İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

İSG-BİR: "Artık yeter"

İSG-BİR: “Artık yeter”

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği, Mağusa'da meydana gelen iş kazası ile ilgili basın açıklaması yayımladı. Açıklamanın tam metni şöyle:

Yayın Tarihi: 10/04/15 15:20
okuma süresi: 5 dak.
İSG-BİR: “Artık yeter”
A- A A+

Mağusada meydana gelen iş kazası sonucu 36 yaşındaki Aydın Nurçin isimli çalışanın iş aracı çarpması sonucu hayatını kaybetmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği olarak bizleri derinden üzmüştür.

2015 yılının daha ilk günlerinden başlayarak meydana gelen iş kazaları ve bugün meydana gelen bu trajik iş kazasının yaşanması yaşanan acı olaylardan hiçbir ders alınmadığını ne yazık ki bir kez daha net olarak ortaya koymuştur. Bu yüzden ARTIK YETER!!! demek için bile çok geç kalmış bulunuyoruz.

İş Sağlığı ve güvenliğine ilişkin yasal düzenleme olan ve 14 Temmuz 2008 tarihinde Meclisten oybirliği ile geçen 35/2008 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, KKTC sınırları içerisinde bulunan kamu ve özel sektöre ait her türlü iş, işyeri ve işvereni kapsamaktadır.

Yasalar dünyada değişen koşullar ve istatistiklere göre alınacak tedbirler doğrultusunda herzaman geliştirmeye açıktır fakat şu an mevcut yasamızın uygulanması bile bizleri çok daha iyi koşullara getirecektir. Bu yüzden 35/2008 İş Sağlığı ve Güvenliği yasası tüm koşulları ile ve tam kapasite ile hiç vakit kaybetmeksizin harfiyen uygulanmaya başlanmalıdır.

Devlet tarafından iş kazası veya ağır yaralanma olan yerler dışında herhangi bir denetim yapılmamaktadır. Ne acıdır ki Bakanlık tarafından sadece kaza sonrası, belirli maksatlara yönelik ve göstermelik denetimler yapıldığı görülmektedir. Çalışma Bakanlığı derhal harekete geçmelidir.

Mevcut yasamızı değerlendirdiğimizde önemli nokta işverenin yaptıracağı Risk Değerlendirme Raporu ile olası tehlikeleri net olarak ortaya koyması ve işçileri bilinçlendirmesidir.

Fakat iş yerleri tarafından Risk Değerlendirme Raporu hizmeti alınıp, rapor rafa konulur, çalışanlara eğitim verilmez, çalışan ve İSG temsilcisi atanmaz ve iç ve dış denetimler ile İş Sağlığı ve Güvenliğinin sürdürülebilirliği sağlanmaz ise, ne yazık ki kazalar kaçınılmaz olmaktadır.

Her durumda çalışana eğitim verip onun tehlikenin farkına varmasının sağlanması gerekmektedir. Ayrıca rapor neticesinde, işyerinde çalışanların dışında, işyerine dışarıdan gelecek olan müşteri ve ziyaretçiler için de gerekli önlemler alınmış olacaktır.

Çalışanların yaptıkları iş ve riskleri konusunda bilinçlendirilmeleri hem kendilerini hem de işlerini gözetmeleri açısından çok önemlidir. Çalışan ortamdaki riski görüp kendisi tedbir alırsa ve/veya amirini tedbir alması için uyarırsa, koruyucu güvenlik malzemelerini mutlaka kullanır ve kullanmadan çalışmayı ve/veya çalıştırılmayı reddederse, işveren de işyerinde öngörülebilen tüm riskler için tedbir alırsa ve çalışanlarını kendilerini tehlikeye atacak şekilde çalıştırmaz ise artık iş kazalarından söz etmeye gerek kalmayacaktır.

Örneğin yüksekte çalışan bir inşaat işçisi, koruyucu kemer, baret, uygun ayakkabı ile çalışmalıdır, bunları kendisine sağlamak işverenin görevidir, işveren bunlar olmadan işçiyi çalıştırmamalı, karşılığında işçi de bunların sağlanmasını talep etmeli, sağlanmaması durumunda çalışmayı reddetmeli ve son olarak bu malzemeler varken bana bir şey olmaz diye düşünüp malzemelerini kullanmaktan kaçınmamalıdır.

Tüm bu eksikliklerin giderilmesi için öncelikle sosyal bilinç uyandırılması, hiçbir maddi değerin insan hayatından daha değerli olmadığının özümsenmesi ve devletin ilgili mercii olan Çalışma Bakanlığı tarafından rutin ve etkin denetimlerle her türlü tedbirin alınmasının garanti edilmesi gerekmektedir

Denetim yapmayan devlettir ve kusurludur ancak çalışanlar, işveren tarafından uygulanacak risk değerlendirme raporu sonucu riskler ve tehlikeler hakkında bilinçlendirilmiş olsa bugüne kadar yaşanan iş kazaları yaşanmayabilirdi

Bunun yanında özel sektördeki tüm işletmelerin de Devletin denetim yapmasını beklemeden İSG Yasasının gerektirdiği risk değerlendirme raporlarını hazırlatması ve öngörülen tüm önlemleri alması ve sürdürülebilir bir İş Sağlığı Güvenliği felsefesini benimsemeleri gerekmektedir.

Lütfen unutmayınız İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarına uygun hareket edilerek işyerlerindeki riskler ve tehlikeler en aza indirilebilir ve olası iş kazalarının önüne geçilebilir.

Son olarak meydana gelen ve can kaybı ile sonuçlanan trajik iş kazası için çok üzgün olduğumuzu tekrardan belirtiriz.

İSG-BİR adına

Başkan

Uğur Ergün

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.