İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Taçoy: "Vatandaşın yaşam standardını yükseltmeyi hedefliyoruz"

Taçoy: "Vatandaşın yaşam standardını yükseltmeyi hedefliyoruz"

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun düzenlediği "10. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı"na konuşmacı olarak katıldı.

Yayın Tarihi: 07/05/15 12:37
okuma süresi: 9 dak.
Taçoy: "Vatandaşın yaşam standardını yükseltmeyi hedefliyoruz"
A- A A+

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) "Mobil Gelecekte 4N ve ötesi" temasıyla düzenlenen 10. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı, çeşitli ülkelerden bakan, bakan yardımcısı, müsteşar ve düzenleyici kurum başkanı seviyesinde yöneticilerin katılımıyla bugün başladı.

7-8 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul The Marmara Otelinde düzenlenen 10. Konferansın açılışında BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Afganistan Haberleşme ve Bilgi Teknolojisi Bakan Vekili Baryalai Hassam, Kosova Ekonomik Kalkınma Bakanı Blerand Stavileci, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy konuşma yaptı.

Bakan Taçoy yaptığı konuşmada;
Taçoy; Ülkemizin genç, nitelikli ve teknolojiye yatkın bir nüfusa sahip olması elimizdeki en büyük avantajlardan birtanesidir. Tüm bu gelişmeler kapsamında KKTC'de bir Bilişim Adası yaratmayı ve genel ekonomiye katkı sağlayarak vatandaşımızın yaşam standardını yükseltmeyi hedefliyoruz.

Öncelikle, bu yıl 10. uncusunun düzenlendiği ve Karadeniz ve Hazar bölgesi düzenleyilerini bir araya getirme vizyonu ile başlamış ve daha sonra daha genel bir kapsama dönüşen bu son derece başarılı konferansa emekleri ile can veren başta Dr Tayfun ACARER olmak üzere, BTK yönetici ve çalışanlarını yürekten tebrek etmek isterim. Bu konuda liderlik yaparak büyük bir açığı kapatıyorsunuz. Bugün burada gözleme fırsatı bulduğumuz ve her geçen yıl giderek artan ilgi ve katılımın da ortaya koyduğu gibi, bilgi ve iletişim teknolojileri dünyamızı ve yaşam biçimlerini son derece derinden etkiliyor ve değiştiriyor.

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektöründe artan teknolojik gelişmelerin etkilerini ekonomik ve sosyal yaşamda görmeye devam ediyoruz. Tüketicilerin talepleri sürekli artıyor. Daha hızlıyı ve daha iyiyi, daha çabuk ve daha ucuzatalep ediyorlar. Son 30 yıldır sektördeki hızlı büyüme ile yeni bir toplumsal yapı oluşuyor. Yeni çıkan teknolojiler artık daha hızlı eskiyor. Yeni teknolojiye olan adaptasyon süreleri kısalıyor. Toplumlar bilgi çağına ayak uydurmak zorunda ve ancak bunu başaran toplumlar çağdaş uygarlık seviyesine çıkabiliyor. Günümüzde ülkeler arası kıyaslamalar yapılırken ülkelerin Bilişim adaptasyonunu ve bilişimden faydalanması bir gelişmişlik ölçütü oluyor. Bu aşamada elektronik haberleşme sektörünü düzenleme ve denetleme fonksiyonunu üstlenen kurumlara büyük ihtiyaç doğuyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin özellikle bu sektörde elde ettiği başarı takdire şayandır. Anavatanımızın ilerlediği bu rota bizim için de büyük bir şans ve yol göstericilik olup KKTC için de büyük bir vizyon oluşturmaktadır.

AB normlarına uyumlu Elektronik Haberleşme yasası ile 2012 yılında oluşturulan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumumuzun çalışmaları artarak devam etmektedir. Dünyadaki sonlandırma ücretlerindeki düşüşe paralel olarak ülkemizde de yapılan Pazar analizleri neticesinde arabağlantı ücretleride 1 Ağustos 2014 itibariyle kademeli olarak düşüşe geçmiştir.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile analog yayıncılıktan sayısal yayıncılığa enterferanssız ve eşzamanlı geçiş konusunda görüşmeleri sürdürmekteyiz. BTK'nın destekleri ile BTHK ve Bakanlık olarak 4G ihale çalışmaları devam etmektedir.

Anavatanımızda başarı ile uygulanan kayıp, kaçak ve kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alan Mobil Cihaz Kayıt Sistemini (MCKS) ülkemizde de kurmak için ihale çalışmaları devam etmektedir.

Bakanlığımızın kordinasyonunda devam eden E-Devlet projesinde somut ilerlemeler kaydettik. E- imza çalışmaları da E-Devlet projesi ile paralel devam etmektedir. Bir çok altyapı projesinde olduğu gibi bu proje de Anavatanımızın maddi katkıları ile yapılmaktadır. Bu vesile ile maddi manevi tüm katkılarından dolayı Sn Bakanımıza ve TC Hükümetine teşekkür ederim.

