İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Kathimerini Editörü Stelya, görüşmelerde Maraş'ın önemine vurgu yaptı

Kathimerini Editörü Stelya, görüşmelerde Maraş'ın önemine vurgu yaptı

Kıbrıs müzakerelerini kumar masasına benzeten Kathimerini Editörü Stelya, görüşmelerde Maraş'ın önemine vurgu yaptı: ??

Yayın Tarihi: 29/08/13 10:23
okuma süresi: 7 dak.
Kathimerini Editörü Stelya, görüşmelerde Maraş'ın önemine vurgu yaptı
A- A A+

Yurdagül BEYOĞLU

***

"Kıbrıs Türk toplumunun maruz kaldığı olaylar doğru şekilde dünyaya aktarılamıyorsa bu Kıbrıs Türk liderliklerinin ve Türk hükümetlerinin dış politikadaki yanlış tutumlarından kaynaklanıyor" ?

**

"Önce paramız gitti şimdi de adanın kuzeyi elimizden kaçıyor anlayışı hakim güneyde..."

?**

"Kıbrıs Türk tarafı 'bana elle tutulur bir şeyler ver ki bende sana bir şeyler önereyim' diyor"

?**

"Barış yanlıları - barış karşıtları ayrımına karşıyım çünkü adada barış konusunda bir ikilem söz konusu değil..." ?Kathimerini Gazetesi Editörü Dr. Nikolas Stelya, Kıbrıs konusunda son 50 yılda büyük hatalar yapıldığını, Türk tarafının Rumlara büyük kozlar verdiğini kaydetti. Maraş konusunun,"kumar masası" olarak nitelendirdiği Kıbrıs Müzakerelerinin "kare ası" olduğunu belirten Stelya, Rumların Maraş'a karşılık Ercan Havalimanını açma konusunda olumlu tavır takınacağına inanmadığını söyledi. ?Kathimerini Gazetesi editörü Dr. Nikolas StelyaKıbrıs sorunu konusunda gelinen noktayı ve Maraş konusunu Star Kıbrıs gazetesine değerlendirdi. Mağusa limanınından kastedilenin Mağusa limanının uluslararası ticarete ve ulaşıma açılması olduğunu ifade eden Stelya, "bildiğiniz gibi şu an o limandan dış dünyaya bağlantı Türkiye üzerinden ve kısıtlı olarak gerçekleştiriliyor. Açılmasından kasıt uluslararası ticarete açılması" dedi.

"ERCAN'IN DURUMU ÇETREFİLLİ" ?

Stelya Maraş'a karşın Ercan Havalimanının uluslararası uçuşlara açılmasının gündeme gelip gelmediğini şeklindeki soruya da "Ercan'ın durumu çetrefilli... Rum tarafının bu konuda kolay kolay olumlu tavır takınabileceğine -şu an itibariyle- pek olanak vermiyorum açıkçası" yanıtını verdi.

"MARAŞ İÇİN PİLE ÖRNEĞİ ÖNERİLMİŞTİ" ?

Geçmişte Rum tarafının Maraş konusunda hemen "geri teslim" seçeneğini öne sürmediğini savunan Stelya, BM denetiminde bir nevi Pila/Pile misali bir formül üretildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"KIBRIS TÜRK TARAFININ KARE ASI MARAŞ" ?

"Kıbrıs Türk tarafı Maraş'ı bir nevi kare ası olarak görüyor -tırnak içerisinde arz ediyorum- Kıbrıs müzakereleri denilen kumar masasında. Kıbrıs Türk tarafı 'bana elle tutulur birşeyler ver ki bende sana bir şeyler önereyim' tavrında. Kıbrıs Rum tarafıysa 1974'te ada toprağının belirgin bir bölümü cebir ve şiddet ile el değiştirildi. Bu adaletsizlik düzeltilmeli diyor." ?

*** ?

"TÜRKİYE'Yİ BATISIZ, BATIYI TÜRKİYE'SİZ DÜŞÜNEMEYİZ" ?

Stelya, Maraş karşılığı Türkiye'nin AB başlıklarının açılacağının konuşulduğunun ancak halkta AB'ye güven olmadığı için başlıkların açılmasının bir sonuç getirmeyeceği düşüncesinin hakim olduğunun hatırlatılması üzerine, "katılıyorum ama Doğu Akdeniz yeni bir evreye girdi malum...Türkiye'yi Batı olmadan Batı'yı ise Türkiye'siz düşünemeyiz...Suriye'nin işgali gündemde. Böylesi bir ortamda iki taraf birbirini göz ardı edecek lüksü yok" dedi.

