İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Rum Bakan: "Kıbrıslı Türkler 1974'e kadar çok acılar çekti"

Rum Bakan: "Kıbrıslı Türkler 1974'e kadar çok acılar çekti"

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Kıbrıslı Türklerin acısını 'tereddüt etmeden paylaştığını' söyledi. Bakan, "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dost olan Fransa ve Almanya gibi, Türkiye ve Kıbrıs'ın da dost ülke olabileceğini" söyledi

Yayın Tarihi: 10/05/15 14:12
okuma süresi: 5 dak.
Rum Bakan: "Kıbrıslı Türkler 1974'e kadar çok acılar çekti"
A- A A+

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Millyet'e verdiği röportajda, "Kıbrıslı Türklerin cumhurbaşkanı olarak Mustafa Akıncı'yı seçmesi bizi çözüm konusunda cesaretlendiriyor" dedi. Kıbrıslı Türklerin, Akıncı'yı seçmekle önemli bir mesaj verdiğini ifade eden Kasulidis, "Sayın Akıncı'ya oy veren Kıbrıslı Türklerin bunu iki sebepten ötürü yaptığını düşünüyorum. Birincisi, birleşik Kıbrıs ve barış mesajı vermek. İkincisi ve daha da önemlisi, 'Kıbrıslıyız' mesajı vermek. Bu mesajları gayet açık bir şekilde aldığımızı ve uygun bir cevap vereceğimizi söylemek isterim. Bizim de arzumuz adanın birleşmesidir" dedi. Akıncı'nın çözüm istediğine inandığını kaydeden Bakan, "Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Akıncı'nın çözüm bulacağını" belirtti. Bakan, "Başka bir senaryoyu reddediyorum. En azından bu sefer daha iyimseriz ve bir sonuç bekliyoruz. Büyük bir şansa sahipler" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rumların çözüm için adım atması gerektiği yönündeki açıklamaları da değerlendiren Kasulidis, "Yapılabilecek en kolay şey karşı tarafı suçlamak olur. Kimin ne yaptığı, kimin daha hızlı olduğu tartışması bence çocukların oyun oynarken yaptığı şeylerden farklı değil" dedi.

1974 ortak acı

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın, "Rumların da acılarını paylaştığına" yönelik açıklamalarını yorumlayan Kasulidis şunları söyledi: "(Türklerin acılarını) Tereddüt etmeden paylaştığımı söyleyebilirim. Bu sorun tüm Kıbrıslıların acı çekmesine sebep oldu. 1963'ten beri süren çatışma, 1974 yılı tüm Kıbrısların acı çekmesine sebep oldu. İnsanlar yakınlarını, mallarını, refahını kaybetti. Kıbrıslı Türkler 1963'ten 1974'e kadar çok acılar çekti. Kıbrıslı Rumlar da 1974'ten itibaren çok acılar çekti. Şimdi gelecek nesillerinde aynı sorundan ötürü acı çekmemesi konusunda anlaşmaya varmalıyız."

'Türkiye için engel'

Türkiye'ye de bir mesaj göndermek istediğini anlatan Kasulidis, "Türkiye komşumuz olan çok önemli bir ülkedir. Tüm potansiyelini kullanması için önce Kıbrıs sorununu çözmeli. Kıbrıs sorununun ancak Kıbrıslılarla çözülebileceğini ve adanın tüm Kıbrıslılara ait olması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak bundan sonra hem Türkiye hem de Yunanistan ile dost olabiliriz" dedi. "Sorun çözüme kavuşur da Türk ordusu adayı terk ederse tabii ki dost olabiliriz" diyen Kasoulides, "En büyük problemin ordu olduğunu" belirtti. Bakan, "Kıbrıs sorunu Kıbrıslı Türklerle çözülecek. Sorun çözülür de ordu adayı terk ederse biz de dost ülkeler olabiliriz. Bakın Fransa ile Almanya İkinci Dünya Savaşı'nın ardından dost oldular. Kıbrıs ile Türkiye'nin dost ülkeler olması bence çok önemli. Sorun çözülünce dost ülkeler olacaklar" diye ekledi.

Halklar yoruldu

"Türkiye halkı aynı Yunanistan halkı gibi bu soruna 55 yıldır tanıklık ediyor ve yorulduklarının farkındayım" diye devam eden Kasulidis, "Genç nesiller Kıbrıs sorunu hakkında hiç bir şey bilmiyor. Eğer sorun çözüme kavuşursa ordular yerine halkların refahı ve ekonomi gibi konular üstüne odaklanabilme şansımız olacak" şeklinde konuştu.

Ercan'dan uçmak neden olmasın?

Çözümden önce 'Güven Yaratıcı Önlemler' konusunda adımların atılmasını savunan Kasulidis, "Kapalı Maraş'ın, Ercan Havaalanı ve Mağusa Limanı'nın açılmasının mümkün olduğunu" belirtti. Bakan, "Bu güven verici önlemler referandumdan önce büyük önem taşıyor. Bunlar sayesinde referandumda insanlar bizimle olacak. Maraş'ın, BM'ye verilmesi lazım. Türk yönetimi altında açılan bir Maraş bir başlangıç noktası olamaz" dedi. "Ercan Havaalanı'nın açılması mümkün" diyen Bakan, "Uluslararası Sivil Havacılık tarafından önerilen çözümler var. Ercan Havaalanı BM kontrolünde, Mağusa limanı da AB kontrolünde olsun. Brüksel'e uçuşlarımda büyük sorun yaşıyorum ve yasallaşmasını sağlayacak bir çözümden sonra Ercan'dan uçmak neden olmasın. Anladığım kadarıyla oradan uçmak daha hızlı ve kolay" şeklinde konuştu. "Belki Akıncı ile uçarsınız" dememiz üzerine de "Neden olmasın" yanıtını verdi.

Sefa Karahasan - Milliyet

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.