Kuşkusuz Bilgi Teknolojilerinin gelişmesi için olmazsa olmazların başında sabit ve mobil internet erişimi gelmektedir. Şu an 7.3 milyar olan dünya nüfusunun 6.9 milyardan fazlası mobil telefon abonesi. Bunların arasında 2.3 milyar mobil internet abonesi mevcut. Değişen ihtiyaçlar ve 4G gibi teknolojik ilerlemeler sayesinde 2018 yılına kadar mobil veri kullanımının 12 kat artacağı öngörülüyor.

Başta Avrupa Birliği olmak üzere dünya genelinde genişbandinternet erişimine büyük önem veriliyor. Avrupa Birliği, geçtiğimiz yıllarda, tüm elektronik iletişim ağlarını ve hizmetlerini kapsayan kuralların geliştirilmesi, tüm kullanıcıların telefon, faks ve internet gibi temel hizmetlere adil şekilde ulaşımının sağlanması ve ulusal Telekom tekellerinin üstün konumunu azaltmak suretiyle rekabetin canlandırılması yolunda önemli çaba sarf etmiştir.

KKTC Birleşmiş Milletler ve Uluslararsı Telekomünikasyon Birliği (ITU) üyesi olmayan genç bir devlettir. Fakat anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti'nin şartsız ve sonsuz desteğiyle emin adımlarla büyümekte ve ilerlemektedir. Haksız izolasyonlar altında yaşamamıza rağmen kendimize herzaman çağdaş ülke normlarını hedef koyarak çalışmaktayız.

Bildiğiniz üzere ITU her yıl bir tema belirlemekte ve bu çerçevede etkinlikler düzenlemektedir. Geçen yıl "Sürdürülebilir Gelişme için Genişband internet"teması belirlenmişti, bu yıl ise tema olarak "ICTs as the drivers of innovation" yani "inovasyonda itici güç Bilgi ve İletişim Teknolojileri" belirlenmiştir ve tüm Dünyada bu konuda farkındalık yaratacak faaliyetler yapılması yönünde çağrıda bulunmuştur. Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sürdürülebilir ekonominin katalizörüdür. O halde BİT sektörünün gelişmesi için önündeki tüm engeller aşılmalıdır.

150'inci yılını kutlayan ITU'da çeşitli hedefler belirlemiştir. Bunlardan birtanesi ise gelişmekte olan ülkelerdeki hanelerin 2020 yılına kadar %50'sinden fazlasında internet erişimininbulunması hedefidir.

Ülkemizin genç, nitelikli ve teknolojiye yatkın bir nüfusa sahip olması elimizdeki en büyük avantajlardan birtanesidir. Tüm bu gelişmeler kapsamında KKTC'de bir Bilişim Adası yaratmayı ve genel ekonomiye katkı sağlayarak vatandaşımızın yaşam standardını yükseltmeyi hedefliyoruz.

Bu bağlamda sabit operatör konumunda olan Telekomünikasyon Dairemizin Puplic Private Partnership (devlet özel işbirliği) yöntemi ile yeniden yapılandırılması ve FTTX gibi projeleri hayata geçirmesi adına hazırlamakta olduğumuz ihale dökümanları tamamlanmak üzeredir.

Internet kullanımındaki artış trendleri bize ayrıca internet içeriği ve internette bilgi güvenliğinin her geçen gün daha da fazla önem teşkil ettiğini tekrar hatırlatmaktadır. Siber güvenlik özellikle önem verilmesi gereken bir husustur. Siber saldırılar dünya genelinde geçtiğimiz yıla oranla %49 artış göstermiştir. Siber suçların dünya çapında yıllık maliyeti 100 Milyar doların üzerine ulaşmış durumdadır. 2015 senesi içerisinde yaklaşık olarak 42.8 milyon siber saldırının gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bu rakam günde 117,339 saldırı anlamına geliyor. Siber güvenlik üzerine yapılan bir araştırmada her yıl 556 milyon kişinin siber saldırılara kurban olduğu görülüyor. Yani, bu saldırılardan her saniye 18 kişi etkileniyor.

Bu çerçevede, KKTC'nin BİT sektöründe daha emin ve güvenilir adımlarla ilerleyebilmesi için hazırlanan Bilişim Suçları Yasa Tasarısı KKTC Cumhuriyet Meclisinde görüşülmektedir. Ancak özellikle bu tip suçlarla mücadelede hiç bir ülkenin tek başına başarılı olması pek mümkün değildir. Bu nedenle bugün hepimizi biraraya getiren bu etkinliğin bu tip işbirliklerine vesile olmasını diler böylesi işbirliklerine KKTC olarak hertürlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim.

Son olarak bu konferansın gerçekleşmesinde katkıları geçen ve bilgilerini bizlerlere paylaşan tüm konuşmacılara ve değerli katılımcılara çok teşekkür ederek herkes için hayırlı bir konferans olmasını diledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.