İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

Doğan İbrahim'den yeni teknik kitap

Doğan İbrahim'den yeni teknik kitap

Yakın Doğu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Bilgisayar Enformatik Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan İbrahim'in 'Microcontroller Based Radio Telemetry Projects (Mikrokontrolör Tabanlı Radyo Telemetri Projeleri)' isimli yeni teknik Kitabı Hollanda'da Elektor tarafından basıldı.

Yayın Tarihi: 20/04/15 14:58
okuma süresi: 3 dak.
Doğan İbrahim'den yeni teknik kitap
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Doğan İbrahim; Radyo telemetri, radyo dalgalarını kullanarak veri iletişimi yapma işlemidir. Radyo telemetri uzaktan algılama ve uzaktan kontrol uygulamalarında kullanılmaktadır. Tipik uygulama alanları şunlardır: fabrika otomasyonu, robotik, tıbbi uygulamalar, çevreye dayalı uygulamalar ve daha bunun gibi çok çeşitli alanlar. Çevreye dayalı uygulamalarda, örneğin çevrenin sıcaklık, nem, hava basıncı, hava kirliliği, rüzgar hızı ve yönü ve daha bunun gibi fiziksel oluşumlar ölçülmekte ve radyo telemetri sayesinde uzaktaki bir merkeze gönderilmektedir. Radyo telemetri sistemleri genellikle düşük güçle çalışmakta ve radyo dalgası yayın kullanım ehliyeti gerektirmeyen radyo (Low Power Radio, LPR) teknikleri kullanılarak tasarlanmaktadırlar. Mıkroişlemciler ve mikrokontrolörler radyo telemetri sistemlerinin temel taşlarını teşkil etmektedirler. Radyo telemetri sistemlerinde genellikle algılayıcı ve işlemci olmak üzere birbirinden uzak iki istasyon bulunmaktadır. Algılayıcı istasyonda çeşitli sensörler kullanılarak arzu edilen fiziksel değişkenler algılanmakta ve bir radyo telsiz vericisi sayesinde bu veriler işlemci istasyona gönderilmektedirler. Burada veriler istatiksel olarak işlem görmekte, elektronik dosya veya kağıt ortamında saklanmakta, ve gerekirse çeşitli veri analizleri ve tahminler yapılmaktadır.

Prof Dr Doğan İbrahim'in yazmış olduğu ve 272 sayfadan oluşan kitap esas olarak PIC18F serisi mikroişlemci kullanmakta ve pratisyen elektronik mühendislerine, mühendislik okuyan öğrencilere, ve radyo telemetri konusunda araştırma yapan herkese faydalı olacaktır. Kitapda radyo telemetri destekli küçük bir meteoroloji istasyonun tasarımından geniş olarak bahsedilmektedir. Tasarımı yapılmış olan bu istasyon çevredeki şu fiziksel olguları ölçmektedir:

· Hava sıcaklığı

· Hava basıncı

· Hava nem oranı

· Havadaki çiğ oranı

· Bulunduğumuz yükseklik

· Havadaki karbon monoksit oranı

· Havadaki karbon dioksit oranı

· Hava kirliliği oranı

· Havadaki nitrojen dioksit oranı

· Rüzgar hızı

· Rüzgar yönü

Kitap ayrıca algılanmış olan verilerin Internet bulut sistemlerinde nasıl saklanabileceğini detaylı olarak anlatmaktadır. Kitapda oldukça popüler olan mikroC derleyicisi kullanılmıştır. Kitabı Amazon (www.amazon.com) gibi büyük kitap satışı yapan mağazalardan ve Elektor (www.elektor.com) gibi aylık elektronik dergi çıkaran ve elektronik proje tasarımları yapan kurumdam kredi kartı yoluyla satın almak mümkündür.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.