İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Çalışma Bakanlığı'ndan GAÜ'nün kaçak inşaatına haftasonu çalışma izni!

Çalışma Bakanlığı'ndan GAÜ'nün kaçak inşaatına çalışma izni!

Girne Amerikan Üniversitesi kampüsünde devam eden ve ne ruhsatı ne de ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu olmayan ve Cumartesi ve Pazar günleri de çalışmalarını sürdüren inşaatlar çevre sakinlerini çileden çıkardı. GAÜ kampüsü çevresinde yaşayan vatandaşlar tatil günlerinde inşaatın sürmesinden rahatsız...

Yayın Tarihi: 13/08/13 18:22
okuma süresi: 6 dak.
Çalışma Bakanlığı'ndan GAÜ'nün kaçak inşaatına çalışma izni!
A- A A+
Kıbrıs Postası Özel

Girne, Karaoğlanoğlu bölgesinde yer alan kampüste devam eden inşaatlarda, çalışmaların haftasonları da sabahtan akşama kadar sürmesi çevre sakinlerine zor anlar yaşatıyor.

Kıbrıs Postası'nı arayan çevre sakinleri, inşaatın başladığı tarihten itibaren inşaatı sürdüren Baştaşlar İnşaat Şirketi'nin Cumartesi ve Pazar çalışma yasağını sürekli ihlal ettiklerini, konuyla ilgili polise şikayette bulunduklarında ise polisin kendilerine sözkonusu firmanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan haftasonu çalışma izni bulunduğu cevabını verdiğini belirttiler.

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürü Erman Yaylalı, GAÜ Kampüsü içerisindeki inşaatları sürdüren Baştaşlar İnşaat Şirketi'nin, 26 Ağustos tarihine kadar inşaatları bitirip teslim etmek zorunda oldukları gerekçesiyle Pazar günleri de çalışmak için gerekli izinleri Bakanlık'tan talep ettiğini anlattı.

YAYLALI: "RAHATSIZLIK VARSA İZNİ DERHAL İPTAL EDERİZ"

Bunun üzerine, Çalışanların İş Yasası'nda öngörülen günlük ve haftalık çalışma sürelerine uyulması kaydıyla sözkonusu inşaatlarda iş yapılmasını uygun gördüklerini anlatan Yaylalı, 21 Temmuz ile 26 Ağustos tarihleri arasında Pazar günleri inşaatta çalışılmasına izin verdiklerini ifade etti.

Pazar günü için çalışma izni verdikleri inşaatlara günde 8 haftada 40 saat çalışma süresi kuralına uyma zorunluluğu getirdiklerini söyleyen Yaylalı, GAÜ kampüsü çevresinde yaşayan vatandaşların inşaatta Pazar günü çalışılmasından rahatsızlık duyuyorlarsa, şikayetlerini bir dilekçe ile Bakanlığa bildirmeleri çağrısında bulunarak, "Rahatsızlık varsa bu izni derhal iptal ederiz, bunda bir sıkıntı yok" dedi.

YAYLALI: "İNŞAAT İZNİ VE ÇED RAPORU ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NIN KONUSU DEĞİL"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakanlık Müdürü Erman Yaylalı sözlerine şöyle devam etti:

"Biz bu inşaatta Pazar çalışılmasına, okulun tatil olduğunu ve bu nedenle inşaat gürültüsünün rahatsızlık yaratmayacağını düşünerek izin verdik. Ayrıca inşaat şirketinin 26 Ağustos'a kadar inşaatları bitirmesi zorunluluğunu göz önünde bulundurduk. Çevre sakinleri inşattan rahatsız oluyorsa bize başvursunlar, Pazar çalışma iznini derhal iptal ederiz.

İnşaatın ruhsatı veya ÇED raporu olup olmadığı Çalışma Bakanlığı'nın konusu değildir. Çalışma Bakanlığı sadece çalışma saatleri ve koşullarıyla ilgili düzenlemeler yapar. İnşaat izni konusu ilgili belediyenin konusudur. Haftasonu çalışma izni talep eden firmanın Bakanlığa inşaat iznini sunması gerekmez."

SÜMER AYGIN: "TOLERE ETTİK!"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bakanlı Müdürü Erman Yaylalı, şirketin inşaat izni ile ilgili olarak topu Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın'a atarken, Sümer Aygın sözkonusu inşaatın ruhsatının ve ÇED raporunun olmadığını doğruladı ve "Tolere ettik" dedi.

SÜMER AYGIN DOĞRULADI, GAÜ YALANLADI

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ve Girne Kaymakamlığı'ndan bazı yetkililer sözkonusu inşaatın ÇED raporu ve ruhsatının olmadığını doğrularken, Girne Amerikan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün iddiaları yalanladı.

GAÜ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün inşaatın tüm izinlerinin eksiksiz olduğunu, bunun GAÜ'ye karşı bir karalama politikası olduğunu öne sürdü.

ÇEVRE SAKİNLERİNİN ONAYI GEREKLİ!

Çevre sakinleri, inşaatın ÇED raporunun olmadığını ve ruhsatsız olduğunu, ruhsat makamının Girne Belediyesi ve Şehir Planlama dairesi olduğunu ve evlerinin dibine yapılan bu inşaatlarının kuzey rüzgarını ve güneşi tamamıyla engellediği gibi büyük bir görüntü kirliliğine de sebep olduğunu iddia ettiler.

ÇED raporu, belirli bir projenin ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analiz edilmesi sonucu verilir.

ÇED'in en önemli özelliklerinden birisi ilgili taraflar ve halkın görüşlerinin ve kaygılarının dikkate alınabilmesi için sürece katılımının sağlanmasıdır. Yani ÇED Raporu verilirken çevre sakinlerinin de fikri alınmalıdır.

Ancak çevre sakinlerinin, kendilerinde rahatsızlık yaratan bu inşaat için onay vermeyeceği aşikar...

VATANDAŞ KAPI, PENCERE AÇAMIYOR

Çevre sakinleri sözlerine şöyle devam etti: "Huzurlu yaşamak ve çocuklarımızı bahçeli bir evde büyütmek için bu evleri üç sene önce satın aldık. Girne'nin en büyük nimeti olan dağ ve deniz manzarasından faydalanmak istedik. Şimdi düşünün ki kapımızı, penceremizi açamadığımız gibi, kendi bahçemizde, özelimizde oturamıyoruz. Sürekli inşaat işçileri ile burun burunayız. Tatil olan Pazar günleri bile evimizde rahat edemiyoruz. Tabi inşaat bitince sorun daha da büyüyecek, yüzlerce öğrenci ile burun buruna kalacağız. Evimizi satıp bir başka yere taşınmak istedik fakat evlerimizin değeri, GAÜ'nün inşa ettiği binalardan dolayı ciddi şekilde düştü. Yaşananların sorumlusu, inşaatını ruhsatsız ve ÇED raporu olmadan devam ettiren Girne Amerikan Üniversitesi, ruhsat makamı olan ve onlarca ihbara rağmen inşaatın ruhsatsız devam etmesine göz yuman Girne Belediyesi ve ÇED raporu olmadığı halde gerekli prosedürü uygulamayan Şehir Planlama Dairesi'dir. Tüm yasal haklarımızı kullanmak konusunda kararlıyız."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.