"KIBRIS TÜRK TARAFI MARUZ KALDIĞI HAKSIZLIĞI ANLATAMADI" ?

Nikolas Stelya, dünyada yılarca Rum tezlerinin doğru kabul edildiğinin ve Kıbrıslı Türklerin çeşitli eziyetlere maruz kaldıkları 1955-74 arası 55-74 döneminin fazla bilinmediğinin anımsatılması üzerine,"Kıbrıs Türk toplumunun maruz kaldığı olaylar doğru şekilde dünyaya aktarılamıyorsa bu Kıbrıs Türk liderliklerinin ve Türk hükümetlerinin dış politikadaki yanlış tutumlarından kaynaklanıyor benim görüşümce. Son elli yıldır çok hatalar yapıldı Kıbrıs konusunda" yorumunu yaptı.

"ANKARA VE KIBRIS TÜRK LİDERLİKLERİ RUM TARAFINA VE ATİNA'YA ÇOK KOZLAR VERDİ" ?

Ankara ve Kıbrıs Türk liderliklerinin Rum tarafına, Atina'ya ve dış dünyaya çok kozlar verdiğini ifade eden Stelya sözlerini şöyle sürdürdü: " 74 müdahalesi diyoruz...O müdahalenin gerekçesi Kıbrıs'ta alt üst edilen demokratik rejiminin tekrardan oluşturulması, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamının garanti altına alınması... Ancak 74 ve sonrası Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk tarafının yaptıkları tutarsızlıklardan bir nevi haklıyken haksız duruma düşme durumu söz konusu oldu. O yüzden tarihi yanlışlıkları ele almak iyi bir başlangıç teşkil edebilir lakin zincirleme hatalar atlası Kıbrıs Sorunu.

"İKİ TARAFTA YANLIŞ YAPTI" ?

74 sonrası demişken, Kıbrıs Türk tarafı adanın kuzeyindeki nüfus yapısını değiştirirken, Rum tarafı Kıbrıs Cumhuriyeti'ni bir Elen devleti olarak el aldı... Alın işte başlı başına sorunlar yumağı..."

"ÖNCE PARAMIZ GİTTİ, ŞİMDİ ADANIN KUZEYİ ELİMİZDEN KAÇIYOR DİYE DÜŞÜNÜYORLAR" ?

Güneyde yaşanan ekonomik krizin Kıbrıs sorununun çözümüzde hem fırsat, hem de sorun olabileceğini ifade eden Stelya, "psikolojik açıdan sorun... Önce paramız gitti şimdi de adanın kuzeyi elimizden kaçıyor anlayışı hakim güneyde...Fırsat zira artık iki tarafta statusquo'nun(statüko) devamının imkansızlığını anlamak üzere..." şeklinde konuştu.

?***

"BARIŞ YANLISI, BARIŞ KARŞITI İFADELERİNE KARŞIYIM" ?

Anlaşma isteyen liderler olarak lanse edilen Mehmet Ali Talat ve DimitrisHristofyas sorunu çözemezken halkta KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum yönetimi başkanı NikosAnastasiadis'in çözeceklerine dair bir inanç olup olmadığı yönündeki soruya Stella şu yanıtı verdi: "Her zaman barış yanlıları - barış karşıtları ayrımına karşı çıkmışımdır. Adada barış üzerinde bir ikilem söz konusu değil... Bugünkü çıkmaz herkesin görüşü... Her taraf bu çıkmaza şahsi ve siyasi fırsatlar perspektifinden bakıyor... Eroğlu bu durumdan farklı çıkarlar elde etmek uğraşındayken, Talat farklı fırsatlar gördü...Rum tarafı için de aynı şeyler geçerli.

"ANASTASİADİS'İN SÜRPRİZLERİ OLABİLİR" ?

Anastasiadis Kıbrıs sorununun anlamını, karmaşıklığını ve dış boyutunu iyi bilen bir siyasetçi. Fırsatlar sunulursa sürprizleri olabilir Kıbrıs Sorununda..."

"KIBRISLI RUMLAR VE TÜRKLER SÜREÇTEN KOPTU" ?

Stelyas, "Halkta çözüm istenci var mı?" şeklindeki soruyu da şöyle cevapladı: "Halk babında Kıbrıs Sorunu diye bir gündem yok ki istenç söz konusu olsun...Kıbrıslılar -Kıbrıslı Türkler ve Rumlar- süreçten kopmuş durumdalar...Bu durumun esas sorumlusu her iki tarafta da başarısız, iradesiz liderliklerdir."

StarKıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.