İÇ HABERLER
okuma süresi: 15 dak.

Görev süresi dolan Süreç: "Rekabet Kurulu, maddi açıdan ve personel azlığı nedeniyle sıkıntı yaşıyor"

Görev süresi dolan Süreç: "Rekabet Kurulu, maddi açıdan ve personel azlığı nedeniyle sıkıntı yaşıyor"

Rekabet Kurulu Başkanı ve Kurucu Başkan Yenal Süreç, bugün gerçekleştirilen basın açıklamasında Rekabet Yasasında belirlenen 6 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle başkanlık görevinin sona erdiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 29/12/16 12:37
okuma süresi: 15 dak.
Görev süresi dolan Süreç: "Rekabet Kurulu, maddi açıdan ve personel azlığı nedeniyle sıkıntı yaşıyor"
A- A A+
Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Rekabet Kurulu Başkanı ve Kurucu Başkan Yenal Süreç, bugün gerçekleştirilen basın açıklamasında Rekabet Yasasında belirlenen 6 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle başkanlık görevinin sona erdiğini açıkladı.

Yeni göreve kimin geleceğinin belirlenmediğini ifade eden Süreç, Rakabet Kurulu'nun kurulduğu günden itibaren maddi sorunlar ve personel sayısının azlığı nedeniyle yaşanılan sıkıntılara değinerek zor şartlar altında çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Başkanlığı süresince Rekabet Kurulu'nda başardıklarını ve başaramadıklarını basın toplantısında açıklayan Süreç, şimdiye kadar yaptıklarını ve bundan sonra nelerin yapılması gerektiğini değerlendirdi.

Rekabet Kurumu'nun ve piyasada rekabetin varlığının önemine vurgu yapan Süreç, bugüne kadar toplam 25 soruşturma gerçekleştirildiğini ve bu soruşturmalar sonucunda Rekabet Yasasını ihlal ettikleri tespit edilen 62 teşebbüs ve 3 birliğe uygulamaları nedeniyle değişen miktarlarda toplam 975 bin 861 Türk Lirası tutarında idari para cezası verildiğini söyledi.

"KURUCU BAŞKAN OLARAK GÖREV YAPMANIN HEM GURURUNU, HEM DE ZORLUKLARINI YAŞADIM"

Altı yıl önce bu görev ile ilgili teklif aldığı zaman bir yandan yeni bir kurum yaratacak olmanın heyecanı bir yandan da yaşanabilecek zorlukları öngörerek bu yola çıktığını bildiren Süreç, "Öncelikle ilk dönem, yani "kurucu başkan" olarak görev yapmanın hem gururunu, hem de zorluklarını yaşadığımı ifade etmek isterim. Uygulanmamış yeni bir yasanın yürütme yetkisini almak, var olmayan bir kurum oluşturmak ve çalışır hale getirmek hele hele de bürokrasinin ağır çarkları içerisinde oldukça zor ve çaba isteyen bir uğraştı" dedi.

Görev sürecinde ailesinden aldığı gördü ve terbiye ile hayatı boyunca edindiği bilgi birikiminden yararlandığını belirten Süreç, bu faktörlerin en büyük yol göstericisi olduğunu açıklayarak yasanın kendisine verdiği yetkileri kullanırken tarafsız, adil ve dengeli olmaya çalıştığını ifade etti.

"TARAFSIZLIK VEYA YANSIZLIK İLKESİNE HALEL GELMEMESİNE ÖZELLİKLE ÖZEN GÖSTERDİM"

Altı yıllık görev sürecinde farklı siyasi partilerden oluşan 5 hükümet ile çalıştığını belirten Süreç, "Bu süre zarfında herhangi bir partiye veya siyasi harekete angaje olmadan bu tür bağımsızlık gerektiren görevlerin siyasete taraf olmadan da yapılabileceğine inanarak siyasi makamlar ile mesafeli durarak görevimin verdiği tarafsızlık veya yansızlık ilkesine halel gelmemesine özellikle özen gösterdim" şeklinde konuştu.

