden kaynaklandığını söyleyen Atun : "Devlet yönetmek ciddiyet,bilinçister.Ve en önemlisi KKTC'yi sevmek ister. Sloganlarla devlet yönetilmez" dedi.

CTP'nin bir süre önce ekonomik program hazırlayacağını duyurduğunu ve daha sonra konjektürel nedenler bahane gösterilip programın açıklanmadığını ifade eden Atun, çünkü açıklayabilecek daha iyi bir programları bulunmadığını söyledi.

Kendisinin her platformda programı konuşmaya ve tartışmaya hazır olduğunu çeşitli kez ifade ettiğini hatırlatan Atun, programa eleştiri yapmak isteyenlerin içeriği ile ilgili hiç bir eleştiride bulunamadığını, sadece ideolojik olarak yorumlar yapılabildiğini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.