İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

TBMM Başkanı Çiçek Meclis Başkanı Bozer'i ziyaret etti

TBMM Başkanı Çiçek Meclis Başkanı Bozer'i ziyaret etti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, KKTC'de 28Temmuz'da yapılacak milletvekilliği seçimlerinin ülkeye ve Kıbrıs Türk halkına huzur ve istikrar getirmesini temenni ederek, bunun önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Yayın Tarihi: 20/07/13 15:10
okuma süresi: 9 dak.
TBMM Başkanı Çiçek Meclis Başkanı Bozer'i ziyaret etti
A- A A+

Güney Kıbrıs'ın kendi bunalımıyla, sıkıntısıyla uğraşırken, KKTC'nin bir "penaltı" yakaladığını ifade eden Çiçek, KKTC'nin bunu auta, boşa atmaması mesafe alması gerektiğini söyledi.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer'e de ziyaret gerçekleştirdi. Ziyareti sırasında Çiçek'e TBMM KKTC Dostluk Grubu Başkanı Faruk Öz ile Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da eşlik etti.

Çiçek yaptığı konuşmada, 20 Temmuz'un Kıbrıs Türk halkının kurtuluş bayramı olduğunu ve bu önemli günü Kıbrıs Türk halkı ile birlikte kutladıklarını belirterek, Türkiye'nin anlaşmalardan doğan hakkını kullanarak Kıbrıs'a geldiğini ve o günden bugüne adada barış ve huzur olduğunu vurguladı, şehitleri rahmet, gazileri şükranla andı.

Çiçek, Türkiye'de Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanlarının seçildikten sonra ilk ziyaretlerini KKTC'ye yaptığını, bu geleneği sürdürdüklerini kaydetti.

Barış Harekatı üzerinden 39 yıl geçtiğini ve bu sürenin çok büyük bir süre olduğunu vurgulayan Çiçek, o dönemi yaşayan insanların şimdiki durumla mukayeseyi çok daha iyi yapabileceğini, ancak yeni nesillerin de bunun farkında olduğuna inanç belirtti.

KKTC'nin çok kolay kazanılmadığını ve 39 yılın en büyük kazanımı olduğunu, tüm organlarıyla da çok iyi çalıştığını ifade eden Çiçek, şimdi meselenin, bu devleti daha etkin ve verimli çalıştırmak, demokrasiyi daha köklü hale getirmek olduğunu söyledi.

Çiçek, 39 yıl içerisinde çok mesafe kat edildiğini, turizm eğitim gibi alanlarda gelişmelerin olduğunu ifade ederek, bunların sevindirici gelişmeler olduğunu ancak daha çok kat edecek yolun bulunduğunu belirtti ve Türkiye'nin her zaman destek vereceğini dile getirdi.

"Bizim ilişkimiz devletten devlete olmak yanında halktan halka bir kardeşlik ilişkisidir" diyen Çiçek, 3 yıl önce 20 Temmuz kutlamasına geldiğinde su projesine imza koyduğunu ve bugün 2014 Mart ayında bu suyun KKTC'ye geleceğinin açıklandığını ifade ederek, bunun kendisi adına sevindirici olduğunu kaydetti.

Cemil Çiçek, önümüzdeki hafta KKTC'de yapılacak milletvekilliği seçimlerine de işaret ederek, şunları söyledi:

"SEÇİMLERİN İSTİKRAR GETİRMESİNİ DİLİYORUZ"

"Önümüzdeki hafta seçimler olacak. İnşallah kardeşlerimize barış huzur istikrar getirmesini diliyoruz. Önemli bir fırsat. Güney kendi derdiyle uğraşırken KKTC bir penaltı yakaladı, bunu auta, boşa atmaması lazım. Bunun vebali sorumluluğu da siyasetçilerin bizlerin üzerinde.

Hem Türkiye'de hem burada birçok çabanın gayretin yasal çerçevesini çizmek gerekiyor. En başında Taşınmaz Mal Komisyonu ile ilgili konular, diğer reformlar var. Kıbrıs konusu var. Ben kendi seçim bölgemden çok Kıbrıs ile sıkıntıları biliyoruz. 'Ha gayret' deyip şu tümseği aşmamız lazım, aşarsak herkesin menfaatine olacaktır.

Kıbrıs'ın önemi bölgede yaşanan siyasi gelişmeler sebebiyle her geçen gün artıyor. Kıbrıs'ın etrafındaki yer altı ve yer üstü zenginlikleri var. Bu konuda Türk tarafı bir emrivakii asla kabul etmez. Burada ne varsa herkesin hakkı vardır. Kuzeyin de hakkı vardır, ne olacaksa hakkaniyet içerisinde olması lazım. Bunun için Türkiye zaten gerekli temas ve çabaları yapıyor, tepkiyi gösteriyor."

