İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Yektaoğlu, petrol arama çalışmaları ile ilgili brifing verdi

Yektaoğlu, petrol arama çalışmaları ile ilgili brifing verdi

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu, münhasır ekonomik bölge sorunlarının çözümünde, Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin hakkaniyet ilkelerinin temel alınması gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 19/07/13 08:00
okuma süresi: 6 dak.
Yektaoğlu, petrol arama çalışmaları ile ilgili brifing verdi
A- A A+

Yektaoğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında ülkeye davet edilen yabancı siyasetçi ve gazetecileri bilgilendirmek amacıyla Gönyeli Belediyesi Konferans Salonu'nda saat 16.00'da "Petrol arama çalışmalarının müzakere sürecine ve bölgeye etkisi" konulu brifing verdi.

Konuşmasında Kıbrıs Sorunu'yla ilgili bilgi veren Yektaoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) 1963'ten beri tüm uluslararası anlaşmaları tek taraflı şekilde yaptığını dile getirdi.

Bunun toplumsal görüşmelere zarar verdiğini kaydeden Yektaoğlu, petrol–gaz arama ve münhasır ekonomik bölge konularında yapılan tek taraflı anlaşmaları örnek verdi.

Yektaoğlu, uluslararası anlaşmaların Kıbrıs'ta yaşayan iki halkın barış ve işbirliğini güçlendirecek şekilde ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "Vizyonumuz Doğu Akdeniz'de barış içinde işbirliğidir" dedi.

"Önümüzdeki 5–6 yıl içerisinde Kıbrıs'ta çıkarılacak petrol ve gaz kaynakları ve gelirleri bugünden Kıbrıs sorununu hızla bir çözüme teşvik etmeli, enerji siyasetleri savaşa değil, barışa katkı koymalıdır" diye konuşan Yektaoğlu, Kıbrıs'taki iki halkın adanın doğal kaynaklarındaki her olumlu gelişmeden ortak şekilde faydalanması gerektiğini dile getirdi.

"MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE SORUNLARI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DENİZ HUKUKU SÖZLEŞMESİNİN HAKKANİYET İLKELERİ TEMEL ALINARAK ÇÖZÜLMELİ"

Yektaoğlu, tüm kıyıdaş ülkelerin Doğu Akdeniz'deki münhasır ekonomik bölge sorunlarında BM Deniz Hukuku sözleşmesi temelinde hakkaniyet ilkelerine göre işbirliği yapması ve anlaşma sağlaması gerektiğini ifade etti.

Enerji konusunun dünya siyaseti ve ekonomisi üzerinde önemli yer tuttuğunu kaydeden Yektaoğlu, şöyle devam etti:

"Ortadoğu coğrafyası, dünyada tespit edilmiş petrol rezervlerinin yüzde 70, doğalgaz kaynaklarının yüzde 40'ına sahiptir. Doğu Akdeniz kıyılarının enerji kaynaklarının dünyaya yayıldığı bölge olması, ulaşım kavşağı olması, Kıbrıs sorunun adil ve kalıcı bir şekilde çözümünün gerekliliğini bir kez daha ortaya koymaktadır".

Petrol-gaz konusunun uluslararası boyutta bir sorun olduğuna işaret eden Meclis Başkan Yardımcısı Yektaoğlu, bu nedenle konunun toplumlararası görüşme masasında öncelikle çözülmesi gereken bir unsur olduğunu belirtti.

Yektaoğlu, münhasır ekonomik bölge ve petrol-gaz konularının Kıbrıs bağlamındaki tarihçesiyle ilgili bilgi verdi.

Konuşmasına uluslararası hukuk kurallarıyla ilgili bilgi vererek devam eden Yektaoğlu, şunları söyledi:

"Rum Kesimi'nin münhasır ekonomik bölge siyasetleri ve uygulamaları Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ndeki madde 56, 58 ve 59'a aykırıdır. Uluslararası hukuka göre sınırlandırma, hakkaniyet ilkesine göre yapılmak zorundadır. Madde 59'da uyuşmazlık çıkan durumlarda bu uyuşmazlık hakkaniyete dayanarak ve diğer bütün ilgili şartlar ışığında söz konusu menfaatlerin taraflar için ve uluslar arası toplumun bütünü için olan önemi göz önünde bulundurularak çözülmelidir denilmektedir.

Yunanistan'ın Meis adasının ve diğer adaların uluslararası hukuka uymayan haklarını öne sürerek Doğu Akdeniz'de hakkı olmayan büyük bir münhasır ekonomik bölge sorunu deniz sınırlarının çizilmesinde Meis adası ve diğer Yunan adalarının konumunu öne sürerek Yunanistan ve GKRY'nin Kıbrıs adası ile Yunanistan arasındaki denizi paylaşmak istemesidir.

Hakkaniyet ilkesi coğrafyanın sınırlandırmada etkin olmasıdır. Yunanistan ve GKRY'nin savunduğu gibi ortay hat uluslararası hukukta mutlak ve değişmez bir kural değildir.

Ortay hat hakkaniyete ölçüt ettiği sürece kullanılabilir. Ortay hat uyuşmazlıklara ve hakkaniyet ilkelerine hizmet etmiyorsa uygulanmaz yada düzeltilerek uygulanır. Birçok münhasır ekonomik bölge uyuşmazlığı konusunda uluslararası mahkeme kararları bunun açık ispatıdır".

"BU SORUN GÖRÜŞMELERİN EN SICAK KONULARINDAN BİRİ OLACAK"

Petrol ve doğal gaz arama konusunun dünya ve Avrupa Birliği'nin enerji siyasetleriyle ilgili uluslararası bir sorun olduğuna; Kıbrıs'ın AB enerji haritasına ve enerji tedarik etme planlarına girdiğine ve birçok uluslararası şirketin Kıbrıs adası etrafında parsellerde imtiyaz hakkı aldığına işaret eden Yektaoğlu, 2013 Ekim ayında Birleşmiş Milletler gözetiminde başlaması düşünülen toplumlararası görüşmelerde en sıcak konulardan birinin petrol ve doğal gaz arama konusu olacağını belirtti.

Yektaoğlu konuşmasının sonunda bölgede ve Kıbrıs'ta ne kadar gerginlik ve çatışma olursa olsun, ne kadar savaş çıkarsa çıksın bir gün yine müzakere ve barış masasında görüşüp barışı sağlamak için uğraş verilmesi gerektiğini kaydetti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.