İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Aşam: "Amacına uygun yapılmadı"

Aşam: "Amacına uygun yapılmadı"

DPÖ'nün, "Ekim 2013 Hanehalkı İşgücü Anketi" sonuçlarını Kıbrıs Postası'na değerlendiren Dev- İş Dışilişkiler Sekreteri Koral Aşam, anketin amacına uygun yapılmadığını belirterek, "Veriler gerçekle bağdaşmıyor, işsizlik oranları düşük gösterilmeye çalışılıyor, çalışanın sorunları her zaman saklanıyor" dedi.

Yayın Tarihi: 09/04/15 10:30
okuma süresi: 5 dak.
Aşam: "Amacına uygun yapılmadı"
A- A A+

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, Hanehalkı İşgücü Anketi'nin bu yıl 2014 yılının oranlarının açıklanması gerekirken, 2013 yılının verilerinin açıklandığını ifade ederek, anketlerin nüfus projeksiyonlarında teknik sıkıntılar yaşandığını, yaşanan gecikmenin bundan kaynaklandığını kaydetti.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), "Ekim 2013 Hanehalkı İşgücü Anketi" sonuçlarına göre; KKTC'deki toplam işsiz sayısının 8 bin 929 kişi, işsizlik oranını ise yüzde 8.4 olarak hesaplandığını açıkladı. En yüksek işsizlik oranı yüzde 11.2 ile Gazimağusa'da, en düşük işsizlik oranı ise yüzde 6.9 ile Girne'de tespit edildi. Dev- İş Dışilişkiler Sekreteri Koral Aşam DPÖ'nün "Ekim 2013 Hanehalkı İşgücü Anketi" sonuçlarını Kıbrıs Postası'na değerlendirdi. Aşam, verilerin gerçekle bağdaşmadığını belirterek, işsizlik oranının yüzde 8,4 olarak belirtildiğini, nüfusa bakıldığı zaman bunun yüzde 16 civarında gözlemlendiğini kaydetti. Kayıtlı çalışanlara bakıldığında 2011 yılından sonra çok fazla bir artışın olmadığını söyledi.

Aşam: "Okula gidenler çalışıyor gösterildi"

Aşam, "Yüzde 8,4 işsizlik oranı gerçekçi değil" dedi. Genç işsiz oranının yüzde 23 olarak belirtildiğini ifade eden Aşam, 14-25 yaş aralığının baz alındığını, oysa ülkede liseyi bitirme yaşının 17 olduğunu kaydetti. Aşam, okula gidenlerin çalışıyor gösterildiğine dikkat çekti. Aşam, genç işsiz oranının 18-30 yaş aralığında belirtilmesi gerektiğini söyleyerek, bu oranın da yüzde 30 civarında olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Aşam, açıklanan tüm verilerin yüzde yüz doğru olduğu varsayılsa bile verilerin eksik olduğunu söyledi. Ülkede 40 bin civarında ön izinle çalışan işçinin olduğuna değinen Aşam, bu işçilerin kalifiye işçgücü eksikliği olarak gösterildiğini ifade etti.

"Oranlar düşük gösterilmeye çalışılıyor"

Aşam, "İşsizlik eğer bir hükümetin sorunuysa sektörel olarak kalifiye işçi eksikliği de belirlenmelidir. Devlet kendi işsizlerini kalifiye durumuna getirmelidir" şeklinde konuştu. Hanehalkı işgücü anketinin asgari ücretle de ilgili olduğunu söyleyen Aşam, asgari ücretin 4. maddesinin 2. fıkrasına göre DPÖ'nün geçim endeksini hesaplama sorumluluğu verdiğini hatırlattı. Söz konusu ankette bunun da hesaplanmadığına dikkat çeken Aşam, hane halkı çalışan sayısının belirtilmediği gibi geçim endeksinin de hesaplanmadığını söyledi. Aşam, anketin amacına uygun yapılmadığını belirterek, "güncel olmayan veriler hiçbir amaca hizmet etmez. Mevcut üyeler sadece manipülasyon aracı olarak kullanıldı. İşsizlik oranları düşük gösterilmeye çalışılıyor, çalışanın sorunları her zaman saklanıyor" dedi.

Muhtaroğlu: "Gecikme teknik sorundan kaynaklandı"

DPÖ Müsteşarı Ödül Muhtaroğlu, Kıbrıs Postası'na, "Ekim 2013 Hanehalkı İşgücü Anketi"nin gecikme nedenini açıkladı. Muhtaroğlu, bir yıl girdiği zaman o yıl bitmeden ilgili verilerin açıklanmadığını belirtti. Muhtaroğlu, bu yıl 2014 yılının oranlarının açıklanması gerektiğini ifade ederek, anketlerin nüfus projeksiyonlarında teknik sıkıntılar yaşandığını belirtti ve yaşanan gecikmenin bundan kaynaklandığını kaydetti. Bunun için çözüm yoluna gidildiğini anlatan Muhtaroğlu, Türkiye Statistik Kurumu ile çalışıldığını söyledi. Teknik sıkıntıların çözümlendiğini belirten Muhtaroğlu, 2012-2013 yılına ait Hanehalkı İşgücü Anketi'nin sonuçlarını açıkladıklarını kaydetti.

"2014 yılı anket sonucu Nisan sonu açıklanacak"

Muhtaroğlu, şunları söyledi: "Nüfus işgücüne yönelik olarak nüfus tahminleri yapılır. En son nüfus sayımı 2011 yılında yapıldığı için tahminle gidildi. Daha sonra nüfus projeksiyonlarında yaşanan teknik sorun giderildi. Veri düzenlemeleri yapıldı. 2014 yılının veri düzenlemeleri de hazırlandı. Şu anda analizleri devam ediyor. Nisan sonu 2014 yılının Hanehalkı İşgücü Anket sonucunu açıklayacağız. 2015 yılı için ise Ekim ayında anket yapılacak ve 2015 yılı Hanehalkı İşgücü Anketi 2016'nın başında açıklanacak..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.