İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Balıkçılar sürdürülebilir su ürünleri avcılığı istiyor

Balıkçılar sürdürülebilir su ürünleri avcılığı istiyor

KKTC Avcılık Federasyonu ile KKTC Balıkçılık Üretici Organizasyonları, Bakanlar Kurulu'nda geçen hafta onaylanan su ürünleri avcılığıyla ilgili tüzüğün bir an önce uygulanmaya başlanmasını istedi. Örgütler, ülkede sürdürülebilir su ürünleri avcılığı ve su ürünü türlerinin devamlılığı için önerilerini açıklarken, balık neslinin devamını tehdit eden kafes tuzakların denizlerden kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 23/07/13 14:46
okuma süresi: 7 dak.
Balıkçılar sürdürülebilir su ürünleri avcılığı istiyor
A- A A+

KKTC Avcılık Federasyonu ile KKTC Balıkçılık Üretici Organizasyonları bugün basın toplantısı düzenleyerek Su Ürünleri Yasası altında çıkartılan "Su Ürünleri Avcılığında Tuzakların Yasaklanması ve Belirli Avcılık Yasaklarına İlişkin Kurallar Tüzüğü'nün 17 Temmuz tarihinde Bakanlar Kurulu'ndan geçtiğini bildirdi ve tüzüğün bir an önce yürürlüğe girmesini talep etti.

Avcılık Federasyon ile KKTC Balıkçılık Üretici Organizasyonları'nı oluşturan İskele Boğaz Su Ürünleri Kooperatifi, Kaplıca Balıkçılık Kooperatifi, Girne Balıkçılık Kooperatifi ve Lapta-Alsancak- Kayalar Balıkçılık Birliği tarafından düzenlenen basın toplantısı, KKTC Avcılık Federasyonu'nda yapıldı.

Basın toplantısında KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, İskele Boğaz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmail Beyoğlu, Kaplıca Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Tayyar Demir ile Avcılık Federasyonu Koruyucu Amiri Salahi Mersin söz aldı.

Basın toplantısında, su ürünleri avcılığında kullanılan "kafes" tuzakla ilgili bir video gösterisi yapıldı.

Kuzey Kıbrıs'ta özellikle Tatlısu ile Karpaz arasındaki bölgede yaygın olarak kullanılan söz konusu "kafes" tuzakla ilgili bilgi verildi, tuzağın denizdeki canlılara zararına dikkat çekildi.

"KKTC'DE SÜRDÜRÜLEBİLİR SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA KATKI KOYMAK"

Basın toplantısında ilk sözü alan KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi, amaçlarının KKTC'de sürdürülebilir su ürünleri avcılığına katkı koymak olduğunu vurgulayarak, "Hedefimiz, karasularımızda mevcut su ürünü türlerinin devamını sağlamak, milli servetimize sahip çıkmak, bu serveti gelecek nesillere taşımaktır" dedi.

Karaderi, su ürünleri avcılığında kullanılan, balıkların neslinin devamına karşı bir tehdit oluşturan tuzakların biran önce denizlerden toplatılması gerektiğine dikkat çekti.

TARIM BAKANI DAYIOĞLU İLE GÖRÜŞTÜLER

Aysın Karaderi, KKTC Avcılık Federasyonu ile KKTC Balıkçılık Üretici Organizasyonları'nın Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Hayvancılık Dairesi ile bir süredir görüştüğünü anımsatarak, alınan ortak kararı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu ile paylaştıklarını, Bakan Dayıoğlu'nun bu konuya duyarlı yaklaştığını söyledi.

HÜKÜMETE TEŞEKKÜR

Karaderi, 17 Temmuz'da Bakanlar Kurulu'ndan geçen tüzüğün önemine vurgu yaparak, "Hükümete, amatör ve profesyonel balıkçılar adına teşekkür etmeyi bir borç biliyoruz" diye konuştu.

"BALIKÇILIĞI YOK ETMEYE YÖNELİK BİR AVLAMA YÖNTEMİDİR"

Tuzakların deniz zeminindeki habitatlara zarar verdiğini vurgulayan Karaderi, kafes tuzaklara değindi, "Bu balıkçılığı yok etmeye yönelik avlama yöntemidir. Tuzaklar boy ve ağırlık ayırımı yapmaksızın tüm su ürünlerini yakalıyor" dedi.

Aysın Karaderi şöyle devam etti:

"Özellikle balıkların yüzeye çıktığı zaman yapısı gereği vücudunda bulunan hava keseleri patlıyor. Bu nedenle kriter dışında kalan balıkların su yüzeyine çıktıktan sonra yaşama şansı olmuyor."

Karaderi, yeniden denize bırakılan balıkların telef olduklarını yineleyerek, söz konusu balıkların en az 3 ayda parçalanarak kaybolduğunu, bu süre zarfında hayalet avcılığın devam ettiğini söyledi.

140 İHBAR HATTI

Karaderi, duyarlı vatandaşlardan bu şekilde avlanan balıkçıları Avcılık Federasyonu'nun "140" numaralı ihbar hattına bildirmelerini istedi, "Balıkçılığın sonunu hazırlayan bu tuzakların, kafeslerin ortadan kaldırılacağına inanıyoruz" dedi.

"TUZAKLARIN GEMİ VE TEKNE ÜZERİNDE TAŞINMASI, DENİZE ATILMASININ YASAK OLACAK"

Bir gazetecinin tuzakların nasıl toplatılacağını sorması üzerine KKTC Avcılık Federasyonu Koruyucu Amiri Salahi Mersin, konuyla ilgili bilgi verdi.

Mersin, "Balıkçılık Birliği Başkanları bu kafeslerin kimlerde olduğunu biliyor, Hayvancılık Dairesi de işin takibini yapacak. Biz de Federasyon olarak yardımda bulunacağız" diye konuştu, yasanın yürürlüğe girmesiyle söz konusu tuzakların gemi ve tekne üzerinde taşınmasının ve deniz atılmasının yasak olacağını vurguladı.

İskele Boğaz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmail Beyoğlu ise basın toplantısında söz alarak, federasyonun ve üretici organizasyonların bu konuda iş birliği yapacağını vurgulayarak, tuzakların denizlerden toplatılması için özel dalış okulları ile irtibata geçeceklerini dile getirdi.

Beyoğlu, bu çalışmada devletin de yer alacağını belirtti.

"TATLISU'DAN KARPAZ AÇIKLARINA KADAR AVLAR DURUMDA YAKLAŞIK 3 BİN TUZAK VAR"

İsmail Beyoğlu, balıkçıların bir buçuk yıldan beridir kafesle avlandıklarını dile getirerek, söz konusu kafeslerin ilk önce Lapta-Alsancak- Kayalar bölgesinde kullanılmaya başlandığını belirtti, "Bu tuzak sistemi Tatlısu- Karpaz bölgesinde yaygın olarak görülüyor. En fazla da Yeni Erenköy'de kullanılıyor. Tatlısu'dan Karpaz açıklarına kadar avlar durumda olan yaklaşık 3 bin tuzak olduğunu biliyoruz. Kayıp tuzakların sayısını da kesin değil" diye kaydetti.

Bir basın mensubunun kafeslerin ithal olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Beyoğlu, tuzakların burada yapıldığını dile getirdi.

"KAPLICA BALIKÇISI BÜYÜK ZARAR GÖRÜYOR"

Kaplıca Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Tayyar Demir da basın toplantısında söz alarak Kaplıca balıkçılarının söz konusu tuzaklar nedeniyle büyük zarar gördüğünü söyledi, bir hafta önce denizden 12 kafes çıkardıklarını dile getirdi.

Demir, söz konusu kafeslerin balıkçıların ağlarına da ciddi zarar verdiğini söyleyerek, "Bölgemizde yaklaşık 400 kafes var, kafesler karadan 1 kilometre açıkta bulunan plakaların üzerine atılıyor. Kaplıca balıkçısı bu durumdan mağdur oluyor" diye konuştu.

Demir, kafeslerin nasıl yapıldığından söz ederek, ele geçirdikleri kafeslerin içinde birçok balık kemiğine rastladıklarını belirtti, balıkların bu şekilde yok edildiğini yineledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.