İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Asgari ücret görüşmelerinde "nikah" polemiği

Asgari ücret görüşmelerinde "nikah" polemiği

Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun ilk toplantısı ardından Kıbrıs Postası'na konuşan taraflar birbirini "nikâh kıymakla" suçladı. Temsilciler karşıt görüşlerini Kıbrıs Postası'na anlattı.

Yayın Tarihi: 22/07/19 07:34
okuma süresi: 9 dak.
Asgari ücret görüşmelerinde "nikah" polemiği
A- A A+
Kıbrıs Postası – Ertuğrul Senova

Asgari Ücret Saptama Komisyonu yılın ikinci asgari ücretini belirlemek üzere geçtiğimiz Çarşamba günü toplandı. Komisyonun her ilk toplantısı gibi bu toplantı da sonuçsuz sonlandı.

Toplantının detaylarına ilişkin taraflarla görüşen Kıbrıs Postası, henüz net bir rakamın masaya yatırılmadığını, işçi tarafının DPÖ verileri uyarınca 3 bin 450 TL ile 3 bin 500 TL bandı arasında teklif sunduğunu, işveren tarafınsa verilerin 3 yıl geriden gelmesi sebebiyle teklifi sağlıksız bulduğunu öğrendi.

Öte yandan komisyonun işçi ve işveren tarafları ortaya bazı iddialar attı, karşılıklı suçlamalar yaşandı. İşçi temsilcisi, "hükümetle işverenin nikahı kıydığını" iddia ederken, işveren ve hükümet kanadı bunun yanlış olduğu öne sürdü.

İşveren kanadı bu iddianın aslında tam tersinin yaşandığını öne sürerken, Çalışma Bakanı Sucuoğlu ise her iki tarafa eşit uzaklıkta olduklarını söyledi.

İşveren kanadı ayrıca, komisyondaki temsilcilerin, karara net bir etkisi bulunmadığını, son kararı Maliye Bakanlığı'nın vereceğini, bugüne kadar sürecin hep aynı işlediğini iddia etti.

İŞÇİ TEMSİLCİSİ YELTEKİN: "YENİ ÜCRET 3 BİN 500 TL BANDINDA OLMALI"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını temsil eden Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Sekreteri Ali Yeltekin, henüz pazarlık noktasına gelemediklerini ifade etti.

Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) verilerine göre Hayat Pahalılığının (HP) 7,57, büyüme hızınınsa yüzde 3 olduğunu belirten Yeltekin, bu oranlara göre yeni asgari ücretin 3 bin 450 TL ile 3 bin 500 TL bandında olması gerektiğini söyledi.

"BİZ KİME İNANACAĞIZ?"

DPÖ'nün açıkladığı HP verisinin, hükümet tarafından yüzde 2 oranında kesinti yapılarak düşürüldüğünü anımsatan Yeltekin, "Komisyondaki DPÖ temsilcisi ile bu konuyu görüştüm, böyle bir sapmanın olmadığını söyledi. Maliye Bakanlığı bu gücü nereden buldu da HP oranını 5,57 olarak açıkladı? Biz kime inanacağız?" sorusunu sordu. Yeltekin, yeni asgari ücretin, kesintili HP verisiyle hesaplanması halinde 3 bin 500 TL bandından daha geriye düşebileceğinden de söz etti.

Asgari ücretin temel ücret olmadığını, vasıfsız bir işçinin aldığı ücret olduğunu belirten Yeltekin, "Bu konuda bir mücadele mevcut" dedi.

"BİR SONRAKİ TOPLANTI TARİHİ HENÜZ NET DEĞİL"

Bir sonraki toplantı için henüz tarih belirlemediklerini söyleyen Yeltekin, "Umarım toplantı tarihleri konusunda bayramı geçirebilecek bir operasyon düzenlenmez. Bizi adeta Ağustos ayına sürüklüyorlar. Ümidim bu işin Eylül'e kadar sarkmaması. Çünkü arada bayram var" ifadelerinde bulundu.

"HÜKÜMET KANADI, İŞVEREN TARAFIYLA NİKÂHI KIYDI GİBİ"

Toplantıda, hükümet kanadının "sessizliğini koruduğu" yorumunda bulunan Yeltekin, "Hükümet kanadı, işveren tarafıyla nikâhı kıydı gibi" şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu'nun son zamanlarda yaptığı açıklamalara dikkat çeken Yeltekin, "işverenle hükümet nikâhı kıydı" yorumunu, Sucuoğlu'nun açıklamalarına bağlayarak, bir al – ver süreci yaşandığını, Bakanın işveren tarafının lehine yönelik 'af' ve benzeri kolaylıklarla 3 bin 500 TL bandını kabul ettirmeye çalışacağını ifade etti.

İŞVEREN TEMSİLCİSİ AROĞLU: "BİZİM SİTEMİMİZ, VERİLEN SÖZLERİ TUTMAYANLARA"

Öte yandan Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Mustafa Aroğlu ise, asgari ücret konusundaki temennilerinin, mevcut ücretin iki katının fazlası yönünde olduğunu fakat ülkedeki ekonominin buna el vermediğini söyledi.

"Bizim amacımız bu memlekette herkesin iyi yaşamasıdır. Herkes bu hakka sahip" diyen Aroğlu, ülkenin milli gelirinde bir artış olmadığını ve bu konuda adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Alınan ekonomik kararların yanlış olduğunu öne süren Aroğlu, "Örneğin emirnamelerle ekonominin durdurulması. Zaten yeterince sıkıntımız var. İzole bir ülkede yaşamaya çalışıyoruz. Ekonominin önünü açacak olan iş insanlarının, zorluklardan nispeten de olsa kurtarılmasını talep ediyoruz. Bize daha önce pek çok kez söz verildi ama pek adım atılmadı. Bizim sitemimiz bunadır" şeklinde konuştu.

