İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği tarafından organize edilen eğitim seminerleri devam ediyor

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği tarafından organize edilen eğitim seminerleri devam ediyor

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği'nin organize ettiği eğitim seminerleri devam ediyor.

Yayın Tarihi: 23/04/15 16:06
okuma süresi: 5 dak.
Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği tarafından organize edilen eğitim seminerleri devam ediyor
A- A A+

Çiftçilerimize yönelik yapılan ''Biçerdöverde dane kayıplarının önlenmesi'' ile ilgili eğitim seminerini Türkiye'den katılan Doç. Dr. Ahmet İnce sunuyor. 20 Nisan Pazartesi saat 20:00'de Mehmetçik Türk Çiftçiler Birliği Spor Kulübü'nde başlayan etkinlik dün 21 Nisan'da Geçitkale'de 22 Nisan'da ise Paşaköy'de gerçekleşti.

ÇİFTÇİLERİMİZE DAHA İYİ İMKÂNLAR SUNMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

''Seminer öncesi konuşan KT Çiftçiler Birliği başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, çiftçilere seslenerek geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzluklardan bahsetti. Kelle yaptığı konuşmada şunları dile getirdi; ''İki yıldan sonra iyi bir yıl yakaladık. Bu yıl yağış bazı bölgelerde çok, bazı bölgelerde az ise oldu. Ama yine de geçmiş yıllara oranla çok iyi bir yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim. Çiftçiler Birliği olarak çiftçimize daha iyi imkânlar sunmak için çalışıyoruz. Bu bağlamda Credit West Sigorta ile protokol imzaladık. 165 TL olan sigortayı 100 TL'ye indirdik. Yani üyemiz olan herkes bu imkândan yararlanarak traktörlerini sigortalayabilecektir. Çiftçilerimize kolaylık olması adına yaptığımız girişimler sonucunda çiftçilerimizin cebinde ''kar'' kalacaktır.''

HEDEFİMİZ DAHA İYİ BİR TARIM POLİTİKASI GELİŞTİRMEKTİR

''Geçmiş yönetimden kalan bir binamız var. Maalesef ki bu binamızı kullanamıyoruz. Ama bu yıl yaptığımız projeyle hayata geçirmeye çalıştığımız bina projemizin tadilatına başlanıyor. 780 m2 ürün pazarlama alanı olan Binamızın içerisinde kooperatifimizi kuracağız. Böylelikle üretilen her şeyin tek elden çıkışını sağlayarak, üreticimizin girdilerini düşüreceğiz. Birlik başkanları ile yaptığımız görüşmeler olumlu geçti. 11 birlik başkanı ile ayni çatı altında, ayni binada, tarım politikasını geliştireceğiz. Hedefimiz budur. Girdilerimiz her gecen gün yükselmekte ve ürün pazarlamasında sıkıntı yaşamaktayız. Kooperatifimizi bu maksatla kullanarak, kümeleşmeyi kendi içimizde yapacağız. Üreticilerimize de kredili imkânlar sağlamak için çalışacağız. Binanın 200 m2 alanına bir banka ile anlaşmak için yer bıraktık. Burada düşük faizli kredilerle tek kalemle ihaleye çıkarak, ihtiyacı tedarik edip sizlere sunacağız.''

BİÇERDÖVERLERLE TAHIL HASADI VE DANE KAYIPLARI

Çiftçiler Birliği başkanı Hüseyin Çavuş Kelle yaptığı açıklamada Çiftçiler Birliği'nin güven veren bir birlik olduğunu ayni zamanda güçlü ve üreticisinin hakkını koruyan bir birlik olduğuna vurgu yaptı.

Eğitim seminerinde konuşan Kelle, konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür etti, Türkiye'den seminerde sunum yapmak ve detaylı eğitici bilgi vermek için adamıza gelen Doç. Dr Ahmet İnce'ye de teşekkür etti.

Doç. Dr Ahmet İnce konuşmasının başında bu toplantının ana sebebini anlatarak, ''Biçerdöverlerle tahıl hasadı ve dane kayıpları'' adı altında düzenlenen seminerden duyduğu memnuniyeti belirtti.

Geçitkale Lisesi'nin salonunda gerçekleşen sunuma ilgi yoğundu. Çukurova Üniversite Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Teknolojileri Bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapan Doç Dr Ahmet İnce, ülkemizde korkunç bir makine israfı olduğunu dile getirerek, ülkedeki tarımı yakından incele fırsatı bulduğunu dile getirdi. Seminerde çiftçilerimize eğitim vererek, Türkiye'deki ve dünyadaki sistemden de bahsederek ruhsat ve kayıtın önemine dikkat çekti.

Hasat yaparken ekmeği çöpe mi atıyoruz sorusunu kendimize sorarak nasıl atmayız kısmında birtakım şeyler söylemek istediğine değinen İnce, ekonomik kayıplardan bahsetti. Kıbrıs'ta hasat yapılırken dane kaybının araştırılmadığını belirten İnce, tarımsal üretimde en önemli aşamalarından bahsetti. Yetiştirdiğiniz ürünü iyi hasat yapamadığınız zaman yaptığınız tüm işlerin anlamı olmadığını, kaliteli hasat yapıldığı zaman kazancın da yükseldiğine değindi. Ekonomik üretimden bahseden İnce, 100'e yakın bitkinin biçerdöverle hasat edilebileceğinin de altını çizdi. Biçerdöverde iş başarısını etkileyen en önemli faktörün biçerdöverin içerisine giren sap miktarı olduğunu belirten İnce, dane kaybının artmaması için sap miktarının biçerdöver içerisine az girmesi gerektiğini veya ekimin yavaş hasat edilmesi gerektiğini vurguladı. Birlikte hareketin önemine vurgu yapan İnce, hasadın inceliklerinden bahsetti.

Seminer karşılıklı soru cevap şeklinde tamamlandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.