Oturacak tek bir ofislerinin dahi olmadığı, yasanın emrettiği tüzük ve tebliğlerin bulunmadığı ve ekonomik koşullar nedeniyle toplumun ve özellikle iş kesimlerinin kendilerinden beklentilerinin oldukça yüksek olduğu bir dönemde göreve başladıklarını ifade eden Süreç, geçen 6 yıllık süre zarfında ofis donanımına sahip fiziki alt yapı ile işleyiş usulleri, logosu ve en önemlisi kararları ile kurumsal bir kimlik yaratabildiklerini düşündüğünü söyledi.

"BUGÜNE KADAR TOPLAM; 975 BİN 861 TL İDARİ PARA CEZASI VERİLDİ"

Rekabet Kurulları, serbest piyasa ekonomisi uygulanan ülkelerde bir tür piyasa denetçisi ve hakemi rolü üstlenerek piyasalarda tekelci-kartelci yapı ve davranışların önlenmesine, rekabetçi uygulamaların ise gelişmesine yönelik çalışmalar yürüttüğünü belirten Süreç, sözlerine şöyle devam etti: "Göreve geldiğimiz günden başlayarak yasada yer alan 2 tüzük, 5 tebliğ ve 2 kılavuz hazırlanmış, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu mevzuat doğrultusunda Kurul bilgisine gelen şikayetler veya Kurul'un tespit ettiği ihlal şüphesi içeren uygulamalar hakkında resen işlem başlatarak bugüne kadar toplam 25 soruşturma gerçekleştirmiştir. Bu soruşturmalar sonucunda Rekabet Yasasını ihlal ettikleri tespit edilen 62 teşebbüs ve 3 birliğe uygulamaları nedeniyle değişen miktarlarda toplam 975 bin 861 Türk Lirası tutarında idari para cezası verilmiştir. Verilen bu idari para cezalarının tahsilatı Gelir ve Vergi Dairesi tarafından yapılmakta ve kamu alacağı olarak işlem görmektedir"

Rekabet Kurulu'nun ayrıca ihlal nitelikli soruşturma işlemleri yanında piyasalarda birleşme veya devir alma yoluyla yoğunlaşan işletmelerin söz konusu yoğunlaşma işlemlerini de inceleyerek onay vermekte veya uygun değilse koşullar getirmekte hatta yasaklayabilmekte olduğunu bildiren Süreç, bu kapsamda bugüne kadar Kurul'a bildirimde bulunan 3 birleşme veya devralma işlemini incelenerek onay verirken, bildirimsiz gerçekleştiğini tespit ettiği 5 yoğunlaşmadan 4'ünü onaylarken birinin bozulması yönünde karar ürettiğini ifade etti.

"PİYASALARDA REKABETİN VARLIĞI, BİRÇOK KAZANIMLAR GETİREN BİR KÜLTÜRDÜR"

Piyasalarda rekabetin varlığının önemine vurgu yapan Süreç, "Piyasalarda rekabet, yenilikçi ve daha kaliteli ürün ve hizmetler ile düşük maliyetler ve daha uygun fiyatlar getirerek hem tüketicilere hem de başarılı şekilde uygulayan işletmelere birçok kazanımlar getiren bir olgudur hatta bir kültürdür. Bizler de KKTC rekabet Kurulu olarak dünyadaki her rekabet otoritesinde olduğu gibi ülkemizde rekabet kültürünün yerleşmesi ve gelişmesi adına soruşturma ve cezalandırma dışında bazı çalışmalar yürüttük" dedi.

