İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

CAS Çalışanları Sözcüsü Öznergis: "CAS, KKTC'nin gayri meşru çocuğu…Kabul etse de üstüne almıyor"

CAS Çalışanları Sözcüsü Öznergis: "CAS, KKTC’nin gayri meşru çocuğu…Kabul etse de üstüne almıyor"

CAS Personel Müdürü ve Sözcüsü Öznergis, CAS'ın devletin malı olduğuna dair ifadeye Başbakan'ın kabul ettiğini belirterek, "Yani CAS tamamen KKTC devletinin gayri meşru çocuğudur. Kabul etse de üstüne almıyor" ifadesinde bulundu.

Yayın Tarihi: 02/08/18 07:53
okuma süresi: 8 dak.
CAS Çalışanları Sözcüsü Öznergis: "CAS, KKTC’nin gayri meşru çocuğu…Kabul etse de üstüne almıyor"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul Senova

CAS Personel Müdürü ve Sözcüsü Erkut Öznergis, deneyimli gazeteci Serhat İncirli'nin Kanal T ekranlarında sunduğu 'Günaydın Kıbrıs' isimli programa konuk oldu.

İncirli'nin "Devlet çalışanı mısınız yoksa özel sektör çalışanı mı? " sorusuyla başlayan programda Öznergisli, şirketin son 8 yılda içinden geçtiği hadiseleri tek tek anlattı, çarpıcı iddia ve söylemlerde bulundu.

CAS LTD'ye ait hisselerin tümünün, 2010 yılından bu yana devlet tarafınca satın alındığını fakat şirketler mukayyitliğindeki kayıtların yapılmaması nedeniyle özel bir şirketmiş gibi gözüktüğünü anlatan Öznergis, şöyle devam etti:

"BAŞBAKAN OLAYIN ÜSTÜNE GİDECEĞİNİ BİZZAT SÖYLEDİ"

"CAS LTD yüzde 100 devlet malı olmasına rağmen hisse devirlerinin o veya bu nedenlerden yapılmamasından dolayı özel bir şirket olarak gözüküyor. Ben 2009 yılından beri CAS LTD'de çalışıyorum. 2009 yılında Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile HAVAŞ ortaklı bir şirket kurulmuştu ancak 2010 yılında KTHY'nin tasfiye edilme süreci aşamasında personel maaşlarının ödenebilmesi için devletten istenilen yardım karşılığında CAS'ın yüzde 50 + A hissesi İnkişaf Sandığı'na satıldı. O dönemin Bakanlar Kurulu kararları da şuan elimizde mevcut. Bunun üstüne de Şirketler Mukayyitliğine bunun yazıları yazıldı, dendi ki devlete; sen bize üç buçuk milyon TL ver, personeli ödeyelim, biz de sana bunun karşılığı olarak CAS'ın yüzde 50 hissesini verelim. Bu işlemler tamamlandı ancak bir türlü devir sözleşmesi formu yapılmadı, yapılmıyor. Bu formun yapılıp yapılmadığı da belli değil. Şuan Sayın Başbakanımız da geçen gün yaptığı istida ile denetleme kuruluna yetki verdi ve bize bu olayın üzerine gideceğini bizzat kendisi söyledi."

HAVAŞ SÜRECİ…

İstanbul merkezli HAVAŞ'ın KKTC'ye 'yap-işlet-devret' modeli için geldiğini, herkesin bildiğini belirten Öznergis, Ercan'ın T&T şirketine vermesiyle, HAVAŞ'ın adadaki misyonunu tamamlaması nedeniyle geri dönme kararı aldığını ve şirketin hisselerini de devlete vermek için adım attığını belirtti.

"ÇALIŞANLARIN TÜM SOSYAL HAKLARI DEVLET TARAFINDAN ÖDENİYORDU"

Şirket çalışanlarının maaşlarını kimin ödediğine dair soru üzerine konuşan Öznergis şöyle devam etti:

"2014 yılında şirket hisselerinin yüzde 100 devletin olmasından sonra bütün ödemeleri Bakanlar Kurulu kararıyla, Ulaştırma Bakanlığı'nın bize uygun gördüğü bir bütçeden, Maliye, tarafımıza ödüyordu. Sadece maaşları da ödemiyor, bizim uçaklar için yaptığımız sigorta bedellerini, Ercan içerisinde kullandığımız kart bedellerini, araçlarımızın kart bedellerini, sosyal sigorta ve ihtiyaç sandığımıza kadar Bakanlar Kurulu kararlarıyla KKTC devleti üstlenmişti."

"CAS, KKTC'NİN GAYRİ MEŞRU ÇOCUĞU…"

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Tufan Erhürman ile gerçekleştirdikleri bir görüşmede, CAS'ın devletin malı olduğuna dair ifadeye Başbakan'ın kabul ettiğini belirten Öznergis, CAS ile ilgili "KKTC'nin gayri meşru çocuğu" nitelemesinde bulundu. Personel Müdürü ve CAS çalışanları sözcüsü Öznergis şöyle devam etti:

"Yani CAS tamamen KKTC devletinin gayri meşru çocuğudur. Kabul etse de üstüne almıyor. Bizim derdimiz devlete girmek değil… Biz şirketimizde çalışmaktan memnunuz. CAS LTD devletindir denildiği için biz 2014 yılından beridir görevlerimizi huzurlu bir şekilde yapıyorduk. Hiçbir hatamız da yoktu."

"DEVLET BORCUNU ÖDEMEDİ DİYE ÇALIŞANLAR İŞSİZ KALDI"

İşlerin nasıl sarpa sardığını anlatan Öznergis, yine 2014 yılında Serdar Denktaş tarafından CAS için 4 havayolu şirketi getirildiğini belirterek şöyle devam etti:

"2016 yılında da Atlas Jet getirildi hükümet tarafından. Bunlar da nasıl hükümet tarafından getirildi; biliyorsunuz KTHY battığında, Atlas Jet, KTHY'nin kalan yolcularını taşımıştı. Bundan dolayı da 14 milyon ile 24 milyon TL arasında bir alacağı doğdu Atlas Jet'in ve mahkemelik oldular. Yapılan görüşmeler sonucu Atlas Jet'e bizim devlet teklif verdi, dedi ki; gel biz bu mahkemeyi geri çekelim, sana da bu parayı geri ödeyelim ancak sen de hizmetlerini CAS LTD'den al. AtlasJet'in sahibiyle görüşüldü, bu konular hakkında anlaşıldı ve para Atlas Jet'in sahibine ödendi. Ancak 13 milyon TL kadar ödendikten sonra, kalan miktarı biz bilmiyoruz, biz tamamen, Atlas Jet'ten gelen tebligat üzerine biliyoruz. Devletin borcunu ödememesinden dolayı, CAS LTD'den hizmet alımını durdurdular ve biz işsiz kaldık."

"BAŞBAKAN, 5-6 AY DAHA BU YÜKÜ ÇEKMEYE RAZIYIM DEDİ"

Başbakan ve Ulaştırma Bakanı ile gerçekleştirdikleri toplantılarda, çalışanlara nasıl umut pompalandığını anlatan Öznergis şöyle devam etti:

"Bizim kesinlikle devlette çalışmak gibi bir isteğimiz yok. Ancak Başbakan ve Ulaştırma Bakanı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, bize söylenilen; siz merak etmeyin bu şirket zaten ayağa kalkacak…Biz size yardımcı olacağız, biz size müşteri bulacağız, size gereken havayolunu sağlayacağız, bakın Temmuz'un 16'sına kadar da maaşlarınızı ödedik… Hatta Başbakan bize daha da ileriye gidip,'müşteri bulsunlar size, ben da bulabilirsem, 5-6 ay daha bu yükü çekmeye razıyım çünkü bu toplumsal bir yaradır, size yardımcı olacağım' dedi."

"CAS'IN ALICILARI HAZIR"

Ulaştırma Bakanı Atakan'ın, CAS'ın 12 milyon TL'ye yakın bir borcu olduğunu ve bu borcu devlet olarak üstlenmeye hazır olduklarını, borcu ödedikten sonra da CAS'ı özel bir kuruluşa vereceklerini, alıcıların hazır olduğunu söylediğini kaydeden Öznergis, çalışanlara "Özelde çalışır mısınız" şeklinde soru yöneltildiğini ifade etti. Çalışanların da, "Tamam çalışırız ama bize bir protokol yapın ki, bu şirket iki ay sonra bizi işten atmasın" şeklinde şart koştuğunu belirten Öznergisli, Atakan'ın ise, "Yok öyle bir garanti veremeyiz" şeklinde ifadede bulunduğunu iddia etti.

PEŞKEŞ Mİ?

Program sunucusu İncirli'nin "Peşkeş mi yani?" şeklindeki sorusu üzerine konuşan Öznergis, "Peşkeş demek çok ağır olur ama bilinçsiz şekilde CAS LTD'den kurtulmak ve üstüne sorumluluk almamak için olay bu noktalara kadar geldi." yorumunda bulundu. Şirketin merkez binasına giremediklerini belirten Öznergis, özel eşyalarını dahi polis nezaretinde alabildiklerini kaydetti.

ÇALIŞANLAR ÇÖZÜMÜ BULDU…

Sorunun çözümünü de anlatan Personel Müdürü, şöyle devam etti:

"Bize CAS LTD'de müşteri bulsunlar, biz işleriz. Atlas Jet'in KKTC devletinden halen daha alacağı 10 milyon TL'ye yakın bir para var. Sizce Atlas bu parayı almayacak mı? Bari biz da iş yapalım, ekmeksiz kalmayalım. Bizim de iddiamız bu…

T&T bizim orada bulunmamızı istiyor. Ulaştırma Bakanı da bize bunu bizzat söyledi, sizin orada bulunmanız lazım ancak biz bir türlü yardım edemiyoruz, müşteri de bulamıyoruz çünkü öyle bir oldu; şirket devletindir diye, şirketler yanaşmıyor, devlet de bize yardım edemiyor,"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.