İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

E-KKTC M-CBS Kurulumu Paydaş Kurumlar Bilgilendirme Toplantısı yapıldı

E-KKTC M-CBS Kurulumu Paydaş Kurumlar Bilgilendirme Toplantısı yapıldı

E-KKTC Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulumu Paydaş Kurumlar Bilgilendirme Toplantısı Yakın Doğu Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 14/08/13 13:39
okuma süresi: 3 dak.
E-KKTC M-CBS Kurulumu Paydaş Kurumlar Bilgilendirme Toplantısı yapıldı
A- A A+

Toplantıya Türksat Coğrafi Bilgi Teknolojileri Direktörlüğü yetkilileri de katılarak sunumlar yaptı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin ilk adımlarının 1963 yılında Kanada'da ülke arazilerinin büyüklükleri ve kullanım türlerini tespit amacıyla atıldığını söyledi. Yeldener, günümüzde uydu teknolojilerinin gelişimiyle bu sistemlerin günlük hayata girdiğini ifade etti.

Yeldener, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin araştırma, planlama ve karar organları için ihtiyaç duyulan bilgilerin coğrafi esaslara göre toplanması, depolanması, sorgulanması, analizi, sunulması ve değişimi fonksiyonları için bir araya gelen; coğrafi veritabanı, yazılım, donanım, personel ve standartlar bütünü olduğunu kaydetti.

Yeldener Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kentsel ve bölgesel planlama, tarım, orman, peyzaj, jeoloji, savunma, emniyet, turizm, yerel yönetimler, nüfus, eğitim, çevre ve tıp gibi çeşitli kullanım alanlarına sahip olduğunu kaydetti.

Sistemin yararlarını da anlatan Yeldener, bu sistemlerde bilgi tekrarı bulunmadığını, sayısal coğrafi verileri güncelleştirmenin daha kolay ve ucuz olduğunu, verilere dayalı olarak istenilen bilgileri üretmenin daha doğru ve hızlı olduğunu, uygun veri standardı ile başka bir coğrafi sistemden veri aktarmanın, yeniden üretmekten daha ucuz olduğunu, zaman, para ve insan gücü tasarrufu sağlayarak üretimin artmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Türksat Coğrafi Bilgi Teknolojileri Direktörlüğü Proje Koordinatörü İbrahim Özkeser de, e-devlet projesinin ülkedeki tüm kamu kurum ve kuruluşları, vatandaşları ilgilendiren ve bütünlüğü sağlayan bir proje olduğunu kaydetti.

Özkeser sunumunda, fizibilite etüdünün kapsamını, amacını, faaliyetlerini, rapor üzerinde gerçekleştirilen mevcut durum analizi içerisinde, idari, yasal, mali, kurumsal, yazılım, donanım, ağ, veri altyapı analizleri, risk analizleri ile proje sonucundaki gereksinim ve çözümleri anlattı.

Sistemin kurulumuyla KKTC genelinde üretilmiş ve üretilmekte olan coğrafi verilerin tek bir merkezde depolanması ve bir coğrafi bilgi portalı aracılığıyla yayınlanması ve bu coğrafi verilere erişim sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.

2 gün sürecek toplantılarda TÜRKSAT uzmanlarınca yapılacak sunumların ardından katılımcıların görüş ve önerilerine de yer verilecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.