"HAZIRLADIĞIMIZ GEREKÇELİ KARARLARIMIZI RESMİ GAZETEDE VE İNTERNET SİTEMİZDEN İLAN ETTİK"

Süreç, yasa bağlamında paydaş olarak kabul ettikleri iş insanlarına Ticaret Odası, Sanayi Odalarına Barolar birliği ile avukatlara, muhasip ve murakıplara, Sayıştay denetçilerine, hakimlere ve farklı üniversitelerde öğrencilere yönelik toplam 18 seminer ve bilgilendirici toplantı düzenlendiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Yine yasa ve yasaya bağlı usullerin bilgilendirilmesi kapsamında broşür ve el kitapçıkları hazırlandı. Aktif ve güncel bir web sayfası düzenlenerek kamuoyunun, iş insanlarının ve tüketicilerin bilgi edinebilmesine yönelik Kurula ait tüm kararlar, resmi görüşler ve etkinlikler bu kanaldan paylaşıldı. Şeffaflık ve hesap verebilirlik prensibinden hareket ile her soruşturma sonunda yasa ihlali tespit edilsin veya edilmesin hazırladığımız gerekçeli kararlarımızı hem Resmi Gazetede yayımladık hem de internet sitemizden ilan ettik. Ayrıca hükümet veya kamu kurumları tarafından yapılan uygulamalar veya yürütülen mevzuatla ilgili rekabeti ilgilendiren kısımları hakkında resmi Kurul görüşü hazırlanarak ilgili kurumlara tavsiye nitelikli olarak iletildi ve internet sayfasında yayınlanarak kamuoyuna duyuruldu"

"DIŞ İLİŞKİLERE DE ÖDEM VERDİK; TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADIK"

Yasanın verdiği görev çerçevesinde dış ilişkilere de önem verdiklerine vurgu yapan Süreç, bu bağlamda Türkiye Rekabet Kurumu ile çok yakın bir işbirliği tesis edilerek bir "İşbirliği Protokolü" imzalandığını belirtti. Protokol çerçevesinde iki kurum arasında teknik işbirliği ve kapasite gelişimine yönelik uzman desteği sağlanmasına imkan tanındığını bildiren Süreç, hem Kurul üyelerinin hem de uzman kadronun teknik kapasite gelişimine yönelik çok sayıda eğitim çalışması ve karşılıklı ziyaretler yapıldığını söyleyerek, bu bağlamda kendilerine önemli katkılar sağlayarak destek olan Türkiye Rekabet Kurumu başkan ve üyelerine şahsı ve kurumu adına teşekkürlerini sundu.

"HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİ VE ÜST YÖNETİM DEĞİŞİKLİKLERİ NEDENİYLE BÜTÇE OLUŞTURULAMAMAKTA"

Rekabet Kurulu tarzı denetleyici ve düzenleyici kurum veya kurulların, söz konusu fonksiyonlarını yerine getirirken bağımsız ve özerk yapıda olmaları, etkinliklerini artıran unsurlar olarak kabul edildiğine vurgu yapan Süreç sözlerine şöyle devam etti: "Bir kurumun özellikle yeni bir kurumun işlevsel olabilmesinin en önemli koşullarından biri mali gücüdür. Kurul ilgili yasal değişiklik çalışması üç yıldır hazır olmasına rağmen ülkede her yıl hükümet değişikliği ve buna bağlı bürokraside üst yönetim değişiklikleri yaşanmasının da getirdiği gecikmeler nedeniyle bütçe oluşturulamamaktadır. Son üç yıldır Kurul'un mali ihtiyaçları bizler tarafından oluşturulan bir mahalli biri de TC kaynağıyla finanse edilen iki proje kalemiyle finanse edilmektedir. Takdir edersiniz ki sıfırdan yaratılan bir kurumun çok sayıda ve çeşitli fiziki ihtiyaçları olabilmektedir. Bu bağlamda kurulumuzun da özellikle ofis ekipmanı, mobilya ve sair gereçlerinin karşılanmasında, ayrıca Türkiye Rekabet Kurumu ile yürütülen çalışmaların finanse edilmesine yönelik olarak bu projenin kabulünde ve hayata geçmesinde emeği olan şimdiki adıyla Türkiye Kalkınma ve İşbirliği Ofisi ve Büyükelçilik nezdinde Türkiye Cumhuriyetine de destek ve katkıları için teşekkürü bir borç bilirim"

