İÇ HABERLER
okuma süresi: 12 dak.

Sosyal Sigortalar'da 'nispeten' olumlu tablo!

Sosyal Sigortalar'da 'nispeten' olumlu tablo!

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında ifade ettiği "Ocak ve Şubat Ayında katkı almadan Maaş ödedik" Ardından her dönemde kronik sıkıntılarıyla gündeme gelen Sosyal Sigortalar, bu kez nispeten olumlu bir tablo çizdi…

Yayın Tarihi: 29/03/15 11:13
okuma süresi: 12 dak.
Sosyal Sigortalar'da 'nispeten' olumlu tablo!
A- A A+

Firuzan NALBANTOĞLU - Kıbrıs Postası

Başbakan Yorgancıoğlu'nun ifade ettiği "Ocak ve Şubat'ta katkı almadan maaş ödedik" açıklaması ardından her dönemde kronik sıkıntılarıyla gündeme gelen Sosyal Sigortalar, bu kez nispeten olumlu bir tablo çizdi…

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Kasım Erkmen yerel iş gücü istihdamını destekleme çalışmasının olumlu sonuçlar ürettiğini, yaklaşık olarak 4 Bin kişinin bu teşvik sisteminden yararlandığını belirtti… Kıbrıs Postası'na konuşan Erkmen, devletin bu yıl bütçe açığını ön görülenin altında kapatabilmesinin Sosyal Sigortalar açısından çok olumlu olduğunu vurguladı.

Sosyal Sigortaların ihtiyaç olduğunda bütçe açığını kapamaya yardım etme gibi bir durumunun olamayacağını ifade eden Erkmen "Bizim zaten açığımız var ve bunu bankalardan finanse eder durumdayız. Dolayısıyla bizim oraya bir kaynak aktarımı yapmamız mümkün değildir" dedi.

Erkmen Sosyal Sigortaların bankacılık sistemine yaklaşık 18 milyon civarı borcu bulunduğunu da kaydetti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında ifade ettiği "Ocak ve Şubat Ayında katkı almadan Maaş ödedik" Ardından her dönemde kronik sıkıntılarıyla gündeme gelen Sosyal Sigortalar, bu kez nispeten olumlu bir tablo çizdi…

Her dönemde gündeme gelen Sosyal Sigortalar bu kez nispeten olumlu bir tablo çizdi. Kıbrıs Postası'na konuşan Sosyal Sigortalar Müdürü Kasım Erkmen, devletin bu yıl bütçe açığını ön görülenin altında kapamasının Sosyal Sigortalar açısından çok olumlu olduğunu söyledi. Sosyal Sigortaların ihtiyaç olduğunda bütçe açığını kapamaya yardım etme gibi bir durumunun olamayacağını söyleyen Erkmen "Bizim zaten açığımız var ve bunu bankalardan finanse eder durumdayız. Bankacılık sistemine yaklaşık 18 milyon civarı borcumuz var" dedi.

Sosyal Sigortaların ihtiyaç olduğunda bütçe açığını kapamaya yardım etme gibi bir durumunun olamayacağını ifade eden Erkmen "Bizim zaten açığımız var ve bunu bankalardan finanse eder durumdayız. Dolayısıyla bizim oraya bir kaynak aktarımı yapmamız mümkün değildir" dedi. Erkmen Sosyal Sigortaların bankacılık sistemine yaklaşık 18 milyon civarı borcu bulunduğunu da kaydetti.

Kıbrıs Postası'nın sorularını yanıtlayan Erkmen, devletin bu yıl bütçe açığını ön görülenin altında kapatabilmesinin Sosyal Sigortalar açısından çok olumlu olduğunu belirtirken, "Sıkı bir maliye politikası uygulandı ve amaca ulaşıldı. Zaten amacımız da o. Genel olarak ülkenin kendi cari gelirleriyle kendi cari giderlerini karşılaması ve bunun yatırım kaynaklarına yönlendirilmesi… Yatırımların da Türkiye tarafından finanse edilmesi" dedi.

31 bin kişinin her ay düzenli olarak malullük, yaşlılık ve ölüm aylığı aldığını söyleyen Erkmen, işsizlik sigortasından yaralanmak için işsiz kalan kişinin en az 720 gün toplamda prim yatırmış olması gerektiğini vurguladı. 1 yıla yakın bir süreden beridir işsizlik ödeneklerinin artık bankalar kanalıyla, sigortalılardan alınan banka hesap numaraları aracılığıyla yapıldığını belirten Erkmen, "Olabildiğince bize ulaşan işsizlik başvurularını dikkate alarak işsiz kalanların yasal hakları konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

Son günlerde sık yaşanan iş kazaları sonrası alınan primden de bahseden Erkmen, İş Kazası Sigorta Kolu'ndan yararlanmak için herhangi bir prim yatırma koşulu olmadığını ancak yasanın el verdiği şekilde bildirim yapılması gerektiğini söyledi. "İş kazası olmuşsa mutlaka bildirilmesi gerekiyor" diyen Erkmen, bunun çok önemli olduğunu vurguladı.

"Sıkı bir maliye politikası uygulandı"

Ocak-Şubat ayların memur maaşlarının hiç borçsuz, rahatça ödenmesinin kuruma da olumlu yansıdığını belirten Erkmen, "Genel Bütçe'deki cari giderlerin, kendi harcamalarımızı sağlamasıyla ilgili toplumsal vizyonumuz açısından bu olumlu bir şey. Sıkı bir maliye politikası uygulandı ve amaca ulaşıldı" dedi. Amaçlarının, genel olarak ülkenin kendi cari gelirleriyle kendi cari giderlerini karşılaması ve bunun yatırım kaynaklarına yönlendirilmesi olduğunu ifade eden Erkmen, "Yatırımların da Türkiye tarafından finanse edilmesi. Zaten bu devletin de hedefidir" dedi.

"Şu anda artı bir kaynağa ulaşıp da devleti finanse edecek bir durumda değiliz"

Ocak-Şubat aylarında yaşanan olumlu tablonun bu hedeflere yaklaşıldığını gösterdiğini belirten Erkmen, "Bunun haricinde bu açığı kapatmak için bizden kaynak alındığı ile ilgili bir durum yoktur. Şu anda artı bir kaynağa ulaşıp da devleti finanse edecek bir durumda değiliz" dedi. "Bizim zaten açığımız var ve bunu bankalardan finanse eder durumdayız" diyen Erkmen, sisteme kaynak aktarımı yapmalarının mümkün olmadığını vurguladı. Şu anda kurumda açık olduğunu da söyleyen Erkmen bankacılık sistemine yaklaşık 18 milyon civarı bir borçları olduğunu hatırlattı.

"4 Bin kişi teşvik sisteminden yararlandı"

Teşvik primlerinin daire açısından çok olumlu bir etkisi olduğunu vurgulayan Erkmen, yaklaşık olarak 4 Bin kişinin bu teşvik sisteminden yararlandığını söyledi. "Dolayısıyla bu sigortaya 4 bin kişinin gelip prim yatırması demektir" diyen Erkmen bunun da Sosyal Sigortaların gelirlerini olumlu etkilediğini söyledi. Erkmen "Nitekim 2014 yılında biz bütçe hedeflerimizi yakalamış ve aşmış durumdayız" dedi.

"31 Bin kişi her ay malullük, yaşlılık ve ölüm aylığı alıyor"

Erkmen, 31 bin kişinin her ay için düzenli olarak malullük, yaşlılık ve ölüm aylığı aldığını da söylerken, "Elimizden geldiği kadar müfettiş kadromuzla işverenin sigorta yatırımı yapıp yapmadığını denetlemeye çalışıyoruz" dedi. Şikayetleri dikkate alıp değerlendirdiklerini belirten Erkmen zaman zaman teftişler yaptıklarını, daireden sigorta yatırımlarıyla ilgili gelen iş yerlerini de kullanarak prim tahsilatı yoluna gittiklerini anlattı. Erkmen, "İhaleler için olsun, çalışma izinli kişilerin istihdam edilmesiyle olsun veya bunun haricinde sosyal güvenlik yatırımlarının olup olmadığını öğrenmek isteyen işlemlerde biz bu şekilde buradan da harekete geçerek bu işyerlerini denetlemeye ve primlerini tahsil etmeye çalışıyoruz" dedi. Erkmen, sigortalıların yatırımlarını kontrol etmek için dairenin web sitesinden herkesin kimlik ve sigorta numarasıyla giriş yapıp, primlerinin kaç para üzerinden yatırıldığı, çalıştığı iş yerlerini ve yatırımlarının yapılıp yapılmadığını kontrol edebileceğini söyledi. Erkmen bu sistemin ilgi gördüğünü ve daireye de olumlu geri dönüşleri olduğunu belirtti.

"Sosyal sigortaya primi yatırılan kişiler beş farklı sigorta kolu içinde sigortalanıyor"

Sosyal Sigortalının yararlanabileceği primlerden de bahseden Erkmen, işsizlik yardımının nasıl çalıştığını da anlattı. Erkmen, "Bir sigortalıya Sosyal Sigorta primleri yatırıldığı zaman, kendi içinde beş farklı sigorta için sigortalanmış gibi düşünmemiz gerekiyor sigortalıyı" Bunları sıralan Erkmen, birincisinin uzun vadeli emeklilik ile ilgili primler, ikincisinin işsizlik primi, diğerinin analık sigortası primi, dördüncüsünün hastalık sigortası primi, beşincisinin de iş kazası ve meslek hastalıkları primi olduğunu söyledi. Erkmen sosyal sigortaya primi yatırılan bir kişinin bu beş farklı sigorta kolu içinde ayrıştırılmış şekilde sigortalandığını vurguladı.

"Sadece kayıtlı yatırım yapan ve işsiz kalan kişiler yararlanabilir"

"İşsizlik de bunlardan biridir" diyen Erkmen, Sigortaya yatırım yapan ve işsiz kalan kişilerin, işsizlik maaşını gerektiği koşulları taşıyorsa ve bu işsizliği almalarında da bir engel yoksa işsiz kaldığı dönemlerde daireden işsizlik parası alabileceğini söyledi. Erkmen bu yardımdan sadece kayıtlı yatırım yapan ve işsiz kalan kişilerin yararlanabileceğini hatırlattı.

"Koşulları yerine getiren sigortalılar dairemizden işsizlik parası alabiliyor"

İşsizlik sigortasından yaralanmak için işsiz kalan kişinin en az ve toplamda 720 gün daireye prim yatırmış olması gerektiğini söyleyen Erkmen, kişinin işsiz kaldığı son 1 yıl içinde de en az 150 gün prim yatırmış olması gerektiğini vurguladı. Erkmen, "Bu koşulları yerine getiren ve işten de ayrılırken kendi isteği veya disiplin suçu gibi işsizlik almayı engelleyen herhangi bir koşulu yoksa bizim dairemizden işsizlik parası alabiliyor" dedi. Bu işsizlik parasının kendi yatırımlarına göre kademelendirildiğini söyleyen Erkmen, iki ila beş yıl arasında sigortalı olanlara 120 gün, 5 ila 15 yıl arasında sigorta yatırımı olanlara 156 gün ve 15 yıldan fazla yatırımı olanlara da 180 gün süresince işsizlik ödeneğinden para verildiğini anlattı. Erkmen bunun sigortaya kayıtlı olan ve işsiz kalanlara verilen bir ödenek olduğunu da hatırlattı. 1 yıla yakın bir süreden beridir işsizlik ödeneklerinin artık bankalar kanalıyla, sigortalılardan alınan banka hesap numaralarıyla yapıldığını söyleyen Erkmen, "Dolayısıyla bu işsizlere de bir kolaylık sağladı. Dairemizdeki yoğun trafiği de engelledi. Olabildiğince bize ulaşan işsizlik başvurularını dikkate alarak işsiz kalanların yasal hakları konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

"İş Kazası Sigorta Kolu'ndan yararlanmak için herhangi bir prim yatırma koşulu yok"

İş Kazası Ve Meslek Hastalıkları primlerinden de bahseden Erkmen, İş Kazası Sigorta Kolu'ndan yararlanmak için herhangi bir prim yatırma koşulu olmadığını söyledi. Erkmen, "bugün işe giren birisi, iş kazası geçirdiği anda bugünden başlanarak yararlanabilir" dedi. İş kazalarının son günlerde sık yaşandığını hatırlattığımız Erkmen, "O konuda yasanın el verdiği şekilde bildirim yapılması gerekiyor. Müfettiş ve doktor raporu ile birlikte. İyileşene kadar biz onlara çalışamadığı süreler boyunca 'Geçici İş Göremezlik' dediğimiz bir sigorta fonundan yardımda bulunuyoruz" dedi. Bu primin uygulanması ile ilgili bilgi veren Erkmen, işverenin iş kazası durumunda yasal olarak o bölgedeki emniyet güçlerine hemen ve en geç iki gün içinde de daireye bildirimde bulunmakla yükümlü olduklarını söyledi. Erkmen, "Bunun olmadığı durumda, sigortalı da gelip dairemize şikâyette bulunabilir. Hemen biz devreye girip araştırmamızı yazıp raporumuzu düzenleyip buna göre yararlandırıyoruz" dedi.

"İş kazası olmuşsa mutlaka bildirilmesi gerekiyor"

Birçok durumda işverenin iş kazası bildiriminde bulunmadığını hatırlattığımız Erkmen iş kazasının farklı bir olay olduğunu, bunun gizleyecek bir yapısının olmaması gerektiğini vurguladı. "İş kazası olmuşsa mutlaka bildirilmesi gerekiyor" diyen Erkmen, "Hem Çalışma Dairesi'nin hem de bizim ilgi alanımızda olan bir olaydır. Biz sigortalıya, çalışmadığı süre içinde ödenek vermek zorundayız" dedi.

"İşsiz kalanların sayısı ne kadar az olursa bizim için o kadar iyi"

Yatırımlar ve iş kazaları ile ilgili ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyleyen Erkmen, 2014'te 2013'e göre işsizlik ödeneği alanların sayısında göreceli olarak bir artış olduğunu belirtti. Erkmen, "İşsiz kalanların sayısı ne kadar az olursa bizim için o kadar iyi. Kurumumuzun finansal durumu açısında da insanların işsiz kalması kötü bir şey tabi" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.