İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

KTTO'nun Mersin temasları

KTTO'nun Mersin temasları

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile Türkiye-Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (TÜRİYAD), KKTC-Irak arasında ticaretin geliştirilmesi için çalışma başlatma kararı aldı.

Yayın Tarihi: 11/07/13 16:54
okuma süresi: 4 dak.
KTTO'nun Mersin temasları
A- A A+

KTTO Basın Birimi aracılığıyla açıklama yapan Oda Başkanı Günay Çerkez, Oda yetkililerinin Türkiye-Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (TÜRİYAD) davetlisi olarak gittiği Mersin'de 3–4 Temmuz'da gerçekleştirdiği temasları ile ilgili bilgi verdi.

Günay Çerkez, TURIYAD Başkanı Ferdudun Gündüz ile yaptığı görüşmede, Türkiye üzerinden Irak'a halen 15 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşen ihracatın daha da artırılması ve ortak yatırım işbirliklerinin geliştirilmesi imkânının bulunduğunun vurgulandığını belirtti.

Oda ile TURİYAD'ın Kuzey Irak'taki bazı Oda temsilcilerin de katılımıyla Karma Komisyon oluşturarak karşılıklı ticaretin ve ortak yatırımların geliştirilmesi için çalışılması konusunda mutabakat sağlandığını belirten Çerkez, amaçlarının hem Türkiye'ye hem de Türkiye üzerinden Irak ve 3. Dünya ülkelerine ticaret hacmini arttırmak olduğunu aktardı.

TİCARETTE SORUNLAR ELE ALINDI

T.C. Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Mersin Uluslararası Limanı yetkilileri ile görüşmesini de aktaran Çerkez, iki ülke arasındaki ticaretin düzenlenmesi ve ticarette zaman zaman karşılaşılan sorunların nasıl giderileceğinin görüşüldüğünü kaydetti.

Çerkez, özellikle Mersin liman aktarmalı yükler, çifte KDV uygulaması ve kargo taşımacılığı konusunda sağlanacak iyileşmelerin önemine değinildiğini ifade etti.

"TÜRKİYE'DEN GELECEK SU KKTC'NİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK"

Günay Çerkez, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ve Yönetim Kurulu üyelerine yapılan görüşmede, Türkiye ekonomisi ve iş dünyasıyla mevcut ticari ilişkilerin çok stratejik olduğunu vurguladığını belirtti..

Bu görüşmede işbirliğinin ve ortak yatırımlardan geliştirilmesinin hem Türkiye hem de KKTC'deki iş insanlarına fayda sağlayacağını belirttiğini anlatan Çerkez, Türkiye'den, KKTC'ye su ve elektrik enerjisi taşıyacak projeler ile bölgedeki petrol ve doğalgaz kaynaklarının her iki ülkenin bölgesel ve küresel konumunu güçlendireceğine dikkat çektiğini aktardı.

Çerkez görüşmede Türkiye'den gelecek suyun etkin, verimli ve doğru alanlarda kullanılmasının tarımsal dönüşümün sağlanmasında kilit bir öneme sahip olduğunu da vurguladığını kaydetti.

Görüşmede KTTO Başkanı Günay Çerkez, ticaret sektörünün, yarattığı katma değer, istihdam ve diğer sektörlerle olan ilişkilerinden dolayı KKTC ekonomisinde önemli bir yer tutuğunu, KKTC'nin en önemli ticaret partnerinin Türkiye olduğunu, 116 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen ihracatın yüzde 50'den fazlasının Türkiye'ye, 1.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen ithalatın ise yüzde 70'den fazlasının Türkiye'den gerçekleştirildiğini anlattığını belirtti.

Çerkez, Mersin Valiliği ve Mersin Belediye Başkanına yapılan ziyaretlerde, KKTC'nin Kıbrıs sorunun çözümsüzlüğü, yıllardır haksız biçimde uygulanan izolasyonlar ve ekonomi içerisinde var olan pek çok yapısal sorun nedeniyle sürdürülebilir bir ekonomik yapılanma sürecini yakalayamadığını anlattığını kaydetti.

KTTO olarak özellikle Oda'nın uluslararası tanınmışlığının olmasından dolayı gerek KKTC'de gerekse yurtdışında çok sayıda uluslararası kuruluşla temaslarda ve ortak faaliyetlerde bulunduklarını belirttiğini anlatan Çerkez, bu temaslar sırasında ticari ve yatırım ilişkilerinin ve işbirliklerinin geliştirmesi için çalıştıklarını söylediğini kaydetti. Çerkez, Buna paralel olarak KKTC'deki iş ve yatırım iklimin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi içinde çalışma ve projeler yürüttüklerini anlattığını kaydetti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.