İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Poliste 340 tenzil-i rütbe

Poliste 340 tenzil-i rütbe

Yüksek İdare Mahkemesi, 2013 yılında yapılan Polis Genel Müdürlüğü'ndeki tüm terfileri iptal etti… 2013 Yılında Polis Örgütünde Yapılan Terfilerle İlgili Meclis Araştırma Komitesi" Başkanı CTP/BG Milletvekili Salih İzbul'un da şaşırdığı kararla birlikte 340 polis, "tenzil-i rütbe" ile eski rütbelerine dönmek durumuyla karşı karşıya…

Yayın Tarihi: 07/04/15 10:00
okuma süresi: 7 dak.
Poliste 340 tenzil-i rütbe
A- A A+

Yüksek İdare Mahkemesi, kararında dönemin "seçim yasakları" nedeni ile bu terfilerin geçerli olmadığını kaydederken; konuyu araştırmak için kurulan meclis komitesi başkanı Salih İzbul, "Seçim yasakları içinde mülakat yapmak doğru mu? diyerek uyarıda bulunmuştuk, işte bugün bunlar oldu.. Yargı böyle bir karar verdiğine göre terfiler iptal edilecek" dedi.

"Dün müdür muavinliği mevkileri iptal edilen polisler, bugün Baş-Müfettiştirler ve bu mevkinin maaşını almak durumunda kalacaklardır" diyen ve dönemin terfilerine itiraz eden polislerin avukatlığını yapan Barış Mamalı ise kararın istinafta onaylanıp kesinleşmesi halinde diğer davalardaki terfilerin de iptaline büyük etki edeceğine inandığını, bu terfilere imza koyanların da yargıya sevk edilmesi gerektiğini kaydetti.

Öte yandan Kıbrıs Postası'nın ulaştığı Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kâmil Kayral, "Bizim terfilerle ilgili hiçbir alakamız yok… Polis içerisinde özel komisyon bu konuyla ilgileniyor" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Postası - Firuzan NALBANTOĞLU

2013 yılında Polis Terfi Sınavı ile verilen terfiler seçim yasakları içerisinde yapıldığı gerekçesiyle Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildi. Poliste haksızlığa uğradığı gerekçesiyle terfi alamadığını iddia edenlerin yargıya başvurmasıyla 340 polis terfisi Yüksek İdare Mahkemesi tarafından mercek altına alınmıştı. Hukuki süreç uzun süredir devam ederken, mecliste de konuyla ilgili "2013 Yılında Polis Örgütünde Yapılan Terfilerle İlgili Meclis Araştırma Komitesi" kurulmuş ve 28 Nisan 2014'te araştırma raporu tamamlanarak meclis komitesine sunulmuştu.

Mamalı: "Bir önceki rütbelerine geri dönecekler"

Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı ise "Polis Örgütü'nün demokratik anlayışa ters, sivil denetim ve kontrolden ayrık militarist yapıya sahip olması bugün yaşanan Terfi İptallerinin altında yatan en büyük nedendir" dedi. Mamalı Polis Örgütü'nün 'demokrasiden uzak' bir yapı içerisinde olduğunu belirterek "Bu durum polis örgütünü hukuktan uzak bir yapıya getirmiş ve en üst makamdan gelen emirler karşısında hukuk bertaraf edilmiştir" sözlerini kullandı. Mamalı terfi ve nakil dönemlerinde örgüt içerisinde büyük huzursuzluklar yaşanmakta olduğunu da iddia etti.

Yarışma Sınavları 2013'te yapıldı

Süreçle ilgili bilgi de veren Mamalı, 2013 yılında bu konuda münhal açıldığını ve Haziran ayı içerisinde de terfileri belirleyen en önemli işlem olan Yarışma Sınavları yapıldığını hatırlattı. Terfi kararlarının Eylül 2013 ayı başında açıklandığını söyleyen Mamalı, "Bu açıklamayla birlikte Polis Örgütü'nde bugüne kadar görülen en büyük huzursuzluk yaşanmış, hakkının yendiğine inanan yüzlerce polis deyim yerindeyse isyan etmiştir" dedi.

"Ciddi hukuksuzluklar tespit edildi"

Mamalı "Eylül 2013 ayı içerisinde bir grup polis mensubu adına meclise başvurup bu terfi olayını incelemesi için araştırma komitesi kurulmasını talep ettim" derken, bu talebinin olumlu karşılandığını ve Mecliste kurulan komite tarafından yapılan araştırma sonucunda hazırlanan raporda, olayda ciddi hukuksuzluklar olduğu tespit edildiğini hatırlattı.

"YSK olumlu bir karar üretseydi bugün bu terfi sarsıntısı yaşanmayabilirdi"

"Elime geçen bir çok polis sicil belgesini de sosyal medyada yayınlayarak polislerin üzerinde nasıl oynandığını da deşifre etmiştim" diyen Mamalı, en önemli noktanın, seçim yasakları döneminde terfi işlemlerinin yapılmış olması olduğunu vurguladı. "Ben bu durum karşısında 10 Eylül 2013 günü Yüksek Seçim Kurulu'na yazılı başvuruda bulunarak kurulun yetkilerini kullanarak gereğini yapmasını talep ettim" diyen Mamalı, bugüne kadar bu başvuruya olumlu yada olumsuz bir yanıt alamadıklarını söyledi. Mamalı "YSK belki de bu başvurumuza karşı olumlu bir karar üretseydi bugün bu terfi sarsıntısı yaşanmayabilirdi" görüşünü ortaya koydu.

"Emsal teşkil edebilir"

Mamalı bazı polislerin konuyu Yüksek İdare Mahkemesi'ne taşıdığını söyleyerek, dün açıklanan kararın istinafta onaylanıp kesinleşmesi halinde diğer davalardaki terfilerin de iptaline büyük etki edeceğine inandığını ifade etti. Mamalı kendisinin de şu anda bu konuda açılmış bir davasının duruşma safhasında olduğu bilgisini verdi.

Bir önceki rütbelerine geri dönecekler

Mamalı, bu kararla, davadaki ilgili kişilerin terfilerinin iptal edileceğini ve bir önceki rütbelerine geri dönecekleri bilgisini de verdi. Mamalı şöyle devam etti;
"İstinafta farklı bir sonuç çıkmaz ise terfilerin iptali kalıcılaşmış olacaktır. Yani dün müdür muavinliği mevkileri iptal edilen bu polisler bugün Baş Müfettiş rütbesindedirler ve bu mevkinin maaşını almak durumunda kalacaklardır."

"İşlemlerin altına imza koyan komisyon üyelerinin tümü hakkında derhal cezai soruşturma açılması ve yargı yoluna sevk edilmeleri gerekmektedir"

Mahkemenin terfileri iptal gerekçesinin başka sonuçlar da doğuracağını ifade edene Mamalı, "Burada Polis Hizmetleri Komisyonu'nun seçim yasakları içerisinde terfi işlemlerini yaptığı yani komisyonun yasak ihlalinde bulunduğunu mahkeme tespit etmiştir. Seçim ve Halkoylaması Yasası'nın 190 (3) (B) maddesine göre seçim yasaklarına uymayan komisyon üyeleri suç işlemiş demektir. Bu durumda 2013'teki terfi işlemlerinin altına imza koyan komisyon üyelerinin tümü hakkında derhal cezai soruşturma açılması ve yargı yoluna sevk edilmeleri gerekmektedir." dedi

İzbul: "Terfiler iptal edilecek"

Konuyu araştırmak için kurulan meclis komitesi başkanı Salih İzbul, mülakat sınavlarının yapılacağı dönemde "Hiç görüş aldınız mı? Seçim yasakları içinde mülakat yapmak doğru mu? Şeklinde uyarıda bulunduklarını ancak bugün bunların yaşandığını söyledi. Yüksek Mahkeme'nin kararının kendisini şaşırttığını söyleyen İzbul bundan sonraki süreç için "Yargı böyle bir karar verdiğine göre terfiler iptal edilecek" dedi.

Öte yandan Kıbrıs Postası'nın ulaştığı Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kâmil Kayral, "Bizim terfilerle ilgili hiçbir alakamız yok… Polis içerisinde özel komisyon bu konuyla ilgileniyor" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.