Kıbrıs müzakerelerinin devamından ve Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasından yana olduklarını da vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:

"KIBRIS'TA BARIŞ OLMAMASININ SEBEBİ RUM TARAFIDIR"

"Sürdürülen müzakerelerden bir netice çıkmasını arzuluyoruz. 50 yıldır süren bir sorun ve BM'nin en uzun çözülmemiş sorunlarından bir tanesidir. Türk tarafı her zaman barışı istedi, çok da fedakarlık gösterdi. Olumlu tavırlar ortaya koydu, ancak buna rağmen barış temin edilemedi. Bunun sebebi de Rum tarafıdır, ancak uluslararası camia haklıdan yana değil haksızdan yana olma devam ediyor, çifte standardını ortaya koydu.

Müzakereler devam etsin, Türkiye olarak biz bu müzakerelerin sürdürülmesini arzu ediyoruz, kalıcı bir barışın olmasını arzu ediyoruz. Kalıcı barışın nasıl olacağı da açıktır; Türkler burada azınlık değildir, eşitlik temelinde bu işlerin sürdürülmesi lazım, iki ayrı devlet vardır, iki ayrı halk, iki ayrı demokrasi var ve bu temeller üzerine bir barış inşa edilirse kalıcı olur. Değilse barışı bugün yaparsınız, şeklen ertesi gün yeniden bozulur. Arzu edilen bu değildir. Bir defa daha buradaki kardeşlerimiz 1974 öncesine dönmez, bu doğru da değildir. Hakkaniyete de uygun değil.

Ama bu müzakereler devam ederken, biz de burada yolumuza birlikte devam etmeliyiz. Bizim işimizi biz göreceğiz, başkası görmeyecek. Giden zamanı geri getiremeyiz, zamanı iyi kullanmamız gerekir. İnşallah seçimler yapılacak, bizde Meclis tatile girdi ama Anayasa konusunda çalışmalar sürüyor, inşallah siz de seçimden sonra yoğun bir çalışma ve çaba ile ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeler gerçekleşirse, şu dönemi Güney kendi bunalımıyla, sıkıntısıyla uğraşırken, biz işin doğrusunu yapalım, mesafe kat edelim."

Cemil Çiçek konuşmasının sonunda Kıbrıs Türk halkının bayramını kutlayarak, barış olan adaya bir anlaşma, mutluluk ve refah gelmesi temennisinde bulundu.

BOZER

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer de, 20 Temmuz'un Kıbrıs Türk halkının kurtuluş bayramı olduğunu belirterek, davetlerini kırmayarak kutlamalara katılan Cemil Çiçek'e teşekkür etti, bu ziyaretin kendilerini onurlandırdığını ve gururlandırdığını, güç verdiğini söyledi.

Türkiye'nin garanti anlaşmalarına dayanarak Kıbrıs'a yaptığı Barış Harekatı'nın üzerinden 39 yıl geçtiğini, Kıbrıs Türk halkını yok olmaktan kurtardığını ifade eden Bozer, yaşanan süreci anlattı ve Kıbrıs'ta, Barış Harekatı sonrasında BM gözetiminde nüfusa göre Türklerin Kuzeye, Rumların Güneye yerleştirildiğini kaydetti.

Bozer, Kuzey ve Güney oluşumunun ana sebebinin bu olduğunu, bugün Kıbrıs Türk halkının Anavatanın desteği ile bayrağı altında huzur, barış ve güven içinde yaşadığını, bugünü de müşterek bayram olarak kutladıklarını ifade etti.

KKTC'nin bayramlarını kutlayacağını, ancak en önemli görevinin ev ödevlerini en iyi şekilde yapmak olduğunu ifade eden Bozer, KKTC'yi ekonomik anlamda kalkındırmak gerektiğini, Anavatan Türkiye'nin destekleriyle bazı sıkıntılar olsa da ekonomik sıkıntıları atlattıklarını, bu çerçevede KKTC'nin çok şanslı bir devlet olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin her zaman KKTC'nin yanında olduğunu ve her alanın geliştirilmesi için destek verdiğini belirten Bozer, KKTC'nin de bu destekleri çok iyi değerlendirip, artıya geçmesi gerektiğini söyledi.

Bozer, birlik ve beraberlik içerisinde çalışılırsa Güney'in Kuzey'i örnek gösterdiği noktalara gelebileceklerini ifade ederek, bu konuda örnek olarak suyun ve elektriğin gelecek olmasını gösterdi.

Ülkeye su yanında daha bir çok yatırım yapıldığını, ancak çalışmanın ve sürekli çalışmanın çok önemli olduğunu ifade eden Bozer, "Ülkede yaşanan gelişmeler bize, hep peşinde koştuğumuz anlaşmalarda ayrı bir güç katar, güçlü bir devlet olarak müzakere masasına oturursak haklarımızı almak daha kolay olur" dedi.

Bozer, Kıbrıs sorununda işin zamana yayıldığını, sanki hiç kimsenin ilgilenemeyeceği bir boyut aldığını, Rumların bu konuyu ciddi şekilde savsakladığını ifade ederek, "Bizim bu noktada bir plan proje çıkararak, atılım yapmamız gerekir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ziyaret anısına plaket takdiminde bulunuldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.