"PERSONEL TAKVİYESİ EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ"

Tüm çalışmaların 5 üye, 2 soruşturma memuru uzman ve 4 idari personelden oluşan kadro ile yapıldığını ifade eden Süreç, "Özellikle Yasanın verdiği soruşturma ve yerinde inceleme yetkilerinin kullanılmasında hayati öneme sahip olan uzman personelinin 6 yılda sadece iki kişiyle sınırlı bırakılmasının Kurul'un etkinliğini oldukça kısıtlayan bir unsur olduğunu belirtmek isterim. 2017 yılında ilgili bakanlık olan Ekonomi ve Enerji bakanlığı kadrolarına eklenen sözleşmeli uzman kadrolarından Rekabet Kurulu'na mutlaka görevlendirme yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu nedenle personel yapısının takviye edilerek Kurul çalışmalarının desteklenmesi en büyük beklentimizdir. Daha da önemlisi bu tür bağımsız denetim kurumlarının idari ve mali yönden özerk yapılarda olması esastır. Bu amaca yönelik hazırladığımız yasa değişiklik taslağı maalesef 3 yıldan beridir bekletilmektedir. Söz konusu yasa değişikliği Rekabet Kurulunu Rekabet Kurumuna dönüştürecek içerikte Kurula bağlı bir teşkilat yapısı oluşturmasının yanında kendi bütçesinin oluşumuna ve yönetimine imkan verecek mali yapıda ortaya koymaktadır" dedi.

"KAMU İHALE YASASI KAPSAMINDA KURUM'A "İTİRAZ MAKAMI" GÖREVİ DE VERİLDİ"

Tüm kısıtlı imkânlarla görev yapan Kurul'a geçen ay içerisinde yasallaşan Kamu İhale Yasası kapsamında "İtiraz Makamı" görevi de verildiğini söyleyen Süreç, yapılacak kamu ihalelerine katılan tarafların şikayetlerini değerlendirecek olan kurulun, ihalenin iptalinden gözden geçirilmesine kadar geniş yetkilere sahip olacağını, ancak bu yeni görev içinde ilave personel ihtiyacı bulunduğunu bildirdi.

Tüm idari personele teşekkür eden Süreç, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Bu türden kurumsal çalışmaların bireysel çabayla oluşması mümkün değildir, birlikte yürüyeceğiniz yol arkadaşlarınızın yani çalışma ekibiniz de sizlerle ayni hedef ve doğrularla hareket etmesi önem taşımaktadır. Bu bağlamda görev sürem boyunca birlikte emek harcadığım şu anda göreve devam eden veya görevi sona ermiş olan Kurul üyesi arkadaşlarıma, büyük özverilerle yokluklar içerisinde bizimle bu yolu yürüyen idari personelime tekrardan teşekkürlerimi sunmak isterim"

REKABET KURULU PERFORMANS TABLOSU

2012 2013 2014 2015 2016

_____

Kurul Kararları 30 47 65 83 112

Kurul Görüşleri - 3 3 5 10

Gelen Evrak (adet) 39 147 188 317 268

Giden Evrak (adet) 57 145 407 435 473

Başlatılan İşlem Sayısı (54) 5 11___ 19 21

Şikayet (14) 2 5 3 4

Re'sen (11) 1 4 1 5

Yoğunlaşma (13) - - 8 5

Muafiyet (7) 2 2 3 -

Kapsam Dışı (12) 0 5 7

Tamamlanan Dosyalar (50) 1 9 12 28

İhlali Tespit Edilen Teşebbüsler - 14 24 22

İhlal Tespit Edilen Teşebbüs Birlikleri- 2 - 1

İhlallere Verilen Toplam Cezalar - 97,240TL 273,420TL 605,201TL

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.