İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

TC Yargıtay Üyeleri UKÜ'deydi

TC Yargıtay Üyeleri UKÜ'deydi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Hukuk Fakültesi tarafından "Ticaret Hukukunda Güncel Gelişmeler" konulu sempozyum düzenlendi.

Yayın Tarihi: 22/04/15 12:08
okuma süresi: 6 dak.
TC Yargıtay Üyeleri UKÜ'deydi
A- A A+

UKÜ Çevik Uraz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sempozyum, iki ayrı oturumda tamamlandı. Birinci oturumda Türkiye Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Üyeleri Mehmet Umur Tarhan ile Ayşe Albayrak Doğan ve UKÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu ile Yrd. Doç. Dr. Birol Saran konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkan Vekili Ahmet Özgan ise sempozyumdaki ilk oturumun başkanlığını yaptı.

Etkinliğin açılışında konuşan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkan Vekili Ahmet Özgan UKÜ'ye organizyondan ötürü teşekkür etti. Daha sonra söz alan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Üyesi Mehmet Umur Tarhan, Eski Türk Ticaret Kanunu (ETTK) ve Yeni Türk Ticaret Kanunu (YTTK)'nun arasındaki değişikler hakkında bilgi verdi. Sulh hukuk mahkemelerinin miktar itibariyle verildiğine dikkat çeken Mehmet Umur Tarhan, "Kat Mülkiyet Kanunu (KMK)'nun yürürlüğe girmesinden sonra sulh hukuk mahkemelerinde görülmesine imkân yok." dedi. Tarhan ayrıca, ETTK'nın dilinin sadeleştirilerek YTTK'ya aktarıldığını da belirtti.

Türkiye Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Üyesi Ayşe Albayrak Doğan, 6102 sayılı YTTK'nın kitabında yer alan şirketler hukuku ve tek kişilik anonim şirketleri hakkında bilgi vererek yapısal değişikliklerin, birleşme ve tür değiştirmeyi içerdiğini söyledi.

UKÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu, 6102 sayılı TTK ile getirilen anonim şirketlere ilişkin bazı tespitlerde bulunarak İsviçre Borçlar Hukuku'nun Türkiye'de birebir uygulandığına dikkat çekti. Kahyaoğlu, 558. İmbra Komisyonu ve 531. madde düzenlenmiş kanunla birlikte ortağın fesh edebileceğini söyledi.

UKÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Birol Saran ise LTD şirketlerde mahkeme kararıyla ortaklar kurulunun toplantıya çağrılması konusuyla ilgili konuştu. Bir müdür veya müdürler kurulu varsa toplantıya çağırılması gerektiğine vurgu yapan Saran, "Organlardan biri, genel kurulu toplantıya çağırması doğrultusunda mahkemeye başvurarak izin talep edebilir. Gündemi de kendi belirler. Dava içeriği itibariyle maddi hukuka ilişkin sonuçları olacak." dedi. Birol Saran şirket müdürünün belirli bir süre için görevlendirilmiş veya görevi bitmiş olması durumunda dahi toplantıya çağrılabileceğini ifade etti.

Hukuk Fakültesi'nin düzenlediği Ticaret Hukukunda Güncel Gelişmeler konulu sempozyumun ikinci oturumunda ise Türkiye Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Üyesi Adem Aslan, Gültekin Dinç ve Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı konuşmacı olarak yer aldı.

"Fikri mülkiyet haklarına sahip olalım ki sanatçılar daha iyi eserler verebilsin"

Türk fikri mülkiyet hukukunun genel esasları ve yaşanan güncel gelişmeler hakkında konuşan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Üyesi Adem Aslan, fikri mülkiyet hakkının korunması, ürün üzerindeki görünümü, ilk fikri mülkiyet yasası, fikri mülkiyet haklarının temel koruma felsefesi gibi konularda bilgi verdi. 5846 sayılı fikir ve sanat eseri koruma kanunu kapsamında mücadele edilen kitlenin eskiden korsanlar şimdi ise online korsanlar olduğunu ifade eden Aslan, "Fikri mülkiyet haklarına sahip olalım ki sanatçılar daha iyi eserler verebilsin" dedi.

Bir diğer Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Üyesi Gültekin Dinç ise "Marka hukukunda hükümsüzlük sebebi olarak kötü niyet" başlıklı sunum gerçekleştirdi. Markanın hükümsüzlüğü, tescili anında mevcut red sebeplere rağmen tescil edilmesi, tescilden sonra mahkeme kararı ile marka hakkının terki gibi konuları ele alan Dinç, marka hükümsüzlük sebeplerinin ise mutlak red ve nisbi red sebeplerinin varlığı, markanın kullanılamaması, markanın yaygın bir ad haline gelmiş olması, markanın halkı yanıltacak bir biçimde yanlış anlaşılmaya neden olması ve markanın teknik yönetmeliğe aykırı kullanılması olduğunu belirtti.

"Kıbrıs bir korsan cennetidir."

UKÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şölen Külahçı da Kıbrıs'ta söz konusu hükümlerin nasıl olduğu hakkında bilgi vererek Kıbrıs'ta hukuk tarihinin Osmanlı, İngiliz ve KKTC olmak üzere üç başlık altında toplanabileceğini söyledi. Külahçı her markanın korsan ürününün Kıbrıs'ta çok rahat bulunabildiğini belirterek, "Kıbrıs bir korsan cennetidir." dedi. Korsanla mücadelede uygulanabilecek para cezasının da olması gerektiğine vurgu yapan Külahçı, Kıbrıs'ın güneyinin kuzeye göre Avrupa Birliği sayesinde daha detaylı korunduğunu söyledi.

UKÜ Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen ve toplam iki oturum ile 6 saat boyunca devam eden Ticaret Hukukunda Güncel Gelişmeler konulu sempozyumun sonunda konuşmacılar dinleyicilerden gelen soruları yanıtladı. Etkinlik konuk konuşmacılara teşekkür plaketi takdimi ile son buldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.