İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Tatar: "Fert başına GSMH 14 bin 500 Dolar. Hedef 17 bin Dolar"

Tatar: "Fert başına GSMH 14 bin 500 Dolar. Hedef 17 bin Dolar"

Eski Maliye Bakanı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, "Dolar arttı. Akaryakıt fiyatlarının artması daha fazla hayat pahalılığı demektir. Maaşlar toplamda 1 milyar TL. Emekli maaşları 500 milyon TL, yılda sosyal sigortalara 300 milyon TL cari bütçeye katkı yapıyoruz. Diğer katkılarla 2 milyar TL'ye yakın maaş ödemeleri var. Yüzde 10 artış 200 milyon TL demek. Bunu nereden bulacaksınız?..." diye konuştu.

Yayın Tarihi: 08/07/13 11:01
okuma süresi: 6 dak.
Tatar: "Fert başına GSMH 14 bin 500 Dolar. Hedef 17 bin Dolar"
A- A A+

Kıbrıs Postası

Eski Maliye Bakanı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, Ada TV'de yayınlanan, Gözde Akben'in hazırlayıp sunduğu Günaydın Ada programında Ekonomik İşbirliği Protokolü, kamu maliyesi ve ekonomiyle ilgili diğer konularda açıklamalarda bulundu.

Siyasi partilerin programaları ve açıklamaları nezdinde Ekonomik İşbirliği Protokolü konusunu değerlendiren ve geçici hükümetin bütçeye dair son açıklamalarını yorumlayan Eski Maliye Bakanı, UBP Milletvekili Ersin Tatar, teknik çalışmaların ve müzakere sürecinin bir ürünü olan Ekonomik İşbirliği Protokolü'nün devam etmesi gerektiğini ifade ederken, askıya alınmasının ülke çıkarına olmayacağını belirtti.

Protokolün uygulanmasının ekonominin iyileştirilmesini sağlayacağı inancını ifade eden Tatar, Türkiye'den yapılan katkıya da değinerek, 3.5 milyar TL olan KKTC Bütçesi içerisinde Türkiye'nin katkısının 300 milyon TL olduğunu, bunun da yüzde 10'a denk geldiğini söyledi.

Tatar, "fert başına GSMH 14 bin 500 Dolar, hedef 17 bin Dolar. O protokolde bütün hedefler yer almıştır. İşimiz kolay değil. Dünyadaki kriz devam ediyor" şeklinde konuştu.

Bazı siyasi partilerin Ekonomik İşbirliği Protokolü'nde revizyon mesajları vermelerini de değerlendiren Tatar, "Kendi seçmenlerine, kendi tabanlarına da izah etmeliler... Meclis'te çok büyük eleştiriler olmuştu. Bu bir yıkım paketi gibi bir takım eleştiriler" ifadelerini kullandı.

"SON 4 YILDA BÜTÇEYİ YÜZDE 30 BÜYÜTTÜK"

Eski Maliye Bakanı Tatar, geçici hükümetin haziran ayı maaşlarının geç ödenmesi sürecinde hazinede para olmadığı yönünde yaptığı açıklamaların anımsatılması üzerine ise, Türkiye'nin cari bütçeye yıllık katkısının 300 milyon TL olduğunu ve bunun her ay 25 milyon TL'ye denk geldiğini ifade ederek, 20 milyon TL tutarındaki maaş ödemelerinin yanı sıra diğer ödemelerin nasıl yapılabildiğini sordu.

Süt paraları, burs ödemeleri gibi ödemelerin yapılabilmesini, UBP Hükümeti döneminde olöuşturulan kalemlerden sağlanan gelirlere bağlayan ve UBP Hükümeti'nin maliyede para bırakmadığı yönündeki açıklamaları yalanlayan Tatar, "Son 4 yılda bütçeyi yüzde 30 büyüttük. Eğitim hizmetleri 458 milyon TL artmıştır. Her kalemde halka yönelik yapılan hizmetlerin parasal değerinde önemli artışlar olmuştur... Son aldığım bilgi 190 milyon olarak hedeflenen gelir 204 milyon olarak gerçekleştirilmiştir. Benim bıkratığım sürekli akan bir gelir..." şeklinde konuştu.

"KDV'LERDE HALKI RAHATSIZ EDECEK DÜZENLEME YAPILMAMIŞTIR"

Tatar, Eski UBP Hükümeti'nin görevi devraldığı 2009 yılında bütçe açığının 500 milyon TL olduğunu, bütçe açığının giderilmesi yönünde alınan tedbirler ışığında KDV oranlarında bazı düzenlemeler yapıldığını belirterek, "Eşitliği sağlamak adına KDV'lerde bazı düzenlemeler yapılmıştır ama kademe olarak artırıldı gibi bir durum yok. Temel gıda maddelerinde yüzde 0'lara çekilmiş. Dolayısıyla KDV'lerde halkı rahatsız edecek düzenleme yapılmamıştır. Bizim gelirlerimiz ekonominin kayıt altına alınmasıyla başarılmıştır... Vergiler doğal olarak artırılmıştır. Hayat pahalılığı dediğimiz artış ki biz bunu her çalışana her emekliye yansıttık. Ocak 2013'ten itibaren bizim politikamız her çalışana en az 100 TL artış... Yerel gelirler artınca belediyelere de katkılar artar. Şu anda 150 milyon TL belediyelere katkı olarak verilmektedir... Sigortalara cari bütçe için katkı 300 milyon TL'ye ulaşmıştır" dedi.

"BU YAYINLAR HALKIMIZLA TÜRKİYE'NİN ARASINI AÇMAK İÇİN Mİ?"

Tatar, bir gazetede çıkan Türkiye ile KKTC arasındaki maaşların kıyaslandığı tablonun anımsatılması üzerine ise, bu yöndeki yayını popülizm ve maksatlı olarak nitelendirdi.

"Bunlar da hepsi popülizm... Bir kere burada kendi sıkıntılarımız bize aittir. Bizim 13. maaşımız var. Bunların var mı? Yok... Bu tabloyu yapan insanlar bizde 13. maaş var, orada yok demezler. Bu yayınlar bizim halkımızla Türkiye'nin arasını açmak için mi?... Günün sonunda bütçe meselesi, imkan meselesi. Bu hassasiyetleri anlıyorum ama Türkiye'yle mukayese etmek bana göre doğru değildir. KKTC şartları farklı" diye konuşan Tatar, maaşlarda yüzde 10 artışın 200 milyon TL kaynak ihtiyacı doğuracağını kaydetti.

"Dolar arttı. Akaryakıt fiyatlarının artması daha fazla hayat pahalılığı demektir. Maaşlar toplamda 1 milyar TL. Emekli maaşları 500 milyon TL, yılda sosyal sigortalara 300 milyon TL katkı yapıyoruz. Diğer katkılarla 2 milyar TL'ye yakın maaş ödemeleri var. Yüzde 10 artış 200 milyon TL demek. Bunu nereden bulacaksınız?..." diye konuşan Tatar, devletin ağır yükü olduğunu söyledi.

KAMUDA İŞ YÜKÜ

Tatar, bir soru üzerine kamudaki iş yükünü de değerlendirerek, uzun vadede teknolojinin yaygınlaştırılmasıyla vatandaşların işlemlerini gişe ve vezneye gitmeden bilgisayar ortamından yapabileceğini, böylelikle kamuda bazı istihdam alanlarına gerek duyulmayacağını da sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.