"YÜKSEK ÜCRET ÖDEMEK KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİL… MESELE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI"

Yüksek ücret ödeyebilen müesseselerin ayrıcalıklı olduğunu, diğerlerine nispeten çok daha iyi kadrolar oluşturabildiğini ve çok daha iyi işler üretebildiğini belirten Aroğlu, "İşverenler için yüksek ücret ödemek kötü bir şey değil. Bizim üzerinde durduğumuz ayrıntı sürdürülebilir olması" dedi.

"BİZ İŞÇİ DÜŞMANI DEĞİLİZ… KKTC'DE İŞÇİ – İŞVEREN KAVGASI YOK"

Özel sektördeki bazı müesseselerde maaş ödemelerinin hâlihazırda aksadığını söyleyen Aroğlu, "Devlet bütçesinin de üçte biri yardım ve hibelerden oluşuyor. Özel sektörün bu şansı var mı? Yok. Biz işçi düşmanı değiliz. İşçiler bizim ailemiz. KKTC'de işçi işveren kavgası yok. Ücretler sağlıklı olarak artmalı. Millî gelirin oranı ile paralel olarak artmalı" ifadelerinde bulundu.

"KOMİSYONDA AÇIK ARTTIRMA YAPMIYORUZ"

Asgari ücret tespit toplantılarını, ekonomideki sorunları devlete aktarma fırsatı olarak da gördüklerini belirten Aroğlu, komisyondaki hükümet kanadının bugüne kadar 'halka hoş görünme' çabası içerisinde adımlar attığını belirtti, hesaplamaların doğru yapılması gerektiğine dikkat çekti. Komisyonda 'açık arttırma' yapmadıklarını söyleyen Aroğlu, ülke ekonomisine ilişkin verilerin 3 yıl önceden geldiğini belirterek, sitem etti.

"NİKÂH KIYILDI" MESELESİ… "GERÇEK, ASLINDA BUNUN TAM TERSİ"

Komisyondaki işçi temsilcisinin "Hükümet ile işveren nikâhı kıydı" söylemini değerlendiren Aroğlu, bunun doğru bir bilgi olmadığını, aslında gerçeğin tam tersi olduğunu iddia etti. İşçi temsilcisi ile devletin mutabakata varıp, öneriyi 'her zamanki gibi' önlerinde bulacaklarını belirten işveren temsilcisi, "Süreç adeta bir satranç oyunu gibi. Kendileri yazıp kendileri oynuyorlar. Sendikaları takdir ediyorum. Bu işi çok iyi biliyorlar. İşlerini, kendi açılarından çok güzel yapıyorlar" dedi.

"İŞÇİ VE İŞVERENİN SÖYLEMLERİNİN PEK ETKİSİ YOK… SON KARARI MALİYE VERECEK"

Son toplantıda, "Gerçek verileri getirin ve ortaya koyun. Ne çıkarsa kabulümüzdür" dediklerini belirten Aroğlu, "Açıkçası en sonunda Maliye Bakanlığı ne derse o olacak. Özel sektör paydaşlarının söylemlerinde dikkate alınan bir nokta yok. Evet, komisyonda Çalışma Bakanlığı temsil ediliyor ama karar Maliye'nin. Bizim pek etkimiz olmayacak; ne fazla, ne de eksik…" ifadelerinde bulundu.

ÇALIŞMA BAKANI SUCUOĞLU: "HER İKİ TARAFA DA EŞİT UZAKLIKTA DURUYORUZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu ise, işçi temsilcisinin "Hükümet ile işveren nikâhı kıydı" söyleminin yanlış olduğunu ifade ederek, her iki tarafa da eşit uzaklıkta olduklarını kaydetti.

"HERHANGİ BİR RAKAM ÜZERİNDE DURULMADI"

"Komisyon toplantısında ben açılışı yapıp kaçtım. 2-3 toplantı sonrası tarafların yakınlaşacağını düşünüyorum" diyen Bakan Sucuoğlu, toplantıda herhangi bir rakam üzerinde durulmadığını kaydetti.

"ABSÜRT TEKLİFLERİ TABİ Kİ KABUL ETMEYECEĞİZ"

"Absürt teklifleri tabi ki kabul etmeyeceğiz" diyen Sucuğlu, "Herhangi bir rakam üzerinde bir şey söylemek istemiyorum. Biri 3 bin, biri 3 bin 500 der, ortak noktada buluşulur. İki taraf da kedine göre haklı. Kavgayla, gerginlikle olmaz bu işler. Gönül ister ki oybirliğiyle tatlıya bağlansın. Bizim zorlayacağımız konu ancak iki tarafı bir araya getirmek olur. Herhangi bir tarafa mail etmemiz yanlış olur" şeklinde konuştu.

3 BİN 500 TL ABSÜRT MÜ?

"Sizce 3 bin 500 TL absürt mü?" sorusunu da yanıtlayan Bakan Sucuoğlu, bunun birkaç kat üstünün absürt olabileceğini söyledi.

"BELKİ BAYRAM ÖNCESİ BİR MÜJDE VERİRİZ"

İşçi temsilcisinin, komisyon kararının bayram sonrasına sarkabileceğine ilişkin söylemi üzerine konuşan Sucuoğlu, "Bayram dediğiniz nedir? Belki bayram öncesi bir müjde

verip öyle gideriz. O iki tarafın tutumuna bağlı. Bir sonraki toplantıdan bile karar çıkabilir" ifadelerinde bulundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.