İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Ülkedeki uyuşturucu suçunda artış

Ülkedeki uyuşturucu suçunda artış

Uyuşturucu Madde Çalışmaları Raporu'na göre, KKTC'de polis tarafından uyuşturucu nedeniyle yargıya gönderilen sanık sayısında artış yaşandığı belirtildi.

Yayın Tarihi: 06/05/15 07:59
okuma süresi: 7 dak.
Ülkedeki uyuşturucu suçunda artış
A- A A+

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ve DAÜ işbirliğiyle hazırlanan "Kuzey Kıbrıs'ta Uyuşturucu Madde Çalışmaları Raporu" tanıtım toplantısı dün yapıldı. Rapor, makale, rapor, cezaevi, mahkemeler, Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sosyal Hizmetler Dairesi ve Devlet Laboratuarı verilerinin toplanması ile oluştu.

Osam: "Uyuşturucu, toplumları yok eden çağın hastalığıdır. Hazırlanan rapor geleceğe ışık tutacak"

Gülle: "Ciddi olarak mücadele edilmesi gereken bir konu. Sunulan rapor daha sonra atılacak adımlara dinanizm katacak"

Yorgancıoğlu: "Çalışmalar derinlemesine sürdürülmeli. Veri toplama adına bu çalışmaları büyük önem taşıyor"

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu ve DAÜ işbirliğiyle hazırlanan "Kuzey Kıbrıs'ta Uyuşturucu Madde Çalışmaları Raporu" tanıtım toplantısı dün yapıldı. Derleme çalışmasının verileri arşivleme yöntemi kullanarak 1999-2014 yılları arasında yayımlanmış 17 makale, 2003-2008 yılları arasında yayımlanmış 8 rapor, 2000 tarihinde yayımlanmış 4 eğitici klavuz, 2000-2004 ve 2010-2014 PGM, 2006-2014 Cezaevi, 2000-2004 ve 2010-2013 mahkemeler, 1996-2004 ve 2010-2014 Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, 2014 yılı Sosyal Hizmetler Dairesi ve 2000-2003 ile 2010-2014 Devlet Laboratuarı verilerinin toplanması ile oluştuğu belirtildi. Yapılan çalışmanın Kuzey Kıbrıs'ta uyuşturucu madde kullanma, üretme, yetiştirme ve satma sıklığının belirtilen yıllar içinde ne yönde değiştiğini gösteren ilk sistematik veri tabanı niteliğinde olduğu öğrenildi.

Golden Tulip Hotel'de yer alan toplantıya Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam katıldı. Toplantı açılış konuşmaları ile başladı.

Osam: "Raporlar geleceğe ışık tutacak"

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam yaptığı açıklamada, uyuşturucunun son derece zarar veren, toplumları yok edici bir çağın hastalığı olduğunu belirtti. Osam, bunun yansımalarının araştırıldığını, 1999 yılından itibaren farklı kaynakların tarandığını anlattı. Osam, bilimsel makaleler, eğitici klavuzlar, PGM, devlet laboratuarı verilerinin incelenmesi sonucu raporun hazırlandığını söyledi. Prof. Dr. Necdet Osam, yapılan çalışmalar sonucunda verilerin belli bir düzen içinde tutulmadığının gözlemlendiğini belirterek, raporların geleceğe ışık tutacağını kaydetti. Osam, özellikle uyuşturucu konusunun devlet politikası haline gelmesinin de saptandığını belirtti. Osam, DAÜ'nün bu konuda üzerine düşen görevi yerine getireceğini kaydetti.

Gülle: "Mücadele çok boyutlu olmalı"

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, uyuşturucunun ciddi olarak mücadele edilmesi gereken bir konu olduğunu söyleyerek, gençler arasında daha çok yayılan bir olay olduğunu anlattı. Gülle, uyuşturucu ile mücadelenin çok boyutlu olmasının kaçınılmaz olduğunu savunarak, birçok sivil toplum örgütünün ve üniversitelerin bu konuda çalışmalar yaptığını, ancak bugüne kadar etkili olmadığını söyledi. Gülle, sunulan raporun şimdiye kadar olan veri tabanını oluşturacağına dikkat çekerek, daha sonra atılacak adımlara önemli bir dinanizm katacağını belirtti.

Yorgancıoğlu: "Çalışmalar derinlemesine sürdürülmeli"

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu üyelerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında, yapılan tüm çalışmaların gönüllü yapıldığına dikkat çekti. 2006 yılında bilimsel çalışmaların sürdürüldüğünü ve kitap derlendiğini anlatan Yorgancıoğlu, benzer çalışmaların yapılmakta olduğunu belirtti. Veri toplama adına bu çalışmaların büyük önem taşıdığını ifade eden Yorgancıoğlu, hangi alanda nasıl mücadele edildiğinin önemli olduğunu kaydetti. Yorgancıoğlu, uyuşturucu ile ilgili çalışmaların derinlemesine sürdürülmesini istediğini söyledi.

Karaokçu: "Adım adım mücadeleyi sürdüreceğiz"

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, veri tabanı konusunda uyuşturucu ile ilgili yapılan çalışmaların geleceğe ışık tutacağını belirterek, geçtiğimiz günlerde yapılan çalıştayın sonuçlarının da yakında açıklanacağını söyledi. 6 aylık sürede büyük bir özveri ile çalışan Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu üyelerine teşekkür eden Karaokçu, adım adım mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.

Mertan: "Uyuşturucu ciddi bir sağlık sorunu"

Konuşmaların ardından, DAÜ PDRAM Başkanı Profesör Dr. Biran Mertan rapor hakkında bilgiler verdi. Mertan, uyuşturucunun ciddi bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, komisyonun faaliyetleri ve dünyada yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Yargıya gönderilen sanık sayısında yıllar içinde artış yaşandığını anlatan Mertan, Merkezi Cezaevi verilerine göre son 9 yılda genel olarak 26 yaş ve üzerindeki kişilerin uyuşturucu suçundan ceza aldığının görüldüğünü anlattı. Mertan devlet laboratuarında test edilen uyuşturucu maddelerin en fazla esrar ve eroin olduğunu belirtti. Rapor hazırlanırken resmi kurumlardan gelen rakamların gelişigüzel düzenlenmiş olmasndan dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatan Mertan, Eğitim Bakanlığı'nın müfredatında uyuşturucunun yer almamsının da önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Tüfekçioğlu: "Raporlar tek bir merkezde toplanmalı"

DAÜ PDRAM Uzman Psikologu Hatice Tüfekçioğlu ise kısa sürede yapılması gerekenleri anlattı. Tüfekçioğlu, sürekliliği olacak bir kurumlaşmaya gidilmesi, uzman ekiplerin oluşması, sivil toplum örgütleri tarafından yıllık faaliyet raporlarının hazırlanması ve tek merkezde toplanmasının önemli olduğunu belirtti. Tüfekçioğlu, uzun vadede ise toplumdaki risk faktörlerinin analizinin yapılması ve önleme programı hazırlanması gerektiğinin altını çizdi. Tüfekçioğlu, ayrıca rehabilitasyon ve tedavi merkezlerinin kurulması için yasal düzenlenme çalışmalarının başlatılması gerektiğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.