İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğuyla kabul edildi

Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğuyla kabul edildi

Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu tarafından oyçokluğuyla kabul edildi.

Yayın Tarihi: 18/05/15 14:06
okuma süresi: 7 dak.
Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğuyla kabul edildi
A- A A+

Yasa, Fonun bütçesini, 18 milyon 300 bin TL olarak öngörüyor.

Meclis Genel Kurulu'nun bugünkü toplantısında ele alınan Yasa Tasarısının görüşülmesi sırasında konuşan TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Tarım Sigorta Fonunun günün şartlarına göre ele alınıp tekrar düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek bu düzenlemenin yapılmamasını eleştirdi.

Enginar üretilen bölgelerdeki gençlerin kendi kendilerine üretime girme çabalarını anlatan Angolemli, hükümetin öncülüğünde bir birlik altında bir araya getirilerek ürünlerinin pazarlanmasının kolaylaştırılması gerektiğini, arıcılık ve bal işinde de hükümetin daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

Üreticiyi korumak için bir takım yöntemler uygulamak zorunda olunduğunu belirten Angolemli, ürünlerde yeterli denetim yapılmadığını da söyledi.

Sadece çiftçi ve tarımcıların otomatik sigortalı olması yönünde bir sigorta fonu oluşturulması gerektiğini dile getiren Angolemli, hükümet edenlerin bu konularda bir şeyler üreterek, insanların geleceğini güvence altına almak gerektiğini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu ise, "hükümetin sorun çözmekten aciz sorun üreten bir yapıda olduğunu" ileri sürerek ülkede tarım sigortasının olmazsa olmaz olduğunu belirterek sürdürülebilir bir tarım sigortasının önemine işaret etti.

Kuru ve sulu tarımın planlanmasında çok daha fazla ciddi ve özveri ile çalışılması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, özellikle Tarım Bakanlığı'nın daha ciddi çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.

Dünyada, tarım ürünlerinin yani üretimin gelecek nesillerin olmazsa olmazı olduğunu kaydeden Çavuşoğlu Tarım Bakanlığının kontrolünde olan ürünlerin planlanması için çok daha fazla sıkı çalışılmasının önemine işaret etti.

Tarım Sigortası Fonunun zarar ziyanı tazmin etme noktasında olmadığını ve güçlendirilmesi zorunluluğunun artık aşikar olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, tarım kredilerinin güçlü hale getirilmesi gerektiğini ve devletin sorunları çözümünün başlangıcında tarım sigortasının güçlendirilmesinin gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, "bu ülkede eşek sorunu bile çözülmedi. Sayısını bile sayamadık ve eşekleri bile koruyamadık. Bütçeye kaç para konuldu belli değil. Bu eşekler kimin arpasını, kimin ekinini yiyecek belli değil. Aylardır bariyerlerin çekilmesi halinde eşekler içeriye bile konulamadı. Üreticiler kendi tarlalarını koruya bilmek için ellerinden geleni yapıyor ama koruyamıyorlar" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu ayrıca, bu ülkedeki 300-500 eşeğin sorununu çözemeyen bir zihniyetin ülkenin tarım politikasını çözmesini beklemenin de biraz saflık olacağını savundu.

HAMZAOĞULLARI

CTP-BG Milletvekili Biray Hamzaoğulları, küçük baş hayvancılık yapan kişilerin yılda sadece 3 ay sağdığını, sütünü satıp da yem alamayacağını dile getirerek, küçükbaş hayvancının sürekli mağdur olduğunu kaydetti.

Küçükbaş hayvancılar için gerekeli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğini söyleyen Hamzaoğulları, özellikle Karpaz bölgesinde birçok küçükbaş hayvancının batma durumunda olduğunu savundu.

İvedi bir çalışma yapılarak küçükbaş hayvancının rahatlatılması gerektiğini kaydeden Hamzaoğulları, balıkçılıkla ilgili de ciddi bir çalışma yapılması gerektiğini belirterek " teşvik parası onların sosyal hakları olarak yatırılmalı, hak etmeyenlerin bu parayı almasından vicdanım sızlar" dedi.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan ise, 2015 yılı bütçesinin uygulandığını dile getirerek, tarım sektörü ile ilgili kaynaklar kullanıldığını, bunların Türkiye Cumhuriyeti değil KKTC halkından toplanan kaynaklar olduğunu söyledi.

Genel Tarım Sigortasının 34 Milyon TL kaynağının Türkiye'den reform destekleme adı altında 115 Milyon TL'lik bir kaynaktan aktarıldığını dile getiren Mungan, bu rakamın ilave alınmış değil tahsis edilen kaynakların kullanılmamasından artan kaynak olduğunu söyledi.

SENNAROĞLU

Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu da, ülke tarımında sıkıntı olduğunu aslında tüm dünya genelinde sıkıntılar yaşandığının görüldüğünü dile getirerek, tarımın devlet desteğiyle sürdürüldüğünü söyledi.

İnsanoğluna beslenmesi için kaliteli güvenilir ve ucuza gıda sunmanın stratejik bir durum olduğunu söyleyen Sennaroğlu, bazı ödemelerin yapılmamasının doğru olduğunu dile getirerek, hükümete gelindiğinde ödeneklerde paranın tükendiğini 35 Milyon TL'lik paranın tamamlanmasından dolayı bütçede açık oluştuğunu kaydetti.

Ülkede reformular yapılması gerektiğini ve bu reformların önümüzdeki süreçte mutlaka yapılması gerektiğini kaydeden Sennaroğlu, çiftçilerin "Tarım Bakanlığı'nı yıkacağız" söylemlerine cevap olarak da gerekli ücretin belirlenip duyurulacağını, sıkıntıların değerlendirilerek çözülmesi için de gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.

Bütçe çalışmalarının kendilerince tamamlanarak 2015 yılı öncesinde Bakanlar Kuruluna getirildiğini söyleyen Sennaroğlu, Genel Tarım Sigortası Fonu bütçesinin şu anda görüşülmesinin kendilerinden kaynaklanmadığını kaydetti.

Bakanlıkta kadro ve araç yetersizliğinin olduğunu da dile getiren Sennaroğlu, akaryakıt biriminin tek bir aracı dahi olmadığını söyleyerek yaşanan sıkıntıların da bu örnekle anlaşılmasını istedi.

Sennaroğlu ayrıca, LSD hastalığında ise, aşı olmayan ve ölen tüm hayvanların tazmin edildiğini ve edilmeye de devam edileceğini söyledi.

Sennaroğlu ayrıca, kooperatifçiliği çok önemsediklerini de söyleyerek, özellikle enginar konusunda da gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.

Tarımcıya renkli akaryakıt ve vergisiz akaryakıt verilmesi konusunda ise, her istasyonda bir tane euro dizel ve motorin uygulamasını başardıklarını söyleyen Sennaroğlu, renkli akaryakıt verilmesi konusunda da bazı uygulamalarda sıkıntıları çözerek ileriki süreç içerisinde uygulamaya geçilmesi temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Genel Tarım Sigortası Fonu 2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oyçokluğuyla kabul edildi.

Oylamada 26 kabul, 3 ret oyu kullanıldı, 21 kişi de oylamaya katılmadı.

Genel Kurul daha sonra Birleştirilmiş Köy ve Mahalle İhtiyar Heyetleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı'nı ele almaya başladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.