İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

YDÜ Hastanesi'nden doğuma hazırlık ve hamile eğitim kursları

YDÜ Hastanesi'nden doğuma hazırlık ve hamile eğitim kursları

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi (Near East University Hospital) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Elemanı, Doğuma Hazırlık Sınıfı Eğitmeni, IPF Hamile Pilatesi Eğitmeni Uzm. Hem. Dilek Sarpkaya Doğuma Hazırlık ve Hamile Eğitim Kurslarının önemini anlattı.

Yayın Tarihi: 15/08/13 13:10
okuma süresi: 6 dak.
YDÜ Hastanesi'nden doğuma hazırlık ve hamile eğitim kursları
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Uzm. Hemşire Dilek Sarpkaya "Doğum, doğal bir olaydan çok korkulan ve her zaman müdahale gerektiren bir durum olarak düşünülmektedir." İfadelerini kullanırken, yapılan çalışmalarda kadınların doğumda ağrı, ölüm, epizyotomi (alt bölgeye açılan kesi), doğumda çaresiz kalma, bebeğin sorunlu olması, doğum personeline güvenmeme, yırtıklar, doğum yapabilecek yetenekte olmadığını düşünme, doğumda panik yaşama, doğum boyunca yalnız olma, cinsel yaşamın olumsuz etkilenmesi, doğumun nasıl olacağını bilmeme gibi birçok nedenlere bağlı korku yaşayabileceklerinin belirtildiğini kaydetti.

Uzm. Hemşire Sarpkaya, bu korkular kadınların çevresindeki kişilerin deneyimleri ve medyadan izledikleri birtakım ağrılı karelerin zihinlerinde yer etmesinden kaynaklandığı gibi bilgi eksikliği veya yanlış bilgilere bağlı da ortaya çıkabildiğini dile getirirken, doğumdan önce ya da doğum başladığında korku yaşayan kadının bedeni savunmaya geçtiğini ve sempatik sistem devreye girerek stres hormonlarının salgılanmaya başlandığını belirtti.

Sezaryen belirli endikasyonlar durumunda yapılan hayat kurtarıcı bir cerrahi yöntem olduğunu ifade eden Uzm. Hem. Sarpkaya, Sezaryenin çoğu zaman isteğe bağlı bir doğum şekli olarak algılanabildiğini ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sezaryen oranının %15'i aşmamasını önermekte olduğunu vurguladı.

KKTC'de 2010 Yılı Verilerine Göre Devlet Hastanelerinde % 50.7 Oranında Sezaryen Doğum Var

Uzm. Hem. Sarpkaya, Dünyada, Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'da sezaryen oranları bu oranın üzerinde olduğunu dile getirerek, özellikle ülkemizde sezaryen oranları ile ilgili ulusal bir veri olmamakla birlikte Sağlık Bakanlığının 2010 yılı verilerine göre devlet hastanelerinde %50.7 sezaryen oranının olduğunun saptanmış olduğuna dikkat çekti.

Özel hastanelerde bu oranların çok daha fazla üzerinde olduğu tahmin edildiğini belirten Uzm. Hem. Sarpkaya, Sezaryen oranlarındaki bu artış anne ve bebek sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir sorun olduğuna vurgu yaptı.

Uzm. Hem. Sarpkaya, özellikle isteğe bağlı sezaryen oranlarının azaltılmasında çiftlere büyük sorumluluklar düştüğünü belirtirken, doğum öncesi eğitimler önem taşıdığını, bu doğrultuda, doğuma hazırlık ve hamile eğitim kursları birçok ülkede giderek yaygınlaştığını dile getirdi.

"Çiftler kendilerine uygun doğuma hazırlık sınıflarına katılıp doğuma hazırlanmakta ve bu güzel süreci güzel bir deneyim olarak yaşamaktadır. Dolayısı ile Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University Cyprus) Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de bu tür kursların düzenlenmesi ülkemiz adına anlamlı ve önemli görülmektedir." Diye konuşan Uzm. Hem. Sarpkaya, Doğuma Hazırlık ve Hamile Eğitim Kurslarının amaçları,yararları ve program içeriğinden bahsetti.

Uzm. Hem. Sarpkaya kursların amaçları şu şekilde sıraladı:

  1. Kadınları gebelik, doğum ve doğum sonu döneme fiziksel ve ruhsal olarak hazırlamak,

  2. Doğumla ilgili korku ağrı ve gerginlik döngüsünü kırmak,

  3. Hamilelik süreci, doğum, doğum sonu ve bebek bakımı gibi konularda anne-baba adayını doğru bilgilerle bilinçlendirmek,

  4. Gebelik, doğum ve doğum sonu süreçlerde gelişebilecek sorunlar ile uygun baş etme yöntemlerini öğretmek,

  5. Gebelik, doğum ve doğum sonu süreçlerle ilgili durumlarda çiftlerin bilgilenmiş olarak karar vermesini sağlamak ve kendilerine güvenmelerini desteklemek,

  6. Gebelik ve doğum sonu süreçte gelişebilecek sorunları önlemek için egzersizleri öğretmek ve kurs sonrası egzersize devam etmeleri için desteklemek,

  7. Doğum şekli ne olursa olsun çiftlerin bilinçli, mutlu ve güzel bir doğum tecrübesi yaşamaların katkı sağlamaktır.

"Bu amaçlar doğrultusunda, doğum öncesi eğitimlere anne ve babanın birlikte katılması önerilmektedir. Çünkü bebeğin doğumunda annenin kadar babanın da olması aile birlikteliği için önem taşımaktadır." İfadelerini kullanan Uzm. Hem. Sarpkaya, doğum sürecinde babanın süreci bilip hem pratik olarak hem de psikolojik olarak destek vermesi annenin doğumunu pozitif etkilemekte olduğunu dile getirdi.

Uzm. Hem. Sarpkaya, kurslara gebelik ayına bakılmaksızın tüm hamile ve yakın zamanda hamile kalmayı düşünen kadınların katılabildiğini belirtirken, üç gün süren kurslar belli sayıda gruplar halinde interaktif olarak sürdürüldüğünü, bu gibi eğitim ortamları gebelerin deneyimlerini paylaşmalarına, kendilerini daha rahat bir ortamda hissetmelerine olanak sağladığını kaydetti.

Eğitimlerde görsel-işitsel materyallerin kullanılması (videolar, maketler...) eğitimin etkinliğini artırdığınıvurgulayan Uzm.Hem. Sarpkaya, "kursta hamilelik döneminde görülebilecek değişiklikler, sorunlar ve baş etme önerileri, gebelikte yaşam, beslenme ve egzersizlerin önemi, doğuma hazırlanırken yapılması gerekenler, normal doğum eylemi ve sezaryen, doğum kasılmaları ile baş etme yöntemleri, eşler/doğum koçlarının doğumda görevleri, loğusalık dönemi ve bakımı, bebekle ilk tanışma, anne sütü ve emzirme teknikleri, bebek bakımı vs konulara değinilecektir." İfadelerini kullanarak sözlerini sonlandırdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.