İÇ HABERLER
okuma süresi: 13 dak.

"KKTC 1. Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı" başladı

"KKTC 1. Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı" başladı

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu'nun düzenlediği "KKTC 1. Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı" başladı.

Yayın Tarihi: 07/04/15 10:36
okuma süresi: 13 dak.
"KKTC 1. Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı" başladı
A- A A+

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu'nun "Bağımlılığa İnat, Bağımsız Hayat" sloganıyla düzenlediği "KKTC 1. Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı"nın açılışında konuşan devlet ve hükümet yetkilileri, ülkedeki uyuşturucu sorununa ve aşılması için yapılması gerekenlere dair mesajlar verdi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, uyuşturucunun, toplumların ortak sorunu olduğunu, geçmişte ülkeye uzak göründüğünü ancak şimdi uyuşturucu ile mücadele edildiğini ifade ederek, "Sorunları reddeder ve ötelerseniz büyür. Uyuşturucu ile mücadele, ülkenin ve gençliğin geleceğini bu tehlikeden ve zarardan korumak için önemlidir" dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, "KKTC Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı" sonuçlarını sahipleneceklerini ve gerekenleri yerine getireceklerini belirterek, çalıştayda ortaya çıkacak yasal, tedbir, ceza veya önleyici tüm ihtiyaçları gidermeye hazır olduklarını söyledi.

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ülkede kullanıcıların veya bağımlıların suçlu görüldüğünü ancak onların "hasta" kabul edilmesi ve tedavi edilmesi gerektiğini ifade ederek, ülkeye çok acil ihtiyaç olan "tedavi ve rehabilitasyon merkezi" kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri de, uyuşturucu kullanımında yaş olmadığını, rakamların dehşet verici bir boyut aldığını, bu sorunun önlenmesi için tedbirler alınması gerektiğini ifade ederek, bu sorunun polis ve yargının omuzlarına bırakıldığını ancak bu omuzların bu yükü artık kaldıramadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ise, uyuşturucu ile mücadelede kimsenin tek başına bu işin altından kalkamayacağını, işbirliğinin şart olduğunu ifade ederek, gençler ve ülkenin geleceği için; "bu uyuşturucuyu ülkeye sokan uyuşturucu baronlarının yakalanması, gerekirse kendilerinin de idam cezasını getirmesi gerektiğini" kaydetti.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu'nun Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği "1. KKTC Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı"nın açılış töreninde devlet yetkilileri konuşmalar yaptı.

SİBER: "SORUNLAR DURUM TESPİTİYLE ÇÖZÜLEBİLİR"

Meclis Başkanı Sibel Siber konuşmasında, uyuşturucunun toplumların ortak sorunu olduğuna dikkat çekerek, geçmişte "bu sorun bize uzak" diye görüldüğünü, ancak bu sorunun ülkede de baş gösterdiğini ifade etti.

Siber, bir sorunun reddedilmesi veya ötelenmesi durumunda o sorunun büyüdüğüne vurgu yaparak, sorunların çözümü için durum tespitinin önemine işaret etti, sorunların ancak böyle çözülebileceğini kaydetti.

Bu büyük tehlikeden insan hayatına verilen zararların önüne geçmek için diğer büyük ülkelerin tecrübe ve deneyimlerinden de yararlanacaklarını ifade eden Siber, bu sorunun gençlik ve ülke geleceği için çözümlenmesi gerektiği inancıyla çalıştayın başarılı geçmesini temenni etti.

YORGANCIOĞLU: "GEREĞİNİ YERİNE GETİRECEĞİZ"

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, uyuşturucu riskinin dünyanın her yerinde olduğunu, bu yüzden büyük önem verdiklerini belirterek, bu soruna çözüm üretmek için düzenlenen çalıştaya katkıda bulunan ve katılan herkese teşekkür etti.

Yorgancıoğlu, bu komisyonun başına uyuşturucu konusuna "hayatını adayan" Hasan Karaokçu'yu getirdiklerini, komisyon üyelerinin de hepsinin görevini sahiplendiğini belirterek, çalıştayın sonucunda üretilecek her türlü caydırıcı, yasal, cezalandırıcı, tedbir alıcı, önleyici ve eğitici sonucu yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.

Gençlerin madde bağımlılığından kurtarılması veya bu tuzağa düşürülmesini önlemek için çalıştıklarını ifade eden Yorgancıoğlu, çalıştayın sonuçlarını sahipleneceklerini ve gerekeni yerine getireceklerini kaydetti, başarılar diledi.

TALAT: "ACİLEN TEDAVİ VE REHABİLİTASYON MERKEZİ GEREKLİ"

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ülkede uyuşturucu kullanıcılarının veya madde bağımlılarının suçlu görüldüğünü ancak onların "hasta" kabul edilmesi gerektiğini ifade ederek, bu gençlerin tutuklandığını, cezaevine alındığını ancak tedavi edilmediğini, sadece çok ağırların hastaneye götürüldüğünü anlattı.

Talat, bağımlıların tedaviye muhtaç hasta olduğunu, hastalara ceza verilemeyeceğini tedavi edilebileceğini ifade ederek, ülkeye çok acil tedavi ve rehabilitasyon merkezi kazandırılması gerektiğini söyledi.

"BÜYÜKLERİN KOKUSU KÖPEKLERİ DUYGUSUZ MU YAPIYOR?"

Ülkeye uyuşturucu sokanların bazılarının yakalandığını ancak nedense büyüklerin yakalanamadığını ifade eden Talat, "Limanlarda köpekler sadece küçüklerin kokusunu alıyor, büyüklerin kokusu köpekleri duygusuz mu yapıyor" diye sordu.

Talat, bu yüzden bu konuya ayrı bir önem verilmesi ve gerekirse teknolojik altyapının yaratılması gerektiğini belirtti. Talat ayrıca, devlet kurumlarının uyuşturucuyla mücadeleyi birbiri arasında yarış yapmaması gerektiğini, tüm çabaların işbirliği içerisinde ortaya konması gerektiğini vurguladı.

ÖNERİ: "15 YILDA ÇOK HIZLI ARTTI"

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, insanlığın insan eliyle yarattığı en ciddi sorunlardan birinin uyuşturucu olduğunu ifade ederek, ülkede son 15 yılda uyuşturucu kullanımının çok hızlı arttığını kaydetti.

Öneri, sorunun önlemesi için tedbirler alınması gerekirken alınmadığını, bu yükün polis ve yargının omuzlarına bırakıldığını, ancak bu omuzların bu yükü artık kaldıramadığını ifade ederek, uyuşturucu suçlarının, mahkemelere yansıyan suçların çok üzerinde olduğunu, rakamların üzücü ve dehşet verici olduğunu söyledi.

Uyuşturucu kullanım yaşının olmadığını, bu yüzden bu sorunun ciddiye alınması gerektiğini ifade eden Öneri, bu çalıştayın kendilerini memnun ettiğini kaydetti. Uyuşturucu kullanımının psikolojik veya ekonomik gibi nedenlere dayandığını, denetimsizliğin de artışında etkili olduğunu ifade eden Öneri, ülkeye uyuşturucu girişinin engellenmesi için sıkı denetimin şart olduğunu vurguladı.

Öneri, eğitimlerin de aileden başlaması ve sorunların tespit edilerek, uyuşturucuyu daha deneme aşamasından caydırıcı önlemlerle engellenmesi gerektiğini vurguladı.

DENKTAŞ: "HERKES İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMALI"

Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, ülkede uyuşturucu konusunda çalışmalar olduğunu ancak hepsinin dağınık yapıldığını ifade ederek, komisyonun bu çalıştayda tüm bu çalışmaları bir araya getirip, en doğru şekilde harekete geçirmesi gerektiğini kaydetti.

Denktaş, uygulamayı hangi kurumun veya bakanlığın yaptığının önemli olmadığını, çünkü bu işin altından tek başına kimsenin kalkamayacağına dikkat çekerek, işbirliği içerisinde herkesin çalışması gerektiğini vurguladı.
Serdar Denktaş, devlet, özel ve sivil toplum örgütleri işbirliğinde bir proje üzerinde çalıştıklarını, bu projeye TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı'nın da destek verdiğini, bu yönde Türkiye'den de destek aranacağını anlatarak, amacın gençleri bu tehditten uzak tutmak, kullanıcı olanları ise tedavi etmek olduğunu kaydetti.

"ASIL BARONLAR YAKALANMALI… GEREKİRSE İDAM CEZASI"

Denktaş, uyuşturucu ile ilgili yapılan kontrollerde 1-2 gramın değil asıl satanın, uyuşturucu baronlarının yakalanması gerektiğini ifade ederek, kendilerinin de gerekirse idam cezasını getirebileceğini, ancak gençlerin cezalandırılmasını istemediğini belirtti.

Bir merkez kurulabilmesi için Güzelyurt ve Kumyalı bölgelerinde araştırmalar yaptıklarını ifade eden Denktaş, çok kısa sürede hayata geçirilebilecek projeler olduğunu bu yüzden her projeye değer verilmesini istedi.

BEROVA: "KANAYAN YARA… İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, çalıştay sonuçlarının ülkeye yararlı sonuçlar getirmesini dileyerek, uyuşturucu ve madde bağımlılığının önemli bir sorun ve kanayan bir yara olduğuna dikkat çekti.

Berova, uyuşturucu ile mücadelede en etkili mücadelenin ulusal bir politika oluşturulması olduğunu ifade ederek, uyuşturucu maddenin gençlere ulaşmasının önüne geçmenin ve bilinçlendirmenin önemine vurgu yaptı.

Eğitimin aileden başladığını, bunun en önemli faktör olduğunu söyleyen Berova, bakanlığının bu yönde yaptığı çalışmaları anlattı, bu mücadele içerisinde en etkin şekilde yer alacaklarını ve işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

GÜLLE: "NE KADAR SAHİPLENİLİRSE, O KADAR ERKEN ÇÖZÜLÜR"

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, uyuşturucunun dünya gençliğinin sorunu olduğunu, bu yüzden ülkede de bu konuda mücadeleyle ilgili düzenlenen çalıştayın önem taşıdığını ifade ederek, bu sorun ne kadar sahiplenilirse çözümün o kadar erken bulunacağına işaret etti.

Gülle, mücadelenin koordineli ve etkin bir şekilde verilmesinin önemine vurgu yaparak, uyuşturucu maddenin ülkeye girişi ve dağıtımının önüne geçilmesinin şart olduğunu, doğru eylem planının ortaya konması durumunda da bunun mümkün olduğunu söyledi.

Ada ülkesi olmalarına rağmen turizm ve yüksek eğitimin işlerini bu konuda zorlaştırdığını, ama alınacak önlemlerin sorunları çözebileceğine işaret eden Gülle, uyuşturucu ile mücadelede tedavi ve rehabilitasyonun önemli olduğunu, bakanlık olarak da bir tedavi merkezi için çalışma başlattıklarını kaydetti.

GÜRPINAR: "EYLEM PLANI İÇİN ÇALIŞTAYI ÖNEMSİYORUZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, toplumda önemli bir yara olan uyuşturucuyla mücadelede bir uyumun sağlanmasının önemli olduğunu belirtti. Gürpınar, bugüne kadar bir eylem planının ortaya konmadığını, yeterli derecede sonuç elde edilemediğini, bu yüzden çalıştayı önemsediklerini kaydetti.

Gürpınar, bakanlığının komisyonda aktif olarak yer aldığını ve destek verdiklerini ifade ederek, bu konunun sadece adli olmadığını, rehabilitasyon ve çalışma yaşamı açısından da önemli olduğunu, bu insanların topluma yeniden kazandırılmasına önem verdiklerini anlattı.
Gürpınar, çalıştayda ortaya kararlı bir eylem planı konması temennisinde de bulundu.

ATAKARA: "UYUŞTURUCUYA İTEN ETKENLER TESPİT EDİLMELİ"

Başsavcı Yardımcısı Mahmut Atakara, uyuşturucunun önüne geçilmesi için en etkin şekilde çalışılması gerektiğini belirterek, Hukuk Dairesi olarak bu konuda üzerlerine düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Atakara, toplumu uyuşturucu maddeye iten etkenlerin tespit edilmesinin de önemli olduğunu ifade ederek, bunun için eğitimlere önem verilmesini, ayrıca ülkeye uyuşturucu rehabilite merkezi kazandırılması gerektiğini işaret etti.

ÇELİK: "ULUSAL POLİTİKA OLUŞTURMAK ÖNEMLİ"

Türkiye Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik de, uyuşturucu konusunun sahiplenilmesi durumunda başarı yakalanabileceğini ifade ederek, devletin tüm kesimlerinin işbirliğinin şart olduğunu kaydetti; Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele konusunda yapılan çalışmaları anlattı.

Çelik, sorunun büyümeden ele alınması ve bu konuda ulusal bir politika oluşturulmasının önemli olduğunu, ayrıca eğitime de önem verilmesi gerektiğini anlatarak, uyuşturucu ile mücadelede karşı tarafın hep baskı altında tutulması durumunda mücadelede başarı sağlanacağına inanç belirtti. Çelik, Türkiye'nin bu konuda her türlü işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

KARAOKÇU: "SORUMLULUĞUMUZUN BİLİNCİNDEYİZ"

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu ise, katılımcılara, komisyon üyelerine ve özellikle komisyonu oluşturan Başbakanlığa teşekkür ederek, üstlendikleri sorumluluğun bilincinde olduklarını ve bu bilinçle özveri içerisinde çalıştıklarını vurguladı.
Karaokçu, uyuşturucu ile mücadelede çok yollarının olduğunu belirterek, çalıştayda ortaya çıkacak sonuçları uyuşturucu ile mücadelede kullanacaklarını kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.