İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

HAK-SEN: "Halkımızın cebine el uzatan icraatlar yerine, ucuz enerji ile ilgili projeler üretmenin zamanı gelmiştir"

HAK-SEN: "Halkımızın cebine el uzatan icraatlar yerine, ucuz enerji ile ilgili projeler üretmenin zamanı gelmiştir"

HAK-SEN, hükümet tarafından 2016'nın son günlerinde elektrik fiyatlarına yapılan zammı eleştirdi.

Yayın Tarihi: 26/12/16 11:20
okuma süresi: 4 dak.
HAK-SEN: "Halkımızın cebine el uzatan icraatlar yerine, ucuz enerji ile ilgili projeler üretmenin zamanı gelmiştir"
A- A A+
HAK-SEN, hükümet tarafından 2016'nın son günlerinde elektrik fiyatlarına yapılan zammı eleştirdi.

"Ülkede reel sektörün maliyetlerini artırıcı halkımızın delik cebine el uzatan icraatlar yerine maliyetleri düşürmenin ucuz enerji ile ilgili projeler üretmenin zamanı gelmiştir" diyen sendika, hükümeti, Avrupa ve KKTC elektrik fiyatlarını yanyana koyup düşünmeye davet etti.

HAK-SEN tarafından yapılan açıklama şöyle:

Devletin görevi ülke enerji kaynaklarını ülkenin ve halkımızın enerji ihtiyacına cevap verecek şekilde işletmek, maliyet açısından ülkenin performansını zorlamayacak fiyatlardan arz etmek, enerji kaynağı çeşitliliğini ve enerji arz güvenliğini sağlamaktır.

Ancak devlet görevini unutmuş gibi maliyetlerdeki her artışı daima ve sadece halka ve işletmelere yansıtmaktadır. Elektrik fiyatlarının dünya ortalamalarının üzerine çıkmasını işletme (üretim ve dağıtım) maliyetlerinde aramayan devlet kolaycılığa kaçarak bunun yükünü halkın üzerine yıkmaktadır.

Günümüzde hemen hemen her ürün ve hizmetin girdisinde ana kalem olan elektriğe yapılan zam katma maliyet olarak hane halklarının ödeyeceği faturaya ek olarak tokat gibi dalga dalga fiyat artışı olarak yansıyacaktır.

Karakış tabir edilen bugünlerde halkımızın yoğun olarak ısınma amaçlı da kullandığı elektriği kullanmaktan korkar hale gelmiş, üşümeyi göze alarak ay sonu gelecek fatura endişesi ile yaşamaya başlamıştır. Uygulanmakta olan saat diliminin getirisiyle neredeyse gece uyanan insanlarımız yine de çaresiz bir şekilde aydınlatma ve ısınma amaçlı elektrik kullanmak mecburiyetindedir.

Bakanlar Kurulu'nun onayıyla 21 Aralık 2016 itibariyle Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (KIB- TEK) elektrik fiyatlarına yüzde 9 ile yüzde 20 bandında zam yapılmıştır.

Yapılan zam, KDV ile faturalandırıldığında vatandaşa yüzde 23 olarak yansıyacaktır. Bu rakam işletmelerin maliyet kalemine girdiğinde matematiksel olarak değil geometrik olarak yansımaya devam edecek zaten delinmiş olan bütçeleri perişan edecektir.

Hükümetin bu zammın gerekçesini kalem kalem açıklamasını istiyoruz. Elde edilecek gelir kötü yönetim ve işletmenin deliklerini mi kapatacak yoksa yeni jeneratör sistemi, yeni enerji üretim tesisi, yenilenebilir enerji sistemleri, kayıp kaçağı önlemeye yönelik yatırımlar mı yeni dağıtım hatları mı veya çevre kirliliğini önlemeye dönük yatırımlar için kaynak mı oluşturacaktır?

Uzun yıllardan beri ücret artışı almayan kamu personeli 2016 yılı sonu için %7,5 civarı belirlenen toplam hayat pahalılığı ise akaryakıt, elektrik ve fiyat istikrar fonuna yapılan zam ve düzenlemelerle kepçeyle geri alınmaktadır.

Elektrik fiyatlarına yapılan zam dövizdeki artıştan petrol fiyatlarından kaynaklı ise 2017 yılı için aynı artışları hayat pahalılığı için kamu çalışanlarına yansıtmalıdır.

Yine hükümet asgari ücreti belirlerken bu artışları sepet dışında tutmakta açıklananların üstünde gerçekleşen gerçek enflasyon halkımızı her gün fakirleştirmektedir.

Tahakkuk etmiş vergileri affeden, sigorta borçlarını silen devlet kendine çeki düzen vermek, devleti ekonomik akılla yönetmek zorundadır. Yapılan zamları Sendikamız HAKSEN kabul edilemez bulmaktadır. Ülkede reel sektörün maliyetlerini artırıcı halkımızın delik cebine el uzatan icraatlar yerine maliyetleri düşürmenin ucuz enerji ile ilgili projeler üretmenin zamanı gelmiştir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.