İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

16 TL'lik zeytinyağının kaynağı Afrin olmasın?

16 TL’lik zeytinyağının kaynağı Afrin olmasın?

Bakan Şahali ile Tarım Dairesi'nin menşeini hukuken Türkiye olarak açıkladığı ve geçtiğimiz haftalarda Mağusa Limanına gelen 25 tonluk zeytinyağının Afrin kaynaklı olduğu belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 27/12/18 07:44
okuma süresi: 10 dak.
16 TL’lik zeytinyağının kaynağı Afrin olmasın?
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Kıbrıs Postası'nın geçtiğimiz gün manşetten verdiği ve büyük tartışmalara neden olan haberini yalanlamak üzere ülkemize 25 ton ithal edilen zeytinyağının menşeinin Türkiye olduğunu açıklayan Tarım Bakanı Erkut Şahali ile ithali yapan şirket yetkilisi Hürrem Tulga, Türkiye'de satışı 20 ile 25 TL olan, elden acil satan üreticinin bile 18 TL'nin altına inmediği yağı nasıl 16,50 TL'ye alınabildiğini açıklamadığı gibi bundan sonra ithal edeceği ya da etmeyi planladıkları miktar konusunda da belirsiz ifadeler kullanmaya devam ettiler…

Söz konusu sağlık analizlerinin paylaşılmasına rağmen Türkiye'de zeytinyağı piyasası, ürün borsasında 19 TL altı ürünlere şüphe ile bakıyor.

İlgili Bakan Erkut Şahali ile Tarım Dairesi'nin menşeini hukuken Türkiye olarak açıkladığı ve geçtiğimiz haftalarda Mağusa Limanına gelen 25 tonluk zeytinyağının Afrin kaynaklı olduğu belirtiliyor…

İthalin teknik yönü, Kıbrıs Postası'na konuşan ZEYSAN Başkanı Ziya Sezey'in hükümetin kararlarına itirazı ile gündeme gelirken söz konusu ithalle ilgili toplam miktarla ilgili belirsizlikler var.

Bir iddiaya göre 25 tonla başlayan ilk ithalat yine ilk aşamada 140 tona kadar çıkartılacak.

Öte yandan ülkemizde bir rekolte düşüklüğü olduğunu ise tüm taraflar kabul ediyor.

Hatta bu konuda otellerin sıkıntı yaşadığı ve kara borsa arayışlara girdiği de iddia ediliyor. Hükümet kaynakları da ithali bu çerçevede savunuyor.

TÜRKİYE PİYASASINA GİRMEDEN DİREK İHRAÇ

Türkiye'nin Afrin'i Zeytin Dalı Harekâtıyla PKK\PYD-YPG ve DAEŞ terör örgütlerinden temizlemesi ve 200 binin üzerinde Suriyelinin dönüşü ardından dünyaca ünlü Afrin zeytin ve zeytinyağı Türkiye aracılığı ile uluslararası pazara satılıyor.

Türkiye'nin siyasi ekonomik bir karar olarak bu uygulaması, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Afrin Yerel Meclisi ile birlikte zeytinleri uluslararası pazara açması şeklinde gerçekleşiyor ve Afrin zeytinleri Türkiye piyasasına girmeden direk ihraç ediliyor…

Türkiye'de önce hükümetin Afrin'den 50 bin ton zeytinyağını 3'üncü ülkelere satmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği üzerinden alacağı haberleri gündeme geldi.

Özellikle fiyatların düşük olması önce Türkiye'de iç piyasayı tedirgin ettiği yönünde çeşitli değerlendirmelere neden oldu.

TC TARIM BAKANI PAKDEMİRLİ: "PKK'NIN ELİNE GELİR GEÇSİN İSTEMİYORUZ"

Konuyla ilgili Türkiye'de de yapılan tartışmalar üzerine TC Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli "Afrin'de biz hükümet olarak PKK'nın eline gelir geçsin istemiyoruz. Afrin'de gelirlerin bir şekilde bize geçmesini istiyoruz. O sebeple Tarım Kredi Kooperatiflerine 5 bin tonluk bir görev yazılmıştır. Bu görev için ayın 8'inde kapılar açıldı. Şu ana kadar giren 600 ton ürün var. 200 bin tonluk zeytinyağı rekoltesinde bunları konuşuyor olmamız çok komik" açıklaması yaptı.

Öte yandan konuyla ilgili Türkiye iç piyasasından da çeşitli öneriler gelmiş, söz gelimi Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği "Afrin'de yetişen zeytinler Türkiye'de işlenerek, paketlenerek üçüncü ülkelere satılabilir. Bunu illa özel sektör yapsın demiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri de yapabilir" önerisinde bulunmuştu.

AFRİN'DE 15 MİLYON ZEYTİN AĞACI

Suriye zeytinlikleri ülkenin kuzeybatısında yoğunlaşıyor, zeytin ağaçlarının yüzde 20'si burada özellikle Afrin'de bulunuyor. Suriye'deki zeytin üretiminin yüzde 30'u, nüfusu büyük oranlarda zeytincilikle uğraşan Afrin'de gerçekleşiyor. Afrin çevresinde 15 milyon zeytin ağacı olduğu tahmin ediliyor.

"DEVLET ELİYLE TÜCCAR YARATILMIYOR"

Öte yandan 25 ton zeytinyağını Bakanlar Kurulu marifetiyle ithal eden Esnaf Zanaatkâr ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Hürrem Tulga, Kıbrıs Postası'na konuşan Zeytin-Zeytinyağı Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ZEYSAN) Başkanı Ziya Sezey'in gelen yağın "Suriye'den kaçak ithali" iddiası ile "devlet eliyle tüccar yaratıldığına" dair değerlendirmesinin doğru olmadığını söyledi.

Aynı şekilde Tarım Bakanı Erkut Şahali de mecliste yaptığı gündem dışı konuşmada üretici ve tüketicinin mağdur olmayacağı bir durumun öngörüldüğünü ve kimsenin ticari avantajının ortadan kaldırılmadığını ve tamamen tarafların bilgilendirilerek bunun uygulandığını anlatmıştı.

Öte yandan Tarım Dairesi ise gelen yağların menşeinin Türkiye olduğunu ve yapılan tetkiklerin müspet olması üzerine ülkeye girdiğini açıkladı.

TULGA: "PİYASADA ZEYTİNYAĞI YOK; TÜKETİCİ VE ÜRETİCİ HAKLARI KORUNUYOR"

Kıbrıs Postası'na konuşan ve yağı ithal eden Esnaf Zanaatkâr ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Hürrem Tulga, "Suriye'den ithal tamamen asılsız, devlet eliyle tüccar yaratıldığı iddiası da asılsız… Esasen tüm söylenenler asılsız" dedi.

Tolga, ülkedeki tüm zeytinyağı değirmenlerinin arandığını, üreticinin ilk kez kooperatif sayesinde bu denli para kazanmış olduğunu belirterek piyasada zeytinyağı sorunu olduğunu, bu nedenle yağın kara borsaya da düştüğünü, otellerin bile kaçak yağ peşine düşmek zorunda kaldığını iddia etti.

Tolga, "Bu karar kendi üreticimizle verildi. Tüketici ve üretici haklarını korumak maksadıyla… Piyasada zeytinyağı yok ve bu asılsız konuşan arkadaşlar otellere zeytinyağı vermiyor. Ne oluyoruz Allah aşkına?" diye sordu.

Tolga, Kıbrıs Postası ile ithalin evrakı ve tarafların yaptığı mutabakatı da paylaşarak zaten ZEYSAN'ın buna imza atmış olduğunu kaydetti.

ŞAHALİ: "YAPILAN İTHALATLA NE ÜRETİCİ MAĞDUR OLACAK NE DE TÜKETİCİ"

Tarım Bakanı Erkut Şahali de önceki gün mecliste yaptığı gündem dışı konuşmada üretici ve tüketicinin mağdur olmayacağı bir durumun öngörüldüğünü ve kimsenin ticari avantajının ortadan kaldırılmadığını ve tamamen tarafların bilgilendirilerek bunun uygulandığını anlattı.

Yağın 16,50 kuruştan alındığını, 26 liradan teslimatının yapıldığını belirten Şahali, "Zeytinyağı ithalatı ihtiyaca yönelik, ticari bir amaç yok" dedi. Şahali, yapılan ithalatın asli amacının verimi düşük bölgelere dağıtım yapmak için olduğunu vurguladı.

Bakan Erkut Şahali, yağın menşeinin Türkiye olduğunu söyledi.

İthalat konusunda tamamen şeffaf olacaklarını, 12 Aralık'ta gelen bu zeytinyağlarının kontrolünün önce Türkiye'de yapıldığını, ardından da görevlendirilen bir heyetle kontrollü bir şekilde adaya girişinin yapıldığını aktardı. Şahali, "yapılan ithalat sonucunda ne üretici mağdur olacak ne de tüketici" dedi.

SEZEY: "YANİ KOOPERATİF SANAYİCİLİĞE Mİ SOYUNUYOR?"

ZEYSAN Başkanı Ziya Sezey ise Suriye menşei meselesine açıklık getirerek Türkiye'nin Afrin bölgesi menşeli dökme yağı siyaseten terör örgütlerinin eline geçmemesi için alıp yalnızca dış piyasaya ihraç ettiğini ifade ederek bu durumun tıpkı KKTC'nin İngiltere'ye bir ürünü gönderirken Türkiye üzerinden bu işlemi yapması gibi olduğunu söyledi.

Sezey ithali yapan ilgili kooperatifin üreticiyi desteklemek için kurulduğunu, bu desteğin dökme yağı alıp satarak dağıtmak olmadığını belirterek "ne yani kooperatif sanayiciliğe mi soyunuyor?" diye sordu.

Ziya Sezey, devletle hükümetle kavga niyetinde olmadıklarını ancak bazı bakanların zeytin ithali ile ilgili 140 tonluk bir karar alındığını ifade ettiklerini oysa yapılan mutabakatın 25 tonla ve sonrası için durum değerlendirmesine tabi olduğuna dikkat çekti.

REKOLTE DÜŞÜKLÜĞÜNE DİKKAT ÇEKEN TARIM DAİRESİ: "MENŞE TÜRKİYE"

Tarım Dairesi, ithal edilen zeytinyağı ürününün menşeinin, Türkiye Cumhuriyeti olduğunu ve TC Tarım ve Orman Bakanlığı'nda onaylı, akredite olan Hatay Gıda Laboratuvar Müdürlüğü'nde istenilen tüm analizlerin, daire kontrolünde yaptırılarak, sonuçların müspet çıkmasıyla izin verildiğini açıkladı.

Tarım Dairesi, Zeytinyağı Üreticileri ve Sanayiciler Derneği'nin (ZEYSAN) basında yer alan iddialarına atfen yaptığı yazılı açıklamada, ülkede 2018 yılı zeytin ürünü rekoltesinde, % 50 ve altında bir üretim gerçekleşmesi nedeniyle üründen elde edilen zeytinyağı üretiminde de aynı oranda bir düşüş baş gösterdiğine dikkat çekildi.

Rekoltedeki düşüşün, ülke coğrafyasında eşit dağılım göstermediği işaret edilen açıklamada, Girne ve Güzelyurt ilçelerinde üretim normale yakın seyrederken, Mesarya, İskele ve Karpaz bölgelerinde çok az bir üretim olduğunun dairenin çalışmaları sonucunda tespit edildiğine işaret edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu amaçla Bakanlar Kurulu, 11 Aralık 2018 tarihinde "Esnaf Zanaatkarlar ve Üreticiler Pazarlama Kooperatifi Ltd. Şirketi"ne 25 tona kadar Bakanlığımızın koyacağı kayıt ve şartlara uygun olarak, "natürel sızma zeytinyağı ve natürel birinci zeytinyağı" ithal izni vermiştir. Bakanlar Kurulu kararlarında, bu kayıt ve şartlar belirlenmiştir.

Bu sebeple ön izin verme makamı olarak Dairemiz, zeytinyağı ithalinde Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmiş olan kriterleri dikkate alarak, ithal yetkisi verilen kooperatiften ürünün ithalinde istenilen tüm belgeler sağlandığından dolayı, 19 Aralık 2018 tarihinde sınır kontrol noktalarımızdan ülkemize girişine izin vermiştir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.