İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Hoşkara: "Hükümet Karpaz'daki çevre katliamlarına seyirci kalıyor"

Hoşkara: "Hükümet  Karpaz'daki çevre katliamlarına seyirci kalıyor"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Çevre, Şehircilik ve Ulaştırma Komitesi başkanı Ercan Hoşkara, komite adına yaptığı açıklamada, Doğal Habitat Alanı ve 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' olan Karpaz bölgesinde, sık sık çevre katliamları yaşandığını, önlem alması gereken hükümetin ise sadece seyrettiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 12/04/15 12:42
okuma süresi: 4 dak.
Hoşkara: "Hükümet  Karpaz'daki çevre katliamlarına seyirci kalıyor"
A- A A+

TDP'den verilen bilgiye göre, Verilen sözlere rağmen, bölgedeki kaçak inşaat sorununun bitmek biryana, artarak devam ettiğini, çevresel tahribatların sürdüğünü, bunlara son olarak da çok sayıda ağacın ve doğal bitki örtüsünün katledilmesi olayının eklendiğini belirten Hoşkara, 'koruma' bölgesi ilan edilen bölgenin, maalesef diğer bölgelerden farksız olarak tamamen 'korumasız' olduğuna dikkat çekti.

Çevre Mühendisleri Odası'nın da dikkat çektiği gibi, Özel Çevre Koruma Bölgelerine ağaç ekmek bile yasayla izne tabi iken, bölgedeki doğal bitki örtüsünün katledilmesinin, kaçak inşaatların önlenememesinin kelimelerle ifade edilemeyecek kadar vahim bir olay olduğunu belirten Hoşkara, "Bu çevresel tahribatları gerçekleştirenler kadar, 'otoritesizlik' ve 'Popülizm' nedeniyle bu katliamların yapılmasına olanak sağlayan hükümet yetkilileri de sorumludur" ifadelerini kullandı.

"Hükümet acizlik içinde"

24 Şubat 1988 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Milli Park ilan edilen, 1995 yılında 60/1994 sayılı Eski Eserler Yasası'nın 4. maddesine ve Taşınmaz Eski Eserler ve Anıtlar Yüksel Kurulu kararınca, Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen, 2004'te Karpaz Emirnamesi ile bu niteliklerin korunması gereği bir kez daha önemle vurgulanarak mutlak koruma alanı sınırları çizilen, Karpaz Emirnamesi'nde 1/2500 ölçekli gelişme kararları haritasında Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin Özel Çevre Koruma Bölgesi, Doğal ve Arkeolojik SİT Alanı ve Mutlak Koruma Alanı olduğunu, buna rağmen devlet ile hükümetin bu bölgeyi korumakta acizlik içinde olduğuna dikkat çeken Hoşkara, adı içerisinde 'Koruma' olan bölgenin tam tersine gözden çıkarılmışçasına tahrip edilerek ve korunmayarak, barındırdığı değerleri kaybetmeye başladığı uyarısında bulundu.

Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin sadece Kıbrıs için değil, tüm Akdeniz için önemli bir koruma alanı olduğuna dikkat çeken Hoşkara, bu önemli gerçeğe rağmen, bölgeye yüzlerce kaçak yapı yapılarak, denizlerdeki kirliliğin artmasına, karada ve denizde bulunan canlı türlerinin yok olmasına devletin birçok makamının halen göz yumduğunu vurguladı.

Hoşkara; "Çevresel değerlerimizin aynı zamanda ekonomik de bir zenginliğimiz olduğunu herkesin anlaması gerekir. Kısa günün karı olarak yapılan işlerle, hem bugünü kaybediyoruz, hem de gelecek nesillere kaybettiriyoruz. Böylesi önemli bir konuda bu tahribatlara neden olanların cezsız kalması, sorunun daha da büyümesine neden olmaktadır" dedi"Karpaz'la ilgili komite ne yapıyor?"

Bölgeye kalıcı zararların verilmesine seyirci kalındığı ve bölgenin doğasına uygun olmayan yanlışlar olduğu gerçeğinden hareketle yaklaşık bir yıl önce Bakanlar Kurulu'nun bir kararı ile 'Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi Düzenleme ve Yönetim Komitesi' oluşturulduğunu anımsatan Hoşkara, kurulan komitenin Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki sorunların aşılması yönünde ivedi kararlar almasını beklerken, tam tersine yaşanan çevre tahribatlarına seyirci kalmasının asla kabul edilecek ve onaylanacak bir durum olmadığını ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.