İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Hükümetin 43 günlük çalışmaları açıklandı

Hükümetin 43 günlük çalışmaları açıklandı

Başbakan Sibel Siber, bugün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından göreve geldikleri 14 Haziran'dan itibaren 43 günlük dönemde yapılan çalışmaları ve ortaya çıkan raporları basın toplantısıyla duyurdu.

Yayın Tarihi: 26/07/13 19:00
okuma süresi: 6 dak.
Hükümetin 43 günlük çalışmaları açıklandı
A- A A+

Kıbrıs Postası

Başbakan Sibel Siber, Milletvekili Erken Genel Seçimi öncesinde yapılan son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Geçici Hükümet'in görev süresince yapılan icraatlarla ilgili açıklamasında, öncelikle koalisyon hükümetinin tam bir takım ruhuyla ve uyum içerisinde çalıştığının altını çizerek, bakanlara teşekkür etti.

OTEL İHTİYACI İÇİN PLANLAMA

Başbakan Siber, hükümet olarak ilk icraatlarının eski UBP Hükümeti'nin 1 hafta içerisinde aldığı 550 Bakanlar Kurulu kararını mercek altına almak olduğunu anımsatarak, yapılan incelemeler sonucunda sahil bölgelerinde arazi kiralanmaları konusunda usulsüzlüklerin ortaya çıktığının altını çizdi.

"Sahil arazileri Anayasa'ya göre verilemez. Ancak belediyelere verilebilir. Herkesin denizlerden ücretsiz yararlanmasını istiyoruz diyoruz ama bunun aksine de sahillerimizi veriyoruz" diyen Siber, acil olarak ne kadar otele ihtiyaç olunduğunun ve bu otellerin nerelere yapılabileceğinin planlanması gereği üzerinde durdu.

Siber devlete ait arazilerin kiralanması konusunda ise devletin kira konusunu ihale usulüyle ilan etmesi gerektiğini kaydetti.

"Bir takım kişiler biliyorlar, nasıl biliyorlarsa gidip onları alıyorlar. Biz bunları, 200 dönümden fazla sahil arazisini bu topluma kazandırdık ama bunları yaparken de hepsinde hukuk görüşü aldık... Duygusallıkla hareket etmedik" diye konuşan Siber, petrol dolum tesisi konusunu da değerlendirdi.

PETROL DOLUM TESİSİ

Kalecik'te kurulması öngörülen petrol dolum tesisi için devletin "devasa" boyutta bir arazi tahsis ettiğini ve UBP Hükümeti döneminde Bakanlar Kurulu kararıyla bölgenin sahil şeridinin kirli yatırım alanı ilan edildiğini belirterek, "Şirket ÇED raporunu bekliyordu. Bakanlar Kurulu'nda karar aldık ve artık sahil şeritleri kirli yatırımlar için kiralanamaz dedik" dedi.

Siber, ÇED Raporu'nda ise, kapasitesi 400 bin metreküp olan yatırım yapılacak alanın Bafra'daki turizm bölgesi ve balık tesislerine yakın olduğunun, kurulacak tesisin kapasitesinin bölgedeki petrol dolum tesislerinden 10 kat fazla olduğunun ve çevre açısından yüksek risk taşıdığının kaydedildiğini belirtti ve raporda aynı zamanda yasa ve tüzüklerin eksik olduğunun ifade edildiğini vurguladı.

VAKIFLAR İDARESİ ARAZİSİNİN USULSÜZ DEVRİ

Başbakan Siber, geçmiş hükümet döneminde Vakıflar İdaresi'ne ait bir arazinin idarenin görüşü alınmadan bir şahsa verildiğini, konu hakkında görüşüne başvurulan Vakıflar İdaresi'nden ise "Bu kararı iptal ediniz çünkü hukuk dışıdır" görüşü aldıklarını bildirdi.

Siber, bu konudaki girişimin 28 Temmuz seçiminden sonra oluşturulacak Meclis tarafından yapılmasını öngördüklerini kaydetti.

YANGIN HELİKOPTERİ

Başbakan Siber, yaşanan üç çevre felaketiyle ilgili olarak da, iki orman yangının ardından yangın helikopteri alınmasının yeniden gündeme geldiğini, bu doğrultuda yapılan fizibilite çalışması sonucunda ise yangın helikopteri alımının mümkün olmadığının ortaya çıktığını vurguladı.

Siber, bir yangın helikopterinin kiralanması konusunun ise gündemde olduğunu belirtti.

BAŞBAKANLIK DENETLEME KURULU VE BAŞSAVCILIK

Siber, hükümet oldukları 43 gün içerisinde Başbakanlık Denetleme Kurulu'nun 2012'den itibaren personel eksikliği nedeniyle çalıştırılmadığı bilgisine ulaştıklarını da söyledi.

Başbakanlık Denetleme Kurulu'nun UBP döneminde 11 dosyayı Başsavcılık'a dosyaladığını ancak geri dönüş alamadığı bilgisini ilettiğini kaydeden Siber, daha sonrasında Başsavcılık'ın söz konusu 11 dosya ile ilgili raporunu Başbakanlığa iletmesine rağmen, Kurul'un bundan haberdar edilmediğini öğrendiklerini açıkladı.

Siber, "Gelen yanıtı incelediğimizde, 20 Haziran 2012'de bu raporlar hakkında bilgi istendiğini ve Başsavcılık'tan 9 Temmuz 2012'de yanıt geldiğini öğreniyoruz ama kimsenin haberi yok. Denetleme Kurulu'nun haberi yok" diye konuştu.

BAŞSAVCILIK RAPORU

Siber çarpıcı bir açıklamada daha bulunarak, Maliye Teftiş Kurulu'nun Başsavcılık'a sunduğu dosyalarda suç unsuruna rastlanmadığını ancak dosyalardan birinin kamu düzeni gerekçe gösterilerek kapatıldığını öğrendiklerini bildirdi.

"Üst düzey kamu görevlilerinin bu şekilde politize olması kabul edilemez" diyen Siber, konunun Başsavcılık tarafından da hazırlanan raporda ifade edildiğini söyledi.

Siber, Başsavcılık tarafından hazırlanan raporda, "Başbakanlık Denetleme Kurulu gibi kurullardan beklenen, denetim raporlarının tarafsız, önyargısız ve objektif olması ve tek yanlı olmamasıdır" ifadesinin yer aldığının altını çizdi.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Siber Ekonomik İşbirliği Protokolü konusunda da basında çıkan ve TDP'li yetkililer tarafından yapılan açıklamalara karşılık, TDP'li bir Bakana, Ekonomik İşbirliği Protokolü'nün geçerli olduğuna ve geçici hükümet döneminde bu konuya bir itirazları olmadığına dair yaptığı bildirim konusunda bilgi verdiğini söyledi.

Siber, "Bizim dönemimizde bu konuya itirazımızın olmadığını belirttim dedim 26 Haziran'da. 2 Temmuz'da ben BRT ekranlarında, bir özel televizyonda ve radyoda bu konuyu söyledim. Benim söylememden 1 hafta sonra bir gazeteci bunu yazdı... O zamana kadar ne TDP Başkanından ne de bakanlardan bir soru gelmedi. Benim de bu konuda tereddütleri olduğu düşüncem olmadı. Sonra aniden bu gelişmeler oldu..." şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.