İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Ağır vasıtalar asfaltların çökmesine neden oluyor

Ağır vasıtalar asfaltların çökmesine neden oluyor

Ülkemizde ağır vasıta araçlarının tartılmaması ana ve şehir içindeki yollarda asfaltların kısa sürede çökmesine neden oluyor…

Yayın Tarihi: 25/04/15 09:38
okuma süresi: 6 dak.
Ağır vasıtalar asfaltların çökmesine neden oluyor
A- A A+

Kıbrıs Postası'nın elde ettiği bilgilere göre ağır vasıtaların tartımı için kullanılan elektronik tartının Karayolları Dairesi tarafından yaklaşık 10 yıl önce alınarak soruşturma memurluğu yetkisinde olan polise hibe edildiği ancak arızalandığı için kullanılamadığı öğrenildi…

  • TKÖD Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı: "Araçların tartılması için kurulmuş bir sistem yok. Yollar ne kadar iyi yapılsa da çökmeye mahkûmdur"

  • Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar: "Narenciye taşıyan ağır vasıtaların tartımı Güzelyurt Belediyesi'nde yapılıyor. Polis denetimleri yerine getirdiği sürece sorun çözülür"

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Ağır vasıta araçlarını tartan elektronik tartının ülkede olmaması ana yollarda ve şehir içindeki yollarda asfaltların kısa sürede çökmesine neden oluyor. Kıbrıs Postası'nın elde ettiği bilgilere göre, ağır vasıta araçlarının tartımı için kullanılan elektronik tartının Karayolları Dairesi tarafından yıllar önce alınarak soruşturma memurluğu yetkisinde olan polise hibe edildiği ifade ediliyor.

Esit mobil aks kantarının 1990-2006 yılları arasında polise hibe edildiği belirtiliyor. Aldığımız bilgilere göre, 10 yıl önce 2 adet ağır vasıta tartısının alınarak Lefkoşa ve Mağusa polisine verildiği, ancak arıza yaptığı öğrenildi. İki tartı aletinin de tamir edilmesi için Türkiye'den uzman kişilerin geleceği, ancak gelmediği ifade ediliyor. Daha sonra 4 adet daha Geçitköy, Değirmenlik, Arapköy ve İskele tarafına verilmek üzere ağır vasıta tartısının alınmasının kararlaştırıldığı fakat alınmadığı öğrenildi.

Avcı: "Kurulmuş bir sistem yok"

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, fazla yükle yola çıkan ağır vasıtalarla ilgili dernek olarak bu konunun 15 yıldır takibinde olduğunu belirtti. Araçların tartılması ya da kontrol edilmesi için ülkede kurulmuş bir sistemin olmadığını ifade eden Avcı, 15 yıl önce bu konunun Trafik Ulaştırma Hizmeti Komisyonu'nda gündeme geldiğini belirtti. Avcı, o dönem belli yerlere yerleştirilmek yerine 4 sabit kantar alınmasının kararlaştırıldığını, ancak o dönemin hükümetinin uygun görmediğini anlattı. Zamanında yine bir portatif cihazın polise hibe edildiğini belirten Avcı, cihazın arızalandığını fakat tamir edilmediğini kaydetti. Mehmet Avcı, bu tür tartıların limanlarda, taş ocaklarında ve belediyelerde mevcut olduğunu söyleyerek, "devlet istese bunları kullanabilir" dedi.

"Yollar çökmeye mahkûm"

Avcı, denetim olmadığı için kamyonu yükleyen kişilerin istediği kadar yükleyebilecek gücü kendinde bulduğunu belirterek, "yollar ne kadar iyi yapılsa da bu şekilde çökmeye mahkûmdur" dedi.

Dernek olarak bu konuları yıllar önce çok kez gündeme getirdiklerini söyleyen Avcı, tüccarların bundan kar ettiğine, vatandaşların parasıyla ise yolların tamir edildiğine dikkat çekti.

Avcı, "Gelmiş geçmiş tüm hükümetler sermaye kesimi karşısına almak istemedi. Bu nedenle yeterli denetim yapılmıyor. Polisin yeterli denetim yapması için kadroya ihtiyacı var. Bundan sorumlu olan geçmişte Maliye Bakanlığı, şimdi ise Ulaştırma Bakanlığı'dır. Fazla yüklü kamyonlar ağır olduklarından güvenli değiller. Yolların çökmesine neden oluyorlar ve trafikte tehlike yaratıyorlar. Özellikle çöken yollar motosiklet sürücüleri için tehlike arz ediyor. Ancak trafik kazalarının nedenlerine bakacak olursak ülkede altyapı sorunu yokmuş gibi rakamlar çıkıyor. Yolun çukurluğu gözden kaçırılıyor" dedi.

"Denetim yok"

Avcı, şehir içlerinde de bu yüklü araçların Karayolları Dairesi tarafından alınan ve Resmi Gazetede yayımlanan karar doğrultusunda belirtilen zamanlar dışında şehir içlerinde görüldüğünü, yeterli denetimin yapılmadığını belirtti. Ağır vasıtaların ana yollarda sağ şeride geçmemesi gerektiğine dikkat çeken Avcı, ülkede kamyonların araç muayenelerinin teknik yapılmadığını söyledi. Avcı, teknik yapılmayan araç muayenelerine bir de fazla yük eklenmesiyle söz konusu araçların azrail olarak dolaşmasına neden olduğunu belirtti.

Özçınar: "Ağır vasıtalar denetlenmeli"

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar yaptığı açıklamada, narenciye taşıyan ağır vasıtaların tartımının yapıldığı bir merkezin Güzelyurt Belediyesi'nde mevcut olduğunu belirtti. Özçınar, ülkede yola çıkan ağır vasıtaların disiplin edilmesi ve denetlenmesi gerektiğini ifade ederek, Karayolları Dairesi, Polis ve belediyelerin işbirliği ile söz konusu sorunun çözülebileceğini kaydetti. "Güney'den gelen, kendi yollarımıza girenleri bile denetleyemiyoruz" diyen Özçınar, daha çok yoların çökmesine neden olan tankerlerin risk taşıdığını belirtti. Özçınar, "Polis denetimleri yerine getirdiği sürece sorun çözülür" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.