İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Cumhuriyet Meclisi; sorma gir hanı!

Cumhuriyet Meclisi; sorma gir hanı!

Türkiye'de kamu binaları güvenliği ciddi bir şekilde tartışırken KKTC Meclisi dün tam anlamıyla sorma-gir hanı görüntüleri verdi…

Yayın Tarihi: 03/04/15 10:00
okuma süresi: 7 dak.
Cumhuriyet Meclisi; sorma gir hanı!
A- A A+

Anayasa'nın açık 80'inci maddesi ve Meclis İç Tüzüğü'ne rağmen, sadece Milletvekillerinin kullandığı ön kapıdan girerek âdeta Genel Kurul Salonunu basan eğitim sendikaları, bazı istemlerini içeren dosyaları da Genel Kurul içinde vekillere dağıttılar…

Trompet ve vuvuzela sesleri eşliğinde toplanan Meclis Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanı Özdil Nami'nin konuşma yaptığı sırada 2011 sonrası istihdam edilen öğretmenler ellerini kollarını sallayarak, hiçbir güvenlik görevlisi engeline takılmadan ön kapıdan Meclis Salonu'na girdi…

Eylemcilere polis ve güvenlik görevlilerinin müdahale etmemesi gözlerden kaçmazken, Meclis Genel Kurul Salonu'na güvenlik görevlilerine rağmen ön kapıdan nasıl girdikleri merak konusu oldu... Eylemciler ellerindeki zarfları Milletvekillerine dağıttıktan sonra salondan girdikleri gibi rahatça çıktılar.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün trampet ve vuvuzela sesleri eşliğinde toplandı.

Anayasa'nın açık 80'inci maddesi ve Meclis İç Tüzüğü'ne rağmen, sadece Milletvekillerinin kullandığı ön kapıdan girerek âdeta Genel Kurul Salonunu basan eğitim sendikaları, bazı istemlerini içeren dosyaları da Genel Kurul içinde vekillere dağıttılar…

Genel Kurul'un başladığı sıralarda Meclis önünde KTÖS ve KTOEÖS'ün 2011 sonrası istihdam edilen öğretmenlerin eylemi vardı. Genel Kurul boyunca trambet ve vuvuzela sesleri hiç kesilmedi.

Meclis Genel Kurulu'nu açan Meclis Başkanı Sibel Siber, TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli'nin istem üzerine 5 dakikalık konuşma talebi olduğunu söyledi.

Kurulda söz alan TDP Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli, hükümet ortaklarının uyum içinde olmadıklarını ifade ederek, seçim döneminde olan ülkede çok sorun olduğunu söyledi. Angolemli, halkın hükümetin durumunu konuşmakta olduğunu belirtti. "KOP konusunda Başbakan başka söylüyor, Başbakan Yardımcısı başka söylüyor" diyen Angolemli, "böyle hükümet etme olmaz" dedi.

Angolemli: "Bu hükümet yürümez"

Çok kısa zamanda hükümetin düşeceğinin konuşulmaya başlandığını anlatan Angolemli, ilk hükümet kurulduğunda aritmetiğin başka olduğunu, şimdi başka olduğunu ifade ederek, devam edip etmeme konusunda bir karara varılması gerektiğini kaydetti. Angolemli, "Bu hükümet yürümez" dedi. Angolemli, dışarıda sendikaların yaptığı eylemi işaret ederek, hükümetin o konuda da bir adım atmadığını belirtti.

Genel Kurul'da daha sonra milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine yer verildi.

Saner: "AB ile yapılan çalışmalar olumlu"

İlk güncel konuşmayı UBP Mağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner yaptı. Dış ilişkiler ve Kıbrıs sorunu konusunda söz alan Saner, AB ile yapılan çalışmaların çok olumlu geçtiğini belirtti. Saner, "yapılan girişimlerde Kıbrıslı Türklerin haklı davasında yanımızda olanların sayısının artmış olduğunu görmek bizi mutlu ediyor" dedi. Hellim ve Kayıp Şahıslar konusunda da görüşmeler yaptıklarını anlatan Saner, Rum Tarım Bakanı'nın geçen gün yaptığı açıklamanın çok sıkıntı verici olduğunu belirtti.

"Masaya elimizi sert koymalıyız"

Paşaköy'de kaybolan Rumların mezarlarının yerinin değiştiğine ilişkin Türkiye'yi suçlayıcı tavırlar sergilenmekte olduğunu ifade eden Saner, Anastasiadis'in bir büst açılışında, Kıbrıs özünde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğinin tartışılacağı bir durumda yer almayacağını belirttiğini kaydetti. Masada bulunduğumuz süre içinde, ambargoların olduğu bu dönemin çok daha fazla uzamaması gerektiğini anlatan Saner, şunları söyledi: "Kıbrıs türk halkının ortak bir federasyon dışında da seçenekleri olduğunu ifade ederek, masaya sert bir şekilde elimiz koymak gerekiyor" dedi.

Nami: "İlişkilerin ileriye götürülmesi taraftarıyız"

Daha sonra söz alan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, yapılan girişimleri her zaman desteklemekte olduklarını kaydederek, dış platformlarda yapılacak olan çalışmaların birlik beraberlik içinde yapılmasını arzuladıklarını söyledi. Bu tip temasların uluslar arası ilişkilerde önemli adımların atılmasına vesile olacağını anlatarak, AB Parlamentosu'nda önemli gündem maddeleri olduğunu kaydetti. Nami, temsiliyet konusundaki bu ilişkilerin ileriye götürülmesi taraftarı olduğunu söyledi. Hellim konusuyla ilgili Kıbrıslı Türklerin düşüncelerinin ifade edilmesinin önemli olduğunu anlatan Nami, bakanlık olarak da girişimleri olduğunu, kritik bir aşamaya gelindiğini belirtti. Kayıp Şahıslar konusunda da bazı milletvekillerinin bunu gündeme taşıdığını, başarılı çalışmalar yürütülmekte olduğunu ifade ederek, Rum temsilcilerin hiç ilerleme yokmuş gibi davranmalarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Öğretmenler Meclis'i bastı

Dışişleri Bakanı Özdil Nami'nin konuşma yaptığı sırada polisin tüm güvenlik önlemlerine rağmen KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel ve KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil ve beraberindeki öğretmenler Meclis Genel Kurulu'nun ön kapısından Meclis'e girdi. O sırada oturumu yöneten CTP Milletvekili Salih İzbul oturuma 10 dakika ara verdiğini açıkladı. Gökçebel, Elcil ve çok sayıda öğretmen 50 milletvekilinin masasına ve Meclis kürsüsüne Göç Yasası'nın kaldırılması amacıyla istemlerini içeren dosyayı dağıttı. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elçil, salona girdiği sırada, "sanırım size bizim dosyamız ulaşmadı, bunları vermeye geldik" dedi. Eylemcilere polis ve güvenlik görevlilerinin müdahale etmemesi gözlerden kaçmazken, Meclis Salonu'na ön kapıdan nasıl girdikleri ise merak konusu oldu.

Girdikleri gibi çıktılar

Eylemciler ellerindeki zarfları Milletvekillerine dağıttıktan sonra girdikleri gibi salondan çıktılar.Öğretmenler eylemlerine bir süre daha dışarıda devam ettikten sonra dağıldılar.

Yaşanan olayla birlikte salonda bulunan Milletvekillerinin şaşkın ifadeleri gözlerden kaçmadı. Öte yandan, ziyaretçi kapısında görev yapan güvenlik mensupları arasında da yetki karmaşası nedeniyle tartışma yaşandığı gözlemlendi.

Meclis genel kurulu gruplar arası varılan mutabakat sonucunda 9 Nisan Perşembe gününe ertelendi.

Benzer olay 2000 yılında yaşanmıştı

Meclis Genel Kurulu'nda buna benzer olay 2000 yılında yaşanmıştı. Kapatılan 6 bankanın mudileri, Temmuz vadeli paralarını alamayınca Meclis Genel Kurulu'nu yine dünkü gibi ön kapıdan basarak içeri girmiş ve bir anda Meclis'i felce uğratmıştı. Eylemciler salonda bulunan Milletvekillerinin kaçmasına neden olmuşlardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.