İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

"Seçme-meli" din dersi fiilen "kaldırılması" anlamına mı gelecek?

"Seçme-meli" din dersi fiilen “kaldırılması” anlamına mı gelecek?

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni kadrosu olmayan ve bunu oluşturmak için hiçbir çabada bulunmayan Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokullarda seçmeli ders haline getirmek istediği bu dersi, "öğretmensizlik" bahanesi ile aslında pratikte kaldırıyor. Böylece öğrenciler hocası olmayan dersi "seçmemesi" ile dersler ortadan kalkmış olacak ve bakanlık "kimse seçmedi, talep yok" diyebilecek.

Yayın Tarihi: 26/07/18 07:44
okuma süresi: 5 dak.
"Seçme-meli" din dersi fiilen “kaldırılması” anlamına mı gelecek?
A- A A+
  • Konuyla ilgili tartışmalar ve açıklamalar sürerken Eğitim Bakanlığının ortaokullarda din derslerini seçmeli hale getireceğine kesin gözüyle bakılıyor ancak, ülkemizde bu dersi öğrencilerin seçmesi halinde bunu verecek kadrolu "Din Bilgisi Öğretmeni" bulunmuyor; ayrıca bakanlık Türkiye'den de öğretmen istemiyor.
  • Bu durum teorik olarak "seçmeli" hale gelecek olan derslerin aslında fiilen "kaldırılması" anlamına gelecek…
  • Din dersleri için hükümetin, alacağı kararla söz konusu dersleri "seçmeli" hale getirerek "dolayısıyla öğretmene de ihtiyacımız yok" yaklaşımı sergilemesi beklenirken bu konuda daha önceki dönemlerde Türkiye ile öğretmenler konusunda 3-4 yıllık bir planlama yapıldığı öğrenildi.
  • KKTC Milli Eğitim Bakanlığ'ının daha önceki dönemlerde 2020 yılına kadar öğretmen ihtiyacını bildirmesine ve Türkiye'nin de bu ihtiyaca dönük talepleri karşılamak için kendi bünyesinde planlama hatta sınav yapmasına rağmen TDP yönetimindeki Eğitim Bakanlığı'nın bundan vazgeçmesi yeni tartışmalara yol açacak.
  • Hala Sultan İlahiyat Koleji'nde geçtiğimiz haftalarda yaşanan Türkiye'deki 28 Şubat benzeri diploma skandalı ardından "Seçmeli Din Dersi" tartışmaları da dineceğe benzemiyor…

Kıbrıs Postası - Vatan Mehmet

Ülkemizde Seçmeli din dersleri ile ilgili tartışmalar ve açıklamalar sürerken hükümetin ortaokullarda resmi olmasa da din derslerini kaldıracağına ve bunu kağıt üzerinde seçmeli hale getireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu konuda Eğitim Bakanlığının resmi kararı da bu günlerde alması beklenirken ortaya çıkacak fiili durum tartışmaları alevlendireceğe benziyor.

Çünkü ülkemizde bu dersi öğrencilerin seçmesi halinde bunu verecek kadrolu "Din Bilgisi Öğretmeni" bulunmuyor.

Öte yandan Bakanlığın bu konuda Türkiye'den de bir talebi yok.

Bakanlığın dersleri seçmeli hale getirip öğretmene de ihtiyaç yok yaklaşımı göstermesi beklenirken; bu konuda daha önceki dönemlerde Türkiye ile öğretmenler konusunda 3-4 yıllık bir planlama yapıldığı öğrenildi.

KKTC Milli Eğitim Bakanlığ'ının daha önceki dönemlerde 2020 yılına kadar öğretmen ihtiyacını bildirmesine ve Türkiye'nin de bu ihtiyaca dönük talepleri karşılamak için kendi bünyesinde planlama hatta sınav yapmasına rağmen TDP yönetimindeki Eğitim Bakanlığı'nın bundan vazgeçmesi yeni tartışmalara yol açacak.

Konuyla ilgili tartışmalar yer yer de çeşitli açıklamalar devam ediyor.

ÖZYİĞİT'TEN LAİKLİK VURGUSU

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit bir süre önce zorunlu din dersi konusunda adım atarak orta öğrenimde seçmeli ders kapsamına alınacağını söyledi.

Özyiğit"Ortaokullarda din dersini seçmeli ders olarak okutmak istiyoruz. Bu ülkede sadece Sünni İslam'ı benimsemiş kimseler yoktur. Dolayısıyla bizim temel hedefimiz orta öğrenimde zorunlu din dersi kavramının geri çekilmesi ve seçmeli din dersinin de belirli bir program kapsamında geliştirilmesidir" ifadelerini kullandı.

Benzer açıklamaları Meclis kürsüsünde de dillendiren Özyiğit "Laiklik ilkesinden ödün vermeyeceğiz" dedi.

İlkokul öğretmenlerinin din dersini verebilecek düzeyde olduğunu belirten Özyiğit, kolej sınavları nedeniyle bu derslerin bazen savsaklandığını ancak denetim yaparak, diğer tüm dersler gibi din dersine de gereken önemin verilmesini sağlayacaklarını ifade etti.

Özyiğit, orta eğitimde ise ortaokuldaki tüm din derslerinin zorunlu olan kısmının seçmeli ders formatına geçmesi için bir düzenleme yapılacağını ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde ise Çağdaş Eğitim Platformu üyeleri din derslerinin zorunlu ders haline getirilmesi ve din eğitimine gereken önemin verilmesi talebiyle Başbakanlık önünde eylem düzenledi.

Öte yandan bu konuda hükümet ortakları arasında da görüş birliği yok.

Hala Sultan İlahiyat Koleji'nde yaşanan diploma krizinde yalnız kalan TDP'nin yeni uygulaması hakkında gelişmelerin ise nasıl şekilleneceği merak konusu.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.