İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

15 bin kadar inşaat hala âtıl durumda!

15 bin kadar inşaat hala âtıl durumda!

Annan Planı sürecinde patlama yaşayan inşaat sektörü, sürecin olumsuz sonuçlanması sonrası yıkıma uğradı. 2010 yılında yapılan bir envanter çalışmasına göre yarım kalan inşaat sayısı 15 bin civarı.

Yayın Tarihi: 08/12/19 09:00
okuma süresi: 4 dak.
15 bin kadar inşaat hala âtıl durumda!

Annan Planı sürecinde patlama yaşayan inşaat sektörü, sürecin olumsuz sonuçlanması sonrası yıkıma uğradı. 2010 yılında yapılan bir envanter çalışmasına göre yarım kalan inşaat sayısı 15 bin civarı.

• Haziran 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın bilgisine sunulan yarım kalan inşaatların, Zorla Mal İktisabı Yasası’na dâhil edilmesini Yasa Tasarısı ise Meclis’in tozlu raflarında, Komite’de görüşülmek için sıra bekliyor. 

• Müteahhitler Birliği’ne bağlı Şehir Planlama ve İmar Birimi Sorumlusu Fazıl Kaneri, kadük olan Tasarı’nın hazırlanıp, bir an evvel yürürlüğe girmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Annan Planı sürecinin yaşandığı 2004 yılında yeşeren barış umudu, özellikle inşaat sektöründe bir patlamaya neden olmuştu. Fakat bu yeşeriş, yapılan referandum sonrası önce yerini sonbahar sarısına; ardından da yarım kalan inşaatların beton grisi rengine bıraktı.

Annan Planı ve referandum sürecinin ardından etraf adeta yarım kalan inşaatlarla dolup taştı. Bazı inşaatlar satıldı, bazıları yıkıldı, bazıları ise olduğu gibi bırakıldı; sahipleri adadan kaçıp gitti…

15 bin kadar konut atıl durumda

Bu süreçte, yarım kalan inşaatların yarattığı görüntü kirliliği ve müteahhitlerin düştüğü zor durum halk tarafından tepki toplamaya başladı, 2010 yılında bir envanter çalışması yapıldı. Yapılan çalışma sonucunda yaklaşık 15 bin kadar konutun atıl durumda kaldığı ortaya çıktı.

Fakat 2010 sonrası, sadece imar planları ve emirname çalışmaları kapsamında, belli başlı bölgelerde yapılan araştırmalar dışında, atıl vaziyetteki inşaatlar hakkında herhangi bir envanter çalışması yapılmadı, bu konuda herhangi bir veri ortaya konmadı.

“Zorla Mal İktisabı (Değişiklik) Yasa Tasarısı”

Aradan geçen 8 yılın ardından yarım kalan ve çevre kirliliğine neden olan inşaatların, Zorla Mal İktisabı Yasası’na dâhil edilmesini içeren “1962 Zorla Mal İktisabı (Değişiklik) Yasa Tasarısı” gündeme geldi. Tasarı, Haziran 2018’de,  “yarım kalan inşaatlara çözüm” vaadiyle gündeme getirildi ve Resmi Gazete’de yayımlanarak halkın görüş ve önerilerine sunuldu.

Tasarı kadük oldu

Tasarı, taşınmaz malın bedelini ödemesine rağmen mağdur olanlar ve birinci derece sit alanı ilan edilen bölgelerde özel mülkü olanların mağduriyetlerini gidermeyi amaçlayan maddeler de içeriyordu. Ancak aradan geçen 16 ayda ilgili Tasarı, Komite’nin gündemine dâhil getirilmedi.

Kaneri: “Tasarı bir an evvel yürürlüğe girmeli”

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği’ne bağlı Şehir Planlama ve İmar Birimi Sorumlusu Fazıl Kaneri, kadük olan Tasarı’nın hazırlanıp, bir an evvel yürürlüğe girmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘Muhatap’ sorunu…

Kaneri, Tasarı’nın ‘muhatap bulamama’ sorunu nedeniyle kadük hale düştüğünü savundu, pek çok muhatabın şuan adada olmadığını, bazılarının kaçtığını söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.