İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Bakan Sami Dayıoğlu : "Artk su çekilmeyecek"

Bakan Sami Dayıoğlu : "Artk su çekilmeyecek"

Çiftlikdüzü Gölet'indeki kurumaya dikkat çekmek isteyen sivil toplum örgüt temsilcileri ve vatandaşların düzenlediği eyleme katılan Bakan Sami Dayıoğlu söz verdi: "Artk su çekilmeyecek."

Yayın Tarihi: 07/07/13 10:21
okuma süresi: 6 dak.
Bakan Sami Dayıoğlu : "Artk su çekilmeyecek"
A- A A+

Esentepe bölgesindeki Çiftlikdüzü Gölet'i için dün bir etkinlik düzenlendi. Bölgede bulunan golf sahasına su çekmek için kurulan boru sisteminin göleti kuruttuğunu iddia eden vatandaşlar, yetkililerin dikkatini çekmek için eylem düzenledi. Eyleme, çok sayıda vatandaş, bölge halkı, sivil toplum örgüt temsilcisinin yanı sıra Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu da katıldı. Eylemde, bölge sakinlerinden Yakup Genç'in evinde yetiştirdiği sazan balıkları ve nilüfer çiçekleri gölete bırakıldı.

Star Kıbrıs'a konuşan Bakan Sami Dayıoğlu, halkın hassasiyeti karşısında duygulandığını ve gölet'i yerinde inceleme fırsatı bulduğunu ifade etti. Bakan Dayıoğlu, "Gördüğüm kadarı ile gölet'in suyunun ancak kendisine yetecek kapasitede olduğudur. İlgili müsteşar ve müdür arkadaşları arayarak bu saatten sonra göletten su çekilmemesini söyledim" dedi.

Gösterdiği duyarlılık nedeniyle vatandaşın takdirinikazanan Bakan Dayıoğlu şunları söyledi, "Bizim bugün burada bulunmamızın yegane sebeplerden biri Çiftlikdüzü Gölet'inin kurutulmamasıdır. Burada bulunan değerli sivil toplum örgütlerinin de katılımlarıyla bu gölete balık ve nilüfer çiçeği bırakılarak doğaya kazandırılmıştır. Dolu olduğunda tarım tesisleri veya işletmeler bu göletin suyundan faydalanabilir ama belirli bir seviyeye geldikten sonra burada yaşayan canlıların hayatını idame ettirebilmeleri için suyun o seviyede muhafazası gerekmektedir. Gölet'in dolan tabanının temizleme işlemleri için de zamanı gelince bir kurutmaya gidilebilir, bunu gerçekleştirirken de canlıların yaşamı tehlikeye atmadan yapılabilir. Ancak kişisel amaçlarla veya belli bir plan program dahilinde olmadan göletlerin tamamen kurutulmasına biz Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı olarak karşıyız. Edindiğim bilgilere göre bu Çiftlikdüzü Gölet'inin tehlike seviyesinde olduğu, daha fazla su çekilirse yazın kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği öğrenilmiştir. Bu basın açıklamamdan sonra gereken girişimlerin yapılarak su çekilmesinin durdurulacağını bildirmek isterim."
Eyleme katılan sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlarda konu hakkındaki görüşlerini şu şekilde seslendirdi:

SU KİMSENİN TEKELİNE VERİLEMEZ

Doğan SAHİR: Esentepe Bölgesinde kurulan golf sahasının 2007 yılında çimlendirilmesi ile birlikte ortaya çıkan büyük su talebi son yıllarda giderek had safhaya ulaşmıştır. Bir günde 12 bin kişinin asgari günlük kullanım suyuna denk gelen ve en az bin 500 ton su ihtiyacı bulunan bu tesis, sözleşmesinde yer aldığı gibi denizden su almayı bırakmış, öncelikle yanı başındaki Alagadi Çiftlikdüzü Gölet'indeki suyu kullanmaya başlamıştır. Her yıl suyu dibine kadar emilerek kurutulan Alagadi Çiftlikdüzü Gölet'inin su kaybı doğadaki sayısız canlının yaşamını yitirmesine neden olmaktadır. Golf sahasına kadar döşenen borularla suyu çim alanının sulanmasında kullanılan gölette bu yıl kaydedilen doluluk miktarına göre su seviyesi daha şimdiden yarıdan aşağıya düşmüştür. Şu anda kalan su kurak yaz ayları dikkate alındığında doğanın yaşamını sürdürebilmesine kıt kanaat yetebilecek en alt seviyededir. Su yaşam demektir kimsenin tekeline verilemez.

Özlem Gürkut: Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği her zaman insan ve canlı yaşamından yana tavır almıştır, burada da doğal yaşamın sürmesi için bulunuyoruz. Burada ortak bir bildiri okundu bizde KTTB olarak bu bildiriye imza atarak destek verdik ve doğal yaşamın sürmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Mehmet ÖZKARDAŞ: Biz KAMUSEN olarak buraya gelip doğasına sahip çıktığı için bu duyarlı halka teşekkür ediyoruz. Yine sayın bakan Sami Dayıoğlu'na buraya kadar gelip sorunla yerinde ilgilendiği için ayrıca teşekkür ediyoruz. Doğanın ve çevrenin yağmalanmasına bugüne kadar nasıl izin vermeyip mücadele ettiysek bundan sonra da aynı tavrımız devam edecektir. Sayın Bakan ve Doğan Sahir'in dediği gibi bu göletten can bulan binlerce canlı var, bunların ağzı dili yok ki, "Bizi öldürmeyin" desinler.
Abdülkerim KARAMANOĞLU: ÇEKOVA olarak buraya canlı yaşamını kurtarmaya geldik. Bunun gibi diğer yaşam alanlarının kurtarılması ve hayatını devam ettirmeleri bizim görevimizdir. Bizim ÇEKOVA olarak diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliği içindeki çalışmalarımız devam edecektir.

Rıfat GERGİN: Bizde KTOEÖS olarak bu etkinliğe katılan gönül veren halka, sivil toplum örgütlerine ve Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Tüm üyelerimizle birlikte bu tarz çevre konularında ülkemizde her geçen gün maalesef rant üzerinden belirli kişilere peşkeş çekilen sahillerden dağlarımıza kadar doğal güzelliklerimiz bir bir yok olup gitmektedir.
Yakup GENÇ: Ben bu gölet'e daha önce de birçok kez balık bıraktım ama her seferinde bu göletin suyunu çekerek kuruttular. Bu sefer de inşallah bu son olur diyerek balıkları yine gölete bırakıyoruz. Unutmayalım ki insan da doğada yaşam bulan bir canlıdır. Umuyoruz yetkililer sesimizi duyar ve gereken uygulamayı başlatır, gölet'in suyunun çekilerek kurumasını engellerler diye düşünüyorum.

Erdoğan ŞENÇAY isimli Esentepe köyünden bir vatandaş, önceki yıllarda tarımla uğraştığını ancak golf tesisinin su çekerek gölet'i kurutmasıyla mağdur olduğunu ve her yıl bu sorunun yaşanmasıyla tarım işini bıraktığını ifade etti.

Haluk Doğandor - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.