İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü'nde YDÜ'den duyarlılık örneği

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü'nde YDÜ'den duyarlılık örneği

Dünya genelinde "Dünya Hepatit Günü" olarak bilinen ve farkındalık kazandırmak amaçlı farklı tarihlerde kutlanan günde aktiviteler yapılmakta olup, son iki yıldır 28 Temmuz olarak belirlenmiş ve değiştirilmiştir.

Yayın Tarihi: 26/07/13 11:55
okuma süresi: 5 dak.
28 Temmuz Dünya Hepatit Günü'nde YDÜ'den duyarlılık örneği
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Bu tarihin seçilme nedeni olarak hepatit B virüsünü keşfeden Prof. Baruch Blumberg'in doğum günü olması belirtilmektedir. Amaç ise her yıl farklı aktivitelerle toplumun viral hepatitler hakkında bilgi sahibi olmasına çalışılmaktadır.

Bu yıl Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbırıs (Near East University Nicosia Cyprus), Viral Hastalıklar Savaşı Derneği (VHSD) ve Kıbrıs Türk Mikrobiyoloji Derneği olarak bu konuda KKTC'de yazılı ve görsel basın aracılığıyla bu günün önem ve anlamını topluma duyurulması ve bu konuda haberler (gazete, TV, radyo vb) yapılması planlanmıştır.

Yakın Doğu Üniversitesi bu kapsamda VHSD ve Kıbrıs Türk Mikrobiyoloji Derneği ile ortaklaşa Dereboyu'nda kurulacak bir standla aktif olarak broşür dağıtıp halkın bilinçlendirilmesini sağlamada katkı koyacaktır.

Yazılı ve Görsel basının desteği ve farkındalık bilinci ile YDU Tv stüdyolarına da davet edilen Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi ve VHSD Kıbrıs Bölge Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer ile Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kıbrıs Türk Mikrobiyoloji Derneği Başkanı Uzm. Dr. Serdar Susever 28 Temmuz Dünya Hepatit Farkındalık Günü'nüne özel bir program gerçekleştirmişlerdir.

YDU Tv ekranlarında Ferda Aşıroğlu'nun hazırlayıp sunduğu Gündem Sağlık Programına konuk olan Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi ve VHSD Kıbrıs Bölge Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer, dünyada sarılık hastalıklarının sıklığı nedeniyle farkındalık yaratmak için böyle bir günün varolduğunu belirtirken, aktivitelerin gerçekleştirilmesinin önemine değindi.

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kıbrıs Türk Mikrobiyoloji Derneği Başkanı Uzm. Dr. Serdar Susever, KKTC'de yeni kurulmuş olan Kıbrıs Türk Mikrobiyoloji Derneği'ni anlatırken, KKTC'nin buna ihtiyacı olduğunu düşündüğünü ve bunun uzun soluklu bir sürecin ardından gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Uzm. Dr. Susever, Deneğin halkın sağlığı adına olduğunu kaydederken, multidisipliner bir çalışmayla hareket ettiklerini vurguladı.

"Dünya'nın 3'te 1 Nüfusu Hepatitle Tanıştı"

Hepatit'in karaciğerin iltihaplanması anlamına geldiğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Süer, dünyanın 3'te 1 nüfusunun hepatit hastalığıyla tanışmış vaziyette olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre kayıtlı Kronik Hepatit B hastası olan insan sayısının 400 Milyon olduğunu ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Süer, Hepatit B hastalığının aşısının mevcut olması ve hastalıktan korunulması nedeni ile sıklığının azaldığını ancak Hepatit C'nin giderek arttığını da dile getirirken 170 milyon civarında da Hepatit C hastası olduğunun altını çizdi.

"Kıbrıs Sıklık Oranı En Düşük Olan Ülkelerden "

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim Üyesi ve VHSD Kıbrıs Bölge Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer, hepatit hastalığını nüfusla doğru orantılı olarak giderek arttığını belirtirken, Kıbrıs'ın hastalığın görülme sıklığının en düşük olan ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Süer, Kıbrıs'ın ada olmasının sıkılık oranlarını etkilediğini dile getirirken, KKTC vatandaşı olmayan kişilerin bu hastalıklardan biriyle tanışmış olması halinde yurtdışına gönderilmesinin de bunun sebebleri arasında sayılabileceğini ifade etti.

"Kan ve kan ürünleri ile bulaşabilir"

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kıbrıs Türk Mikrobiyoloji Derneği Başkanı Uzm. Dr. Serdar Susever, bulaş yollarına dikkat çekerek, korunma yollarının önemli olduğunu kanla temas edebilecek herşeyle hepatit hastalığının bulaşabileceğini vurguladı.

Uzm. Dr. Susever, hastalığın cinsel yolla da bulaşabileceğine vurgu yaparken, manikür pedikür sırasında, dövme, kulak veya burun deldirme gibi durumlarda dahi önemli olduğunu, iyi steril edilmezse kan yoluyla bu hastalığın bulaşabileceğini kaydetti.

Diğer bulaş yolları olan taşıyıcı anneden bebeğe ve adını koyamadığımız sosyal bulaş olarak adlandırılan konulara da değindi.

Hastanın şikayetlerinin bir grip semptomu olarak başgösterdiğini belirten Uzm. Dr. Susever, bir süre sonra deri sararması gibi belirtilerinde ortaya çıkabileceğini tam teşhis için ise bir takım laboratuar tetkiklerin yapılması gerektiğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.