İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Tatar'dan İngilizlere: "Buyursunlar Kuzey'e yerleşsinler..."

Tatar'dan İngilizlere: "Buyursunlar Kuzey'e yerleşsinler..."

Başbakan Ersin Tatar’ın Londra ziyaretini takip eden Kıbrıs Postası Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat, gerçekleşen ziyaretin son gününde, Başbakan’la bir röportaj gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 01/12/19 09:10
okuma süresi: 7 dak.
Tatar'dan İngilizlere: "Buyursunlar Kuzey'e yerleşsinler..."

• Londra ziyaretini takip eden Kıbrıs Postası Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat’a konuşan Başbakan Ersin Tatar’dan

• İngiltere’nin AB’den çıktıktan sonra Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesinin bizim için de önemli olduğunu ifade eden Tatar, Brexit’ten sonra İngilizlerin Güney’de ‘vize’ gibi sıkıntıları olacağına işaret ederek İngilizlere “Buyursunlar Kuzey’e yerleşsinler” çağrısı yaptı.

Kıbrıs Postası-Rasıh Reşat / Londra

Başbakan Ersin Tatar’ın Londra ziyaretini takip eden Kıbrıs Postası Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat, gerçekleşen ziyaretin son gününde, Başbakan’la bir röportaj gerçekleştirdi.

Sözlerine, etkinlik ve buluşmalarda kendisini takip ettiği için Kıbrıs Postası’na teşekkür etmekle başlayan Başbakan Tatar, “Buluşmalardaki ilgiyi, yakınlığı gözlerinizle gördünüz. Benim için çok önemli ve anlamlı bir ziyaret olmuştur. Öğrencilik yıllarım, çalışma hayatım… Hepsi buralarda geçti. Bu kadar sene sonra buraya Başbakan olarak gelmek benim için çok önemli bir duygu” dedi.

“İnşallah yakın zamanda bir ziyaretimiz daha olur” diyen Başbakan Tatar, Birleşik Krallık’ta yaşam süren Kıbrıslı Türklerin seçme ve seçilme hakkı konusunda açıklamada bulunarak, “Bu hak çok önemli. Bu konuya çok önem veriyorum. Yıllardır beridir konuşulmayan bir mesele” ifadelerinde bulundu.

“Bir orana bağlı olarak temsiliyet çok önemli olur”

Rasıh Reşat’a konuşan Başbakan Ersin Tatar şöyle konuştu; “Kıbrıs özel bir yer. Dışardaki nüfusa baktığımızda, hiçbir ülkede olmayan bir durum söz konusu. Bu insanlarımızı KKTC’ye, Kıbrıs Türk halkının haklı mücadelesine bağlayabilmek için böyle bir çalışmaya girilmeli. Yapılacak düzenleme bizleri daha da yakınlaştıracaktır. Bu birleşimden bir güç doğacaktır. Bir orana bağlı olarak böyle bir temsiliyet çok önemli olur diye düşünüyorum. Meclis’te buna karşı çıkacak biri olduğunu düşünmüyorum. Yapalım edelim diyen çok oldu ama daha somut bir adım atılmadı şuana kadar…”

“AB’den çıktıktan sonra Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesi bizim için de önemli..”

“Brexit’in KKTC için ciddi fırsatlar içerdiğini söyleyenler var. Bu bağlamda kafanızdan neler geçiyor” sorusu üzerine ise Tatar şöyle konuştu: “Kafamdan çok şeyler geçiyor. Dün birkaç yetkili ile görüştüğümüzde onların da heyecanını gördüm. Bir de bizim Türkiye faktörü var çünkü İngiltere ile çok derin ilişkileri var hem diplomatik hem de ekonomik. Dolayısıyla AB’den çıktıktan sonra Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesi, İngiltere’nin de arzu ettiği bir gelişme olacaktır. Şimdi Türkiye bağlamında KKTC de gündeme geldi çünkü evet, Rum tarafının da gücü olabilir buralarda ama biz Türkiye’nin gücü ile hareket ettiğimizde, KKTC ile ilgili bazı açılımların olabileceği düşüncesindeyim; hem direk ticaret bağlamında hem de belki de direkt uçuşlar bağlamında… 1974’ten bugüne 45 yıl geçti; O zamanlar KKTC’ye uçaklar bile inip kalkmıyordus ama 45 yılın sonuna baktığımızda; büyük bir havalimanı ve 4 milyon kadar insan da gelip – gidiyor Ercan Havalimanı’ndan. Bunun insan hakları açısından da değerlendirilmesi lazım…”

“İngilizlerin Güney’de ‘vize’ gibi başka başka sıkıntıları doğacak Buyursunlar Kuzey’e yerleşsinler”

İngiltere’nin AB’den çıktıktan sonra Türkiye ile ilişkilerini geliştirmesinin bizim için de önemli olduğunu sözlerine ekleyen Tatar, Brexit’ten sonra İngilizlerin Güney’de ‘vize’ gibi sıkıntıları olacağını ifade ederek İngilizlere “Buyursunlar Kuzey’e yerleşsinler” çağrısı yaptı.

Tatar şöyle konuştu; “45 yıl sonra halen bir çözüme ulaşılamıyor. Bir halkı ve o destinasyona gidip gelen binlerce insan –ki aralarında ciddi oranda İngilizler de vardır- o haktan mahrum ediliyor. Bir havalimanına iniyorlar, uçak değiştiriyorlar, sonra kalkıp başka bir hava limanına iniyor. Bana göre bu bir insanlık ayıbıdır, insan hakları ihlalidir. Dolayısıyla, bu konu üzerinde çalışılabilir. İngiltere en yoğun destinasyonun olduğu bölge. Bir direk uçuş olacaksa, en yoğun destinasyonun olduğu yere; İngiltere’ye olacaktır. AB içerisinde hem Rumlar hem de Yunanlılar var. Onların veto hakları var. Dolayısıyla AB içerisinden böyle bir kararı çıkarmamız pek mümkün görünmüyor. Ama İngiltere AB’den ayrıldıktan sonra bu süreçten yeni açılımlar değerlendirilebilir. Biliyorsunuz, Güney Kıbrıs’ta yaşayan çok sayıda İngiliz var ama Kuzey’de de yaşayan çok sayıda İngiliz vardır. Onlara da mesajımız, eğer AB’den çıkılırsa, İngilizlerin Güney’de ‘vize’ gibi başka başka sıkıntıları doğacaktır. Buyursunlar Kuzey’e yerleşsinler, böylece Kuzey’de daha fazla İngiliz topluluğu görelim. Ben İngilizleri sever, sayarım. İngilizlerin Kuzey’de yaşamaları, KKTC için bir kazanımdır.

Temasların daha da yoğunlaştırılması, bizlerin de desteğiyle, yapacağımız bir takım hamlelerle daha anlamlı hale gelecektir. Buradaki süreci kendi lehimize çevirebiliriz, şekillendirebiliriz diye düşünmekteyim…”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.