İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

İş kazalarını önleyecek tüzükler sözde kaldı!

İş kazalarını önleyecek tüzükler sözde kaldı!

Ülkede işyerlerinde gerekli tedbirlerin alınmaması ve devletin denetim eksikliği nedeniyle her yıl 250-300 civarında iş kazası yaşanıyor, 6-10 civarı çalışan hayatını kaybediyor. Rakamlar bu kadar yüksek olmasına rağmen henüz İş Mahkemesi yok ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile İLO Sözleşmelerinin yükümlülükleri taraflarca yerine getirilmiyor.

Yayın Tarihi: 20/08/13 07:08
okuma süresi: 3 dak.
İş kazalarını önleyecek tüzükler sözde kaldı!
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın işçi, işveren ve devlet kurumları tarafından uygulanması ve denetlenmesinde yaşanan sıkıntı, birçok çalışanın iş kazalarında yaralanması ve hayatını kaybetmesi ile sonuçlanıyor.

EN ÇOK ÖLÜM İNŞAAT SEKTÖRÜNDE...

Çalışma Dairesi'nin verilerine göre, 2006 ve 2013 Haziran ayı sonuna kadar toplam bin 962 iş kazası meydana geldi. Kazalar sonucunda bin 927 çalışan yaralandı, 48 işçi de hayatını kaybetti. En fazla ölümlü iş kazası inşaat sektöründe yaşandı.
Çalışanların sağlık, güvenlik ve refahının sağlanması ve iyileştirilmesi için alınacak önlemleri belirleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, işverene çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak için her türlü önlemi alma, Çalışma Dairesi'ne ise mevzuatın uygulanmasını izleme ve denetleme yükümlülüğü veriyor.

YASALARIN YÜKLEDİĞİ MİSYONLAR YERİNE GETİRİLMİYOR

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan Avukat Şefik Aşçıoğulları, esas sıkıntının İLO Sözleşmeleri'nin ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın yüklediği misyonların yerine getirilmemesi olduğunu anlattı.

Aşçıoğulları, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın ve KKTC Meclisi tarafından kabul edilen İLO sözleşmelerinin bir takım düzenlemeler sağladığına değinerek, yasanın öngördüğü bazı tüzüklerin bulunmadığını kaydetti.

Sözkonusu yasa uyarınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca çıkarılması gereken tüzüklerin eksik olduğunu yineleyen Aşçıoğulları, herhangi bir iş kazasında işverenin sorumluluğu hangi hallerde üstlenebileceğine ilişkin hususları belirleyecek olan tüzüğün de bulunmadığını ifade etti.

AŞÇIOĞULLARI: "MAĞDURİYET İŞVERENİN TAKDİRİNE KALARAK ÇÖZÜLÜYOR..."

Avukat Şefik Aşçıoğulları şunları kaydetti:

"Tüzükler ciddi şekilde hazırlanıp uygulanmalıdır ve iş sağlığı ve güvenliği konusunda standartlar oluşmalıdır. Yargıya ve basına taşınmayan birçok iş kazası yaşanıyor. Felaket yaşandığı zaman ortaya çıkan mağduriyet işverenin takdirine kalarak çözülüyor. Konuyla ilgili uygulanabilir tüzük yok, ciddi denetim yok, hiçbir yasal mevzuat doğru dürüst uygulanmıyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.