İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Ergün: "Piyasaya girişler engelleniyor"

Ergün: "Piyasaya girişler engelleniyor"

Özel sektörde "Piyasaya girişlerin engellendiğinden" söz eden Ekonomist Necdet Ergün, ülkemizde özel sektörün ne denli "serbest piyasa" koşullarında olduğu konusunda şüpheli…

Yayın Tarihi: 15/04/15 07:49
okuma süresi: 4 dak.
Ergün: "Piyasaya girişler engelleniyor"
A- A A+

"Korumacılığın her türlüsü ülke için ekonomik bir kayıptır. Bu bazen ithalatla bazen de sektörlere giriş engeli ile yapılıyor" diyen Ekonomist Necdet Ergün ülkemizde özel sektörün görünür ya da görünmez bazı yollarla engellendiğini ifade etti…

Ergün, "Çok özel koşullar ve kamu yararı olmadığı sürece; özel sektörde herhangi bir piyasaya giriş engellenmemeli. Bu engellemelerden dolayı tüketicinin refahı-tercihi çalınıyor. Ülke kaynaklarımız da verimsiz dağıtılıyor. Korumacılık anlayışı bazen ithalatla bazen de sektörlere giriş engeli ile yapılıyor" dedi

Öte yandan sürü psikolojisiyle de yatırımların olduğunu dile getiren Ergün, bu konuda da istatistik yoksunu olduğumuza dikkat çekerek "Piyasayı yönlendiren veriler lazım. Hem iş dünyası örgütlerinin hem de DPÖ'nün daha çok çalışma yapması lazım" şeklinde konuştu.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Özel sektörde "piyasaya girişlerin engellendiğinden" söz eden Ekonomist Necdet Ergün, ülkemizde özel sektörün ne denli "serbest piyasa" koşullarında olduğu konusunda şüpheli…

"Korumacılığın her türlüsü ülke için ekonomik bir kayıptır. Bu bazen ithalatla bazen de sektörlere giriş engeli ile yapılıyor" diyen Ekonomist Necdet Ergün ülkemizde özel sektörün görünür ya da görünmez bazı yollarla engellendiğini ifade etti…

"Verimsiz dağıtılıyor, kullanılıyor"

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Ekonomist Necdet Ergün çok özel koşullar ve kamu yararı olmadığı sürece; özel sektörde herhangi bir piyasaya girişin engellenmemesi gerektiğini belirtti.

Ergün, ülkemizde bazı sektörlere girişin ilgili sektördeki menfaat grupları-lobiler tarafından engellendiğini söyledi.

Engellenmelerin direkt-endirekt, görünür-görünmez yollarla yapıldığını ifade eden Ergün, "bu engellemelerden dolayı tüketicinin refahı-tercihi çalınıyor. Ülke kaynaklarımız da verimsiz dağıtılıyor, kullanılıyor" dedi. Ergün, korumacılığın her türlüsünün Kuzey Kıbrıs için ekonomik bir kayıp olduğunu belirterek, bunun ithalatla bazen de sektörlere giriş engeli ile yapıldığını kaydetti.

"Piyasaya girişler asla engellenmemeli"

Ergün, "Yapılması gereken; bazı sektörlere " giriş ve faaliyet standartları " getirmektir. Bu standartlar " hem sektör sağlamlılığı hem de tüketici güveni için önemlidir. Asla giriş engeli olmamalı, sadece bazı sektörlere ölçek gereği, tüketici refahı, korunması, sağlığı veya kaynak dağılımı daha verimli kılmak için girişte standartlar, filtreler konulabilir. Özellikle satış sonrası hizmet ve sağlıkla ilgili alanlarda hem giriş hem de devamında " faaliyet standartları" da getirilmeli ve bunlar da objektif olarak devlet tarafından-belediyeler tarafından denetlenmeli" dedi. Sektörlere giriş konusunda çoğu zaman kaynak israfı yapıldığına da dikkat çeken Ergün, ne ülke geneli ne de sektörlerle ilgili veri ve İstatistik sunulmadığını, bunu ne devlet ne de ilgili sektörlerin yapmadığını anlattı.

Ergün, "hâlbuki İstatistik ve veriler sunulsa" birçok kişinin bu verilere, kapasiteye, yatırımın aklına bakarak o piyasaya girmekten vazgeçebileceğini söyledi.

Genelde sürü psikolojisi ile sektörlere yatırım ve girişlerin olduğunu dile getiren Ergün, o sektörlerde sert konsolidasyonlar olduğunu, ülke kaynaklarının yanlış kullanıldığını, geriye hasarlı insanlar kaldığını belirtti.

Ergün şunları söyledi: "Sektörlere giriş ve faaliyet standartları yanında, ölçme- veriler-istatistik sunumu ile ilgili de devlet olarak bir şeyler yapmamız lazım. Piyasayı yönlendiren istatistik ve veriler lazım. Hem iş dünyası örgütlerinin hem de DPÖ'nün bu konuda daha çok çalışma yapması lazım..."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.