İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Çiftçiler Birliği kuraklığa giren bölgelerin açıklanmasını istedi

Çiftçiler Birliği kuraklığa giren bölgelerin açıklanmasını istedi

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği (KTÇB) Başkanı Alican Kabakçı, ülke genelinde kuraklık ilan edildiği ancak kuraklığa giren bölgelerin hangi oranda kuraklığa girdiğinin açıklanmadığına işaret ederek, üreticilerin, alacağı tazminatı bilmediğinden sıkıntı yaşadığını, bu yüzden kuraklık oranlarının bir an önce açıklanması gerektiğini kaydetti.

Yayın Tarihi: 14/08/13 14:43
okuma süresi: 4 dak.
Çiftçiler Birliği kuraklığa giren bölgelerin açıklanmasını istedi
A- A A+

Tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları ve üreticilerin yeni hükümetten beklentilerini dile getirmek üzere bugün basın toplantısı düzenleyen Kabakçı, yeni kurulacak hükümette Tarım Bakanlığına; tarım sektörünü ve köylünün, üreticinin derdini iyi bilen, üreticiye daha çok önem veren ve köylüye karşı daha cömert olacak birinin getirilmesini de istedi.

"Köycülüğün" ölmeye yüz tuttuğunu savunan Kabakçı, turizm ve kültürün tarımla gelişebileceğini, bu çerçevede köy hayatının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, yeni hükümet döneminde kırsal kalkınmaya önem verilmesi ve kaynak ayrılması gerektiğine dikkat çekti.

"TARIM SEKTÖRÜNE YETERLİ İLGİ GÖSTERİLMİYOR"

Kabakçı, tarım sektöründe uzun süredir yaşanan sorunlar bulunduğunu, bu sorunları UBP hükümeti sonrasında da seçim hükümetine aktardıklarını ancak çözüm bulamadıklarını anlatarak, hükümetlerin tarım sektörüne yeterli ilgiyi göstermediğini iddia etti.

Ürün fiyatları ile ilgili primler, kuraklık tazminatları, kuraklık yaşanan bölgelerin açıklanması, arpa buğday alımı ve satışının serbest bırakılması, ekmeğin gramaj ve fiyatının serbest bırakılması, üreticilerin elinde kalan vigo ürünü gibi konularda sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Kabakçı, arpa ve buğday alımlarının tamamlandığını ve ödemelerin yapıldığını, ancak 7 kuruşluk primden "ses çıkmadığını" söyledi.

"ÜRÜN REKOLTESİNDE YÜZDE 70 GERİLEME VAR"

Kabakçı, geçen yıl tahıl ödemelerinin 34 milyon TL civarında olduğunu, ancak bu yıl 12 milyon 430 bin TL ödeme yapıldığını ifade ederek, bu rakamların bile üretimde geçen yıl ile bu yıl arasındaki farkı ortaya koyduğunu; ürün rekoltesinde yüzde 70 gerileme olduğunu kaydetti.

Tarım Sigortası Fonu'nun 2013 yılı bütçesinin, Ağustos ayı gelmesine rağmen henüz Meclis'ten geçirilmediğini, kuraklık primlerinin ise hangi bölgeleri nasıl kapsadığının açıklanmadığını ifade eden Kabakçı, Fonun, yüzde 50 kuraklığa giren bölgelere 20 TL, yüzde 70 kuraklığa giren bölgelere 32 TL, yüzde 90 ve üzeri kuraklığa giren bölgelere ise 45 TL dönüm başına ödeme yapacağını açıkladığını, ancak henüz bölgeleri açıklamamasının üreticileri, alacağı rakamı bilemediğinden dolayı sıkıntıya soktuğuna dikkat çekti.

Kabakçı, sürdürülebilir tarımın ancak üreticinin zamanında ödenmesi ve "karanlığa" itilmemesiyle sağlanabileceğini belirterek, ödemelerin tamamlanmasıyla 2013-2014 tarım döneminin daha verimli açılabileceğini söyledi.

Üreticilerin alacaklarını alamadığını ancak bankaların faiz uygulamasını sürdürdüğünü dile getiren Kabakçı, üreticinin beklentisinin olduğunu, bu yüzden yeni hükümetin bir an önce kurulmasını ve tarımda yaşanan sorunları çözmesini beklediklerini